»

Nemčija bi poostrila nadzor nad neželeno pošto

The Register - Včeraj smo poročali, kaj se dogaja z zaseženo lastnino velikih spammerjev, danajšnja novica pa kaže, da je vsaj del Evrope, vsaj kar je tiče pravnega pogleda na neželeno pošto, še precej za Združenimi državami.

Tako lahko na Registru preberemo, da se je šele sedaj v nemškem parlamentu pojavil predlog ostrejše zakonodaje, ki obravnava pošiljatelje neželene pošte kot tudi podjetja, ki bi se le-teh storitev posluževala. Kazni naj bi se tako delile na nižje in višje, kjer bi slednje imele kot posledico visoke kazni, v skrajnem primeru pa tudi možnost odvzema prostosti.

Glede na to, da so sedaj v tej državi zakoni o neželeni pošti precej mili, se ta poteza kaže kot precej racionalna na poti omejevanja velikih količin spama.

13 komentarjev

Prvo desetletje spama

NetCraft - V petek smo "obhajali" že deseto obletnico spama, kot ga poznamo danes. Netcraft nas je namreč spomnil, da je 5. marca 1994 odvetniška pisarna (nič čudnega, da so odvetniki tako nepriljubljeni med navadnimi smrtniki) Canter & Siegel zasmetila novičarske skupine z reklamami za svoje storitve pri znani ameriški loteriji za "zelene karte". Ker niso takoj našli učinkovitega načina za blokado tega in še nekaj naslednjih spamov iste odvetniške pisarne, so idejo kmalu pograbili tudi ostali in zgodilo se je, česar so se mnogi bali: počasen zaton novičarskih skupin. Medtem je hkrati s popularnostjo interneta krepko naraslo tudi število spletnih strani, kjer so neprevidni avtorji objavljali svoje in tudi druge el. naslove in spam se je preselil v el. pošto, stvari pa so prišle že tako daleč, da nekateri že napovedujejo počasen zaton tudi te storitve in napovedujejo nove oblike el. pošte, npr. simbolično poštnino za vsako poslano sporočilo ipd.

Za "zgodovinarje" bo morda zanimiva tudi...

1 komentar

Senator Dayton bi obdavčil spam

Slashdot - Ker postaja nezaželena elektronska pošta (po domače spam) vedno večji problem interneta, se s tem problemom ubada celó ameriški Kongres.

Senator Mark Dayton je tako predlagal zanimivo rešitev. Po njegovem mnenju bi morali uvesti simbolično majhen davek na vsak poslan e-mail, ki ga navadni uporabniki skoraj ne bi opazili, dočim bi spamerjem povzročil velike stroške. Ameriški ponudniki svarijo pred naglimi odločitvami Kongresa in pravijo, da bodo s spamom opravili sami in da bi vmešavanje države in regulativa vplivala na internet izrazito negativno. Več o tem.

11 komentarjev

V ZDA pripravljajo Criminal Spam Act of 2003

Slo-Tech - Pri FindLaw so pred nekaj dnevi objavili, da ameriški Kongres pripravlja Criminal Spam Act of 2003, ki naj bi ga sprejeli še letos ( Senate Panel Backs Anti-Spam Bill, Includes Jail). Če oz. ko bo sprejet, bo to prvi tovrstni zakon v ZDA, ki bo veljal na zvezni ravni.

Če bo zakon sprejet, bo z denarno in zaporno kaznijo prepovedan vdor v zaščiten računalnik z namenom pošiljanja komercialnih elektronskih sporočil preko ali iz tega računalnika, oziroma pošiljanje teh sporočil preko zaščitenega računalnika z namenom zavesti prejemnike o viru pošiljatelja. Prav tako bo prepovedano ponarejanje glave (header) takega sporočila ter registracija več kot pet elektronskih naslovov oziroma več kot dve domeni z lažnimi podatki ter pošiljanje komercialnih sporočil preko takšnih naslovov oziroma domen.

In kako predlog Criminal Spam Act of 2003 definira komercialno elektronsko sporočilo oziroma spam? Po definiciji iz predloga zakona je to vsako elektronsko sporočilo, katerega glavni namen je...

6 komentarjev

Antivirus in antispam zaščita na Arnesu

Arnes - Arnes je včeraj za svoje uporabnike vključil dve novi poštni storitvi: zavračanje elektronske pošte, okužene z virusi, ter možnost izločanja nezaželene pošte (spam-a). Pohvalno! Najbolj pa gre pohvaliti dejstvo, da Arnes uporabnikom omogoča personalizacijo antispam zaščite. Ti si tako lahko stopnjo antispam zaščite nastavijo na nizko, običajno ali visoko (oziroma jo pustijo izključeno). Najboljše pa je, da si preko spletnega vmesnika lahko vsak uporabnik oblikuje tudi svoj osebni seznam virov (Return-Path in ne From polje!), iz katerih bo pošto vedno sprejemal oziroma zavračal. Spam pošta se preusmeri v posebno mapo 'spam', kjer jo lahko pregledate (npr. preko IMAP protokola) in izbrišete. Če pa mape spam ne pregledate več kot 30 dni, se sporočila - prijazno do vaše kvote na poštnem strežniku - samodejno izbrišejo.

Na voljo pa je še ena poslastica, ki pa sicer ni opisana v Arnesovih navodilih. Navodila za preusmeritev spam pošte so zapisana v datoteki .forward+spam (ki se nahaja v...

16 komentarjev

Nov članek: Spam, spam, spam

Slo-Tech - Hitrost, hitrost, vse se dogaja hitro, hitro, medtem ko telefoniram, prejemam email, s sodelavko debatirava o vrednosti indeksa NASDAQ, hitrost, hitrost, vrednost informacij ...

... kljub temu pa vsake informacije nismo tako veseli kot naša razgledana (samo)govornica nekaj vrstic višje. Uporabniki elektronske pošte smo vsakodnevno tarča ZlobnihMarketingarjev (sortiment je seveda odvisen od našega ponudnika e-maila ;)), katerih poslanstvo je kraja dragocenih trenutkov, ki jih zapravljamo z odstranjevanjem navlake in nastavljanjem/nameščanjem filtrov.

O problematiki manjvrednih...

15 komentarjev