»

Varčni Xeoni

Intel - Intel je predstavil nov dvojedrni procesor iz družine Xeon, katerega odlika je predvsem majhna poraba in s tem povezan boljši izkoristek. Po beseda Intela bo nov Xeon z oznako LV (low–voltage) imel dva do štirikrat večjo zmogljivost na Watt , kot dosedanji Xeoni. Njegova poraba (TDP - Total Dissipated Power ) naj bi znašala le 31 W.

Kupcem sta na voljo dve različici, in sicer s frekvencama 1.66 in 2.0 GHz. Cena šibkejšega modela je 209 ameriških dolarjev, za močnejši model pa je potrebno odšteti 423 ameriških dolarjev.

Več o novih Xeonih v Intelovem sporočilu za javnost.

13 komentarjev

Intel in dvojedrni procesorji

X-Bit Labs -

Kot poročajo na X-Bit Labs, bo Intel svoj prehod na dvojedrne procesorje malce pospešil. Naslednjo generacijo Pentiumov M, kodno poimenovano tudi Jonah, ki bo namenjena tako namiznim računalnikom kot tudi prenosnikom, bomo očitno dočakali že v drugi polovici prihodnjega leta ali v začetku leta 2006.

Jonahi bodo zgrajeni iz dveh Dothanov v 65-nanometrski tehnologiji, od katerih bo eden deloval vedno, drugi pa samo kadar računalnika ne bodo napajale baterije. Jonah naj bi porabil 45 W električne energije, jedro pa bo merilo 1,0 do 1,2 cm2. Njegovi nasledniki bodo Merom, Conroe (2006) in Gilo (2007), o katerih pa jasno še ni veliko podatkov (pravzaprav komaj kaj). Več o tem.

22 komentarjev

Naslednja generacija procesorjev za mobilne naprave

AnandTech - Intel je predstavil novo družino procesorjev, PXA27x, v katero bosta vgrajeni dve novi tehnologiji: Wireless MMX, ki izboljšuje zmogljivosti in zmanjšuje porabo energije ter SpeedStep, ki še zmanjša porabo energije, saj spreminja hitrost glede na potrebe. Poleg tega je nova družina deležna tudi različnih varnostnih izboljšav.

Procesorji PXA27x so zaenkrat dostopni samo kot vzorci, vendar so cene za kos v seriji 10.000 procesorjev že znane: PXA270 s 312 MHz bo stal 32 ameriških dolarjev, pričakovani pa so tudi procesorji s 624 MHz. Novička ter uradna Intelova izjava.

1 komentar

Zakaj Intel ni na sodišču?

The inquirer - Microsoft se kar naprej zapleta v nekakšne pravne spore, ponavadi manjšega obsega in z različnimi konkurenčnimi podjetji, od časa do časa pa zaide tudi v večje konflikte, kot so različne preiskave zaradi monopolnega vedenja. In že zaradi svoje narave tudi ostala velika podjetja pogosto zaidejo v podobne težave - vendar pa eno najbolj pomembnih in največjih podjetij na računalniškem trgu, Intel, le redko zaide v pravne konflikte z organi pregona. Zaslugo za to ima po vsej verjetnosti naslednji dokument, ki zaposlenim narekuje, kako morajo ravnati s strankami in kupci.

4 komentarji

Intel z novimi procesorji za prenosnike

Google - Če uporabljate prenosnik, ga najbrž predvsem zaradi njegove lastnosti, da lahko delate kjer koli. Pred časom so sicer prenosniki bili prepočasni za kakršno koli "resno" delo, a tudi to se spreminja, nenazadnje pa tudi prenosniki postajajo dovolj sposobni za poganjanje različnih iger. A vendar poslovneži, ki rabijo prenosnik tudi po celoten delovnik, še vedno po večini prisegajo na vzdržljivost baterij ter posledično njihovo dobo delovanja z enim polnjenjem.

In kot naročeno za takšne ljudi, bo Intel izdal štiri nove procesorje, ki se resda ne morejo pohvaliti s hitrostjo delovanja, lahko pa se s svojo nizko porabo. Tako bodo na trg prišli naslednji procesorji:
  • 1,4 GHz Celeron M, s porabo 24,5 vata,
  • "Ultra Low Voltage Celeron M" z 900 MHz ter porabo sedmih vatov,
  • "Low Voltage Pentium M" z 1,3 GHz in 12 vati,
  • ter "Ultra Low Voltage Pentium M" z 1,1 GHz in porabo sedmih vatov.
Oba Pentium M procesorja imata 1 MB L2 predpomnilnika, nova predstavnika Celeron M družine pa posedujeta...

0 komentarjev

Intel sedaj prijazen tudi do okolja

Neowin - Nedvomno mnogo izmed naših bralcev ve, da se pri proizvodnji računalniških komponent uporablja mnogo snovi, ki so do okolja vse prej kot prijazne. A različne resolucije in standardi, ki se v zadnjem času sprejemajo, vedno bolj "silijo" podjetja, da tudi na področju okolja poskrbijo za kakšno stvar. Tako bo Intel do tretjega četrtletja 2004 zmanjšal količino svinca v proizvodnji procesorjev za 95 odstotkov, kar naj bi bilo v skladu z mednarodnim pritiskom po čistejšem okolju. Klik!

0 komentarjev

Western Digital kupil Read-Rite

več strani - Diskovni gigant Western Digital je nedavno objavil, da namerava kupiti Read-Rite, izdelovalca določenih diskovnih komponent. Znano je, da je imel Read-Rite kar nekaj denarnih težav, saj so konec junija začeli s stečajnim postopkom. Western Digital je od sodišča že dobil dovoljenje, da za okroglih 95 milijonov dolarjev kupi celoten Read-Rite. Ob objavi te odločitve so Western Digitalove delnice izgubile tri odstotke svoje vrednosti. Klik, klik!

0 komentarjev

Intel predstavil mikroprocesor

X-Bit Labs -

Intel je včeraj uradno najavil svoj resnično mikroprocesor, ki bo uporabljal posebno "wireless-Internet-on-a-chip" tehnologijo, česar raje ne bi slovenil. Nov procesor bo po zagotovilih Intela prvi, ki bo povezaval strateško pomembne funkcije mobilnikov s funkcijami žepnikov.

Zadeva je zaenkrat poimenovana Intel PXA800F, a se utegne ime še spremeniti; verjetno v očem kaj prijaznejšega. Procesor bo tekel pri 312 MHz, sodeloval pa bo s polmegabajta SRAM pomnilnika. Proizvodnja posameznih primerkov se je že pričela, masovno proizvodnjo pa pričakujemo v tretji četrtini leta. Priporočena cena je 35 dolarjev za kos v paketih po 10.000 procesorjev. Tukajle!

0 komentarjev