»

Walkman kraljuje na Japonskem

*Pirova zmaga

vir: engadget
engadget - Kar štiri leta so minila, odkar je Apple tudi na Japonskem zavzel prvo mesto na področju prenosnih predvajalnikov glasbe s svojim glavnim orožjem, iPodom. A očitno so pred nami novi časi, saj je konec avgusta glede na raziskavo tokijske družbe BCN Inc. največji tržni delež s 43 odstotki v rokah držal Sony s svojimi predvajalniki Walkman. Čeprav so iPodi zasedli drugo mesto z 42,1%, je moralni zmagovalec vseeno Apple.

Deloma začuda, deloma pa razumljivo v delež iPodov ni vključen iPhone, ki je trenutno v obliki 3GS najbolj popularen pametni mobilnik na Japonskem. Razumljivo, ker v raziskavo niso bili...

35 komentarjev

Poslovni rezultati Seagata nad pričakovanji

The Register - Poslovni rezultati Seagata za tretje fiskalno četrtletje v letu 2009 so nekoliko slabši od četrtletja poprej, a vseeno ne tako slabi, kot so se bali, da bodo. Prihodki od prodaje so znašali 2,1 milijarde dolarjev, kar je za 170 milijonov dolarjev manj kot v prejšnjem četrtletju, a še vedno bolje od načrtovanih 1,6 do 2 milijard. Preliminarni izidi kažejo, da skupni rezultat negativen, tako da dividend ne bo. V predpreteklem četrtletju so izplačali tri cente na delnico, kar jih je stalo 60 milijonov dolarjev (kljub izgubi skoraj pol milijarde dolarjev). Prav tako bodo nadaljevali s prestrukturiranjem z namenom zniževanja stroškov in doseganja dobička v letu 2010.

0 komentarjev

HP PCji z Netscape-om

Neowin - Na Neowin.net lahko preberete novico o HPjevi najavi uporabe novega Netscape brskalnika na svojih osebnih računalnikih.

Že v preteklosti sta HP in AOL dobro sodelovala, včerajšnja najava pa je le potrditev tega zavezništva. HP je prvi po približno 15ih letih, ki se je odločil uporabnikom ponuditi alternativne brskalnike, saj se to od leta 1990 ne dogaja, v tem obdobju pa je bila vojna brskalnikov na višku.

Z uporabe Netscape 8 HP upa, da bodo uporabniki brskali po internetu bolj brezskrbno, saj Netscape 8 npr. že vsebuje zaščito proti spyware-u, zgrajen pa je na temeljih Firefoxa, podpira pa tudi Internet Explorerjev pogon. Dandanes je namreč veliko strani optimiziranih predvsem za Internet Explorer zaradi njegove množičnosti.

Mogoče pa bo HPjeva odločitev še bolj prevesila tehtnico v prid alternativnim brskalnikm.

15 komentarjev

Neumni telefoni

Nokia 7610

vir: Nokia
Mladina - Kot vse kaže se elektronska nesnaga počasi a vztrajno širi tudi na pametne mobilne telefone. Nokie 7610, ki uporabljajo operacijski sistem Symbian, se v primeru okužbe iz vsemogočega telefona spremenijo v navadne telefone, s katerimi lahko le komuniciramo in še to na klasičen način - s pogovorom. Trojanski konj, ki med drugim sličice v meniju zamenja z mrtvaškimi glavami, najlažje dobimo na straneh z...

29 komentarjev

Neznosni telefoni

Slashdot - Andrew Monk se je s kolegi z University of York lotil raziskave, v kateri primerja stopnjo neodobravanja pri ljudeh, ki poslušajo pogovor dveh oseb v živo in po mobilnem telefonu. Obdelali so stališča ljudi, ki so se peljali z vlakom ali pa so čakali na avtobus, a za opravljanje raziskave niso vedeli.

Kljub temu da se večini ljudi zvonjenje mobilnika ni zdelo pretirano nadležno, so skupni rezultati pokazali, da je pogovor preko mobilnika bolj moteč. Razlogov za to je več, med drugim glasnost govorjenja in nepoznavanje drugega dela pogovora. Avtorji izdelovalcem prenosnih telefonov tudi predlagajo nekaj rešitev, kako prevesiti tehtnico na svojo stran. Klik!

4 komentarji

Skype ponudil internetno telefonijo lastnikom PDA

The Register - Luksemburško podjetje Skype, ki ponuja različne telekomunikacijske storitve, je vsem lastnikom PDA ponudilo PocketSkype, nekoliko okrnjeno različico VoIP (Voice over IP -- glas preko IP), kar bo vsem njihovim uporabnikom omogočilo, da opravljajo klice v tuje države, ki so do sedaj veljali za zelo drage, skoraj brezplačno. Takšne storitve bodo omogočene vsem uporabnikom, ki imajo na svojem PDA-ju tudi WiFi tehnologijo in poganjajo Microsoft Windows Mobile 2003. Nedvomno se takšnih klicev ne bi nihče branil, glede na to, da je cena klica v katerokoli državo na Zemlji in morda še kam drugam le cena lokalnega dostopa do interneta. Poleg tega je program popolnoma zastonj in je bil do sedaj prenesen že 10.085.896-krat, številka pa kar raste. Klik!

3 komentarji

Mobilni spam

ZDNet - ZDNet v članku Big fine handed down for mobile spamming poroča, da bo podjetje Moby Monkey kaznovano s 50.000 britanskimi funti kazni. Razlog? Na mobilne telefone so pošiljali SMS spam.

Vendar pozor. Razlog za kazen ni bil spam sam po sebi. Problem je bil ker je Mobilna Opica potrošnike s spamom zavajala. Potrošnike so namreč pozivali naj pokličejo na neko telefonsko številko (kasneje se je izkazalo, da gre za komercialno linijo, ki je potrošnike vsako minuto olajšala za 1,5 funta) in jim potem obljubljali nagrado v višini 500 funtov. Izkazalo pa se je, da v resnici ne gre za nagrado, pač pa za nekakšne popuste, za katere je bilo potrebno izpolnjevati določene pogoje.

Poleg tega se je Mobilna Opica očitno malce zmotila, saj so na neko številko poslali enako sporočilo v 40 kopijah.
Kazen je bila torej izrečena zaradi zavajanja potrošnikov. Kaj pa spam?

George Kidd, direktor ICSTIS (kratica označuje neodvisni komite za nadzor standardov telefonskih informacijskih sistemov), ki je...

0 komentarjev

Mobilna evolucija

Slashdot - Mobilna revolucija je pred kakim letom dni doletela tudi našo državo. Kar na lepem nismo več bili odvisni od telefonskih govorilnic, saj smo lahko telefonirali iz katerega koli kraja (no ja, podzemne jame še vedno ostajajo razred zase ). Vendar pa je mobilna revolucija prinesla tudi nekaj sitnosti, od katerih je najbolj moteče zvonjenje. Saj poznate primere, ko sedite v šolski klopi in se poizkušate skoncentrirati, potem pa od nekje zaslišite zoprno piskanje. Ali pa ko v kinu gledate svoj najljubši film in vam od nekje pripiska trenutna uspešnica, ki jo vrtijo po MTV-ju. Čeprav je zvonjenje mobitela lahko precej zoprna stvar, pa ima tudi nekaj drugih pomanjkljivosti - npr. ste v gruči ljudi, enemu zazvoni telefon in že vidite, kako vsi pogledujejo proti svojim mobilnikom. To pa je največji problem, saj možgani le s težavo ugotovijo izvor zvoka. Ravno zaradi tega (in zaradi zoprnih melodij) se je nek znanstvenik odločil, da uvede nov način zvonjenja. Po novem naj bi se mobilni...

4 komentarji