»

Longhorn vse bližje

E-week - Microsoft novinarjem neprenehoma dostavlja nove informacije glede njihovega prihajajočega operacijskega sistema, Longhorn, katerega končna različica je napovedana za konec prihodnjega leta.

Tokrat je potrdil čas prihoda prve testne različice novega sistema. Tako bo letošnje poletje na voljo Longhorn Beta 1 za delovne postaje ter Longhorn Beta 1 za strežnike. Tako se bodo razvijalci programske opreme in tudi skrbniki sistemov lahko začeli navajati na novo okolje ter morebiti predlagali spremebe v funkcionalnosti sistema.

Sočasno je Microsoft tudi omenil, da obstaja velika možnost, da bo poleg različice za delovne postaje in strežnike na voljo tudi različica za domače strežnike, kjer naj bi bili med drugim shranjeni uporabniški računi, datoteke, dokumenti.

60 komentarjev

Windows Longhorn Server trenutno spet bo

OSNews - Pri tako dolgotrajnem razvoju, kot ga zahteva projekt Longhorn, ni nič nenavadnega, če snovalci razvoja v določenem trenutku razmišljajo drugače, kot čez nekaj trenutkov. Zato Microsoftu ne smemo preveč zameriti, če si tu pa tam premisli, ali bo Longhorn na voljo tudi v strežniški izvedbi ali ne. Zatorej se nikar ne razburjajte, četudi so si v Redmondu še tretjič premislili; po najnovejših nagnjenjih Windows Longhorn Server, ali kakorkoli se bo že imenoval, bo. Klik!

6 komentarjev

Windows 'Longhorn' leta 2006?

OSNews - Tržni analitik podjetja Jupiter Research, Joe Wilcox je prepričan, da Microsoftov nov operacijski sistem s kodnim imenom Longhorn ne bo na voljo pred letom 2006, kar je celo leto pozneje, kot trenutno napoveduje Microsoft. Wilcox trdi, da so spremembe, ki jih načrtuje monopolist iz Redmonda, preobsežne za izvedbo v tako kratkem obdobju, v zakup pa moramo vzeti tudi dejstvo, da se bodo morali tako razvijalci kot tudi uporabniki pripraviti na novi datotečni sistem.

Pri Microsoftu smo sicer navajeni na neprestano prestavljanje rokov izida njihovih izdelkov, še posebej, če pomislimo na Windows 2000 ali na prihajajočo pisarniško zbirko. Morda pa bodo pohiteli in tvegali kakšno stabilnostno in varnostno luknjo več!

15 komentarjev

Longhorn bo 2005.

več strani -

Microsoft je izdal že nekaj alpha in pre-beta inačic naslednika Windows XP, ki se zazdaj še kodno imenuje Longhorn, a končna različica naj bi prišla na trg leta 2005. Pravi beti 1 in 2 bosta predvidoma izdani naslednje leto. Prišli so namreč do zaključka, da mora Microsoft bolje in več sodelovati z izdelovalci strojne in programske opreme, predvsem vsled boljše podprtosti v samem sistemu, kar terja dodaten čas. Klik!

Druga nova informacija, ki je pricurljala na dan, pravi, da bo Longhorn dostopen z dvema različnima (bolj ali manj) uporabniškima vmesnikoma. Enka bo grafično nekoliko revnejša, podobna bo namreč že poznani shemi iz Windows XP, zahtevala pa bo zgolj grafično kartico s podprtim DirectX 7. Dvojka utegne biti še zanimivejša. Microsoft napoveduje, da bo to tisti "pravi" vmesnik, na katerega se nam splača počkati. Strojne zahteve bodo za njegovo uporabo višje, saj boste potrebovali grafično kartico z DirectX 9, kar pa 2005. gotovo ne bo več težava. Več o tem -- japonsko...

5 komentarjev

Longhorn Server: Morda pa vseeno.

InfoWorld - Posebni reporter Al-Slotecheere je ravnokar končal z intervjujem Briana Valentinea, pomembnega Microsofotega moža pri okenski diviziji (ki podjetju prinaša mastne denarce, s katerimi financirajo teroriste) -- no, pravici na ljubo, so to storili pri InfoWorldu.

Zajeti Microsoftovec je priznal, da so bile izjave o nerazvoju strežniške različice "Longhorn" Windowsev morda preuranjane. Razmišljajo namreč o nekaj odjemalniških storitvah (boljše sodelovanja, komunikacija in upravljanje shranjevanja), ki pa bodo potrebovale tudi ustrezno strežniško podlago.

Ako se ima kaj takega res zgoditi, si administratorji (pardon -- financarji) znajo beliti glave z vprašanjem nadgradnje strežnikov na prihajajočo serijo 2003. Po besedah Valentina naj bi to ne bil problem, saj jedro (-- če bo strežniška verzija Longhorna seveda obstajala) ne bo vsebovalo večjih arhitekturnih sprememb, naslednja večja verzija, Blackbomb, pa je trenutno prestavljena na leto 2008. Klik!

4 komentarji

Vodno hlajenje ... miške?!

Rabid Hardware -

Modificiranje računalniške opreme, takšne in drugačne, ni nič nenavadnega. Prične se z navijanjem in vgradnjo novih ventilatorjev v sistem, konča pa z vodnim hlajenjem vseh vitalnih delov računalnika. Ali pa še tu ne. Vodno hlajeni procesorji, vezna čipovja in morebiti celó pomnilnik niso nič nenavadnega, a na RabidHardware so se lotili nenavadnega podviga. Vodno so se odločili hladiti miško in tipkovnico. Kaj s tem pridobite, razen kulish efekta, ni znano. Povezava!

20 komentarjev