»

Google izrinil Microsoft na ameriškem razpisu za 90.000 pisarniških licenc

Techworld - Ameriško minisrtstvo za okolje in prostor (Department of the Interiour oz. DOI, ko jim pravijo) je pravkar najavil podpis nove krovne pogodbe za dobavo pisarniških storitev. Za ~90 tisoč svojih zaposlenih so izbrali Google Docs, Gmail, Calendar in druge oblačne storitve, na škodo klasične Microsoftove pisarne oz. spletne pisarne Office 365. Prihranka nad ji bilo za 500 milijonov dolarjev na naslednjih 7 letih, kar je ob vrednosti tega razpisa (35 milijonov dolarjev) zelo lepa cifra.

Google in Microsoft sta se za podaljšanje pogodbe dajala že od predlani, ko je Google celo tožil ministrtsvo zaradi domnevno pristranskih razpisnih...

44 komentarjev

KDE5 napovedan za naslednje leto

Shema prihajajočega KDE5.

vir: Heise
Heise - Razvijalska skupina priljubljenega namiznega okolja KDE je na še trajajočem Desktop Summitu v Berlinu napovedala prihod naslednje različice, KDE5. Podrobnosti še ni prav veliko, vendar naj bi bil izgled še kar podoben sedanji štirki, se pravi, brez radikalnih sprememb, kot smo jih bili deležni med prejšnjo 3.x in zdajšnjo 4.x. Datum izida naj bi bil enkrat prihodnje leto, in sicer kmalu po prihodu naslednje različice widget toolkita Qt5. Do takrat lahko tudi pričakujemo redne, 6-mesečne posodobitve KDE4.

Seveda KDE ne bi bil KDE, če ne bi napovedali tudi bistvenega redizajna (rewrite) svoje kode. KDE Platform, kot se sedaj imenuje, se bo spremenil v KDE Frameworks, tj. modularen sistem...

24 komentarjev

OpenOffice.org v obleki KDE

OOo kot del KDE

PC Linux Online - Na voljo je posebna različica najnovejšega OpenOffice.org 1.1.1, ki uporablja ogrodje domačih gradnikov KDE in zbirko ikon Crystal, ki je ravno tako del KDE. Na ta način je najbolj priljubljena prosta pisarniška zbirka postala bistveno bolj povezana z najbolj priljubljenim namiznim okoljem za Linux. To je še posebej pomembno za končne uporabnike, ki so se doslej pritoževali nad neskladno podobo namiznega okolja in zbirke, ki jo potrebujejo za vsakodnevna opravila. Klik!

In kdaj bosta tudi KDE in Gnome tako povezana ...

33 komentarjev

Kratke novičke strica Tuxa

Tux

OSNews - Nedavno smo poročali o integraciji pisarniške zbirke OpenOffice.org v KDE, zdaj pa naznanjamo, da poteka tudi razvoj knjižnice QtGTK, ki bo aplikacije okolja GNOME povezala v KDE. Klik!

IDC poroča, da je v preteklem letu na Japonskem močno narasla prodaja licenc za uporabo Linuxa, in sicer za več kot 37 %. Prodaja licenc okolja Windows je narasla le za 0,5%. Klik!

V javnosti se je pojavilo nekaj zanimivih idej o uporabi Linuxa kot strežnika za iTunes. Do izvedbe še ni prišlo, sistem pa bo verjetno uporabljal obstoječe programe za Linux z...

10 komentarjev

KDE je star 7 let

PC Linux Online - 14. oktobra je minilo 7 let odkar je Matthias Ettrich objavil članek, v katerem je predstavil projekt, ki naj bi se ukvarjal z razvojem grafičnega namiznega okolja za operacijski sistem Linux. Sprva se je projekt imenoval Kool Desktop Environment, a se je kmalu preimenoval v K Desktop Environmet (Namizno okolje K), ki mu po domače rečemo kar KDE. Projekt je hitro zorel in danes je KDE najbolj razširjeno namizno okolje za Linux, deluje pa tudi na drugih sistemih. Nekaj tednov pred izidom različice 3.2 KDE obsega že 4,5 milijona vrstic izvorne kode. Vse najboljše!

5 komentarjev

Slovenski OpenOffice.org 1.1

Slo-Tech - Nova različica najboljšega odprtega pisarniškega paketa je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Priljubljen in brezplačen paket programov OpenOffice.org 1.1 trenutno uporablja že več kot 20 milijonov uporabnikov po svetu.

Najpomembnejše novosti so: izvoz besedilnih datotek v obliko PDF z enim samim klikom, izvoz predstavitev v obliko Macromedia Flash, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil, vizitk ... Preberite izjavo za javnost in se odpravite po namestitvene datoteke za Windows in Linux.

17 komentarjev

Prvi obrisi novega KDE in GNOME namizja

The Register - Ljudje pravijo, da je dobra konkurenca vedno dobrodošla, saj podjetje ali, v tem primeru, razvijalce prisili, da se izmišljujejo vedno nove in nove stvari. Čeprav sta si namizji KDE in GNOME v sorodu, saj ju povezuje ista GPL licenca, programerji obeh namizij kar tekmujejo, kdo bo ponudil več. Tako sta pred kratkim obe skupini razvijalcev izpljunili svoje testne različice obeh namizij. Od njih sicer še ni preveč za pričakovati, saj sta vse prej kot končani, vendar pa lahko radovednežem povesta, kako bo vse skupaj vsaj približno izgledalo, ko bodo izšle polne različice. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev