»

ICANN obsoja preusmerjanje zatipkanih domen

The Register - Če se še spomnite, je VeriSign leta 2003 požel ogromno kritik, ko je uvedel storitev SiteFinder, ki je vse zahtevke po neobstoječih domenah (torej zatipkane naslove) preusmerila na svojo stran SiteFinder. Uporabniki so takrat zagnali vik in krik, češ da VeriSign ruši integriteto interneta in prakso, ki je veljala več deset let. Kasneje je moral VeriSign popustiti pritisku in stran umakniti.

Svetovni skrbnik domenskega prostora ICANN je v memorandumu (PDF), ki so ga spisali ta teden, obsodil opisano prakso, ki se imenuje tudi NXDOMAIN-zamenjava in DNS-preusmerjanje. V osnutku novih pravil, ki so v pripravi, je brati, da bodo registrarjem novih vrhnjih domen prepovedali uporabo podobnih tehnik, kakor bo veljalo tudi za skrbnike obstoječih domen. Kot pravijo, je potrebno za izkoriščanje domene le-to registrirati in plačati, medtem ko s preusmerjanjem z neobstoječih naslovov registrarji ekonomsko izkoriščajo celo množico domen, ki jih niso niti registrirali niti plačali. Več o tem.

2 komentarja

T-2 uvedel PVR

T-2 - Podjetje T-2 je za svoje IPTV naročnike uvedlo storitev Snemalnik. Gre za mrežno implementacijo (t.i. nPVR), pri čemer se posnetki shranjujejo na strani ponudnika in se kasneje uporabniku posredujejo po omrežju. Zaenkrat je možno snemati oba programa nacionalke ter Kanal A in POP TV, za posnetke pa se lahko zakupi do 100 GB prostora, pri čemer vsakih 10 GB stane 1 €. Podobno storitev že ponuja SiOL.

Uradna izjava za javnost.

69 komentarjev

Bomo morali pred obiskom ZDA opraviti elektronsko prijavo našega obiska?

ComputerWorld - Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost razmišlja o uvedbi obvezne elektronske prijave, ki bi jo vsaj 48 ur pred vstopom v ZDA morali opraviti obiskovalci iz držav, ki sodelujejo v programu visa waiver. Takšna prijava bi bila dopolnitev programu ATS (Automated Targeting System), ki vsakemu obiskovalcu dodeli stopnjo tveganja, ki naj bi jo le ta pomenil za ZDA. Prijava sicer ne bi bila obvezna ob vsakem obisku, ampak naj bi veljala za daljše časovno obdobje. Glavni razlog za uvedbo takšnega sistema naj bi bilo veliko število islamskih skrajnežev, ki po ameriških navedbah potujejo s potnimi listi evropskih držav.

Sistem elektronske prijave bo verjetno moral še skozi kongresno proceduro, vendar bi znala biti le ta - v skladu z ameriško paranoično politiko boja proti terorizmu - hitra in brez večjih zapletov. Urad bo pred tem sicer pripravil še posebno študijo, v kateri bodo preučili način uporabe, pravico do dostopa ter rok hrambe tako pridobljenih podatkov.


Več o tem na:

21 komentarjev

Telefonija spet dražja

Telekom Slovenije - Od danes (01. 02. 2003) dalje se je telefonska naročnina za fiksni priključek povečala za nekaj manj kot 10%. Telekom Slovenije vam bo po novem za naročnino na enojčni priključek poslal položnico za 2.568 SIT, za t.i. "dvojček" pa 2.088 SIT. Cene ostalih storitev ostajajo (zaenkrat) nespremenjene, omeniti pa velja, da tudi junij ni daleč, ko bo Telekom Slovenije (morebiti) uvedel dva naročniška paketa (in morda še kaj).

Uradno obvestilo.

23 komentarjev

Telekom uvaja kaj?

Finance - Pri mobilnih operaterjih smo vajeni naročniških paketov, ki se med seboj razlikujejo po ceni naročnine in storitev. Naročniške pakete bo uvedel tudi Telekom, najprej dva, enostavnega in standardnega, kasneje pa še enega. Enostavni bo imel enako naročnino kot sedaj, podražile pa se bodo cene klicev na 8,00 SIT (prej 5,25) in tudi mednarodnih klicev za 60 %. Pri standardnem paketu pa bo naročnina znašala 3000 SIT, ostale cene pa bodo nespremenjene. Klik.
Kot da ni dovolj da so cene povišali mobilni operaterji, sedaj nas bo obiral še Telekom.

20 komentarjev

MSN spletna stran razmišlja o naročnini

ZDNet - Microsoft je danes potrdil, da razmišlja o uvedbi naročnine na določene vsebine (Premium services) na njihovem znanem portalu, MSNBC.com. Hotmail in nekatere druge storitve bodo ostali takšni, kot so bili do sedaj; pri tem pa bodo dodali nekaj dodatkov, ki pa bodo plačljivi. Ti dodatki bodo na primer glasba v živo, izboljšane igre na MSN-u in podobno. Govori se, da bo prva MSN stran, ki bo uvedla plačljive storitve, angleška, MSN-UK, ki bo zaračunavala nekje 60 angleških funtov na leto za dodatne storitve; vendar te govorice niso uradno potrjene.
Analize so pokazale, da oglaševanje na spletu ni učinkovito, saj kljub temu da ima nek portal lahko ogromno obiskovalcev (MSN-UK ima 14 milijonov obiskov na mesec), oglasi ganejo le malo ljudi. Večina ljudi (vključno z mano...) jih namreč kar prezre.
Že nekaj drugih spletnih strani je uvedlo storitve na naročnino, vendar brez večjega uspeha. Yahoo npr., ki je januarja uvedel plačljive male oglase (prej so bili namreč brezplačni), je...

0 komentarjev

Napster ponuja milijardo dolarjev

The Register - Hm ja, temu bi pa že lahko rekli obupanost. Napster je namreč ponudli kar milijardo dolarjev raznim založniškim hišam in neodvisnim umetnikom v upanju, da bo tako lahko še naprej deloval. Podjetje je ponudilo sistem plačevanja avtorskih pravic glede na prenos datotek. Tako bi v petih letih izplačevali po $150 milijonov letno, s čemer naj bi si zagotovili varno obratovanje. Seveda ta denar more od nekod tudi priti, in tako bodo uvedli plačljivo članstvo (o čemer smo že pisali). Na voljo bosta dva paketa, osnovni in "Premium". Za osnovnega bo treba plačati med $3 in $5 mesečno, obstajala pa bo omejitev prenosa. Premium članstvo bo stalo med $6 in $10, omogočalo pa bo neomejeno pretakanje datotek. Zaenkrat še nič ni dorečeno, tako da se lahko stvari spremenijo, predvsem pa bo potrebno počakati na odziv založnikov. Več tukaj!

1 komentar