»

Kateri Intelovi procesorji se nam obetajo v prihodnosti?

The inquirer - Intel je s svojimi 0.13 mikronskimi Pentiumi4 obetal veliko, vendar pa se je izkazalo da še vedno ne more občutno preseči AMD-jeve ponudbe, ki skuša ponuditi še zadnje procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji. Kljub vsemu pa so Pentiumi4 še vedno procesorji z največjim frekvenčnim potencialom, saj jih lahko Intel navije do onemoglosti. Tako se je pred kratkim izvedelo, da se nam iz dneva v dan vse bolj bliža predstavitev 3 GHz različice. Na žalost bo le-ta na voljo šele v začetku prihodnjega leta, vendar pa bomo do tedaj že lahko brali teste vmesnih različic. Vse vmesne različice bodo delovale s pomočjo 533 MHz vodila, pojavljati pa se bodo pričele predvidoma že v drugi četrtini, ko bosta na voljo primerka, ki bosta tekla na frekvencah 2.26 in 2.4 GHz. Predstavljanje novih različic bo prisotno tudi v četrti četrtini, ko bodo izšli procesorji s frekvencami 2.80, 2.66 in 2.60 GHz. Za dodatno razburjenje pa bo gotovo poskrbela tudi tretja četrtina.
Za vse tiste, ki si ne morete...

3 komentarji

Intel in AMD imata težave

X-Bit Labs - S čim točno imata težave tokrat? Sedaj naj bi se šlo o tem, da imata oba giganta velike težave pri prehodu na 0.13 mikronsko tehnologijo. AMD je imel v svojem roadmapu načrt za prehod na novo jedro Thoroughbred v prvem četrtletju prihodnjega leta. Tako naj bi vsi Athloni XP, ki naj bi presegali 1666 MHz (2000+ in več) bili grajeni na novem jedru. Tudi Intel vztraja, da bo sedmega januarja predstavil 0.13 mikronski Pentium4 Northwood procesor. Za vsako ceno, se ve. Pri Intelu lahko pričakujemo, če se bodo držali roka, procesor grajen v slabši tehnologiji zaradi nedodelanosti novih naprav. Čisto možno je, da bo predstavitev stekla uspešno, dobavljivost bo pa na psu. Pri AMDju se jim ne gre toliko za nohte, saj lahko iz Athlona XP iztisnejo toliko, da bo stabilno deloval na višjih frekvencah od 1666 MHz. Lahko pa, enostavno, preložijo izid. Sicer nam bo pa vse jasno v začetku drugega tedna prihodnjega leta. Vsaj tako pravijo na X-Bit Labs....

0 komentarjev

Intelovi prodajni dosežki

The Register - Intel je izdal nekakšen pregled prodaje za tretjo četrtino tega leta (Q3). Na grafu lahko vidimo, da kljub smrti procesorjev Pentium III le-ti še vedno prevladujejo na prodajni lestvici. Tako bo še do oktobra, potem pa se bo začel tisti pravi pohod procesorjev Pentium4. Do nedavnega je zmagoviti pohod slednjih onemogočala ravno njihova zasnova, saj Pentium4 procesorji s 423 nožicami niso kompatibilni z najnovejšimi P4 procesorji s 478 nožicami.

0 komentarjev

Radeon 8500 & 7500

Slo-Tech - Izgleda, da so se naši bralci spet malce prebudili iz poletnega spanja, saj smo dobili dve sveži novici. Prva je Lovrova, za katero se mu najlepše zahvaljujem:

Mislim, da še niste objavili tega. Na trg so namreč komaj prikapljali prvi primerki novega ATIjevega čudeža druge generacije z imenom Radeon, in že je njihov opis na voljo na Anandtechu. Polno je novosti in izboljšav. Zadeva deluje na 270/230 MHz, za razliko od Geforce3 pa je v enem ciklu omogoča 6-kratno teksturiranje pixla

2 komentarja

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

Intel spet niža cene procesorjev

The Register - Intel se je zopet odločil, da opravi kar zajetne pocenitve procesorjev. Tokrat so bili na udaru desktop in mobilni procesorji. Predvsem slednji so doživeli največje pocenitve, saj so se nekateri primerki pocenili kar za 37 %. Če mislite, da so pocenitve posledica pritiskov AMD-ja, ste se malce zmotili. Intel se na ta način hoče znebiti starih zalog in pripraviti prostor za nove 0.13 mikronske Pentiume 3 s kodnim imenom Tualatin. Koliko so se procesorji pocenili, si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Intel predstavil Northwooda

več strani - Na IDFju so Intelovci predstavili prve primerke novih 0.13 mikronskih Pentiumov4 s kodnim imenom Northwood. Novi procesor se od starega Pentiuma4 razlikuje v veliko stvareh. Že fizično je povsem drugačen, saj je izdelan s finejšo tehnologijo, ima pa tudi drugačno pakiranj (mPGA478) s 55 dodatnimi nožicami. Poleg tega ima kar 512KB L2 predpomnilnika, deluje pa pri 1.3V. Northwoode bomo predvidoma ugledali v tretji četrtini tega leta, predstavljeni pa bodo pri 2GHz. Še nekaj slikic z Akibe.

0 komentarjev

Tudi AMD na 0.13 mikronski tehnologiji

CNet - Potem, ko je Intel vse stavil na izid 0.13 mikronskega Pentiuma4 ( NorthWooda ) v začetku 2002, je AMD galantno odgovoril z najavo dveh novih procesorjev, Thoroughbreda in Appalooosa ( mater, kje dobijo ta imena [:D]). V prvem primeru gre za predelanega Palomina ( ki je predelani TBird [;)]) na 0.13 mikronski tehnologiji in za bakrenimi povezavami, drugi pa je, kot ste lahko uganili, predelani Morgan ( aka predelani Duron ). Za informacije o dejanskih zmogljivostih pa bomo še malce počakali [:))]. Več informacij najdete tukaj.

5 komentarjev