»

Mozilla po Eichovem odstopu

Mitchell Baker

Mozilla.org - Pritisk na novega Mozillinega novega izvršnega direktorja Brendana Eicha zaradi njegove donacije iz leta 2008 za skupino California Proposition 8, ki si je prizadevala za prepoved istospolnih porok v Kaliforniji, je bil tako močan, da je Eich odstopil. Mozilla sedaj išče novega izvršnega direktorja, je sporočila izvršna predsednica Mitchell Baker.

Kot je zapisala v svojem blogu, je Mozilla zelo ponosna na svoje visoke standarde, ki so se jim v zadnjem tednu izneverili. Opravičila se je, ker se na pripombe skupnosti niso odzvali dovolj hitro in dovolj odločno, kar bodo v prihodnosti...

295 komentarjev

Mozillin novi izvršni direktor po treh dneh na pragu odstopa

Slo-Tech - V ponedeljek je mesto izvršnega direktorja v Mozilli prevzel Brendan Eich, ki ga poznamo kot izumitelja JavaScripta leta 1995, ko je bil zaposlen še pri Netscapu. Od leta 2005 pa je delal v Mozilli, nazadnje kot tehnični direktor.

Toda kmalu po njegovem nastopu funkcije se je v javnosti začela debata o njegovi odprtosti in strpnosti. Leta 2008 je namreč Eich doniral tisoč dolarjev skupini California Proposition 8, ki si je prizadevala za prepoved istospolnih porok v Kaliforniji in je njihovo uzakonitev za nekaj let odložila. Eichova donacija je postala javno znana leta 2012 in že tedaj je dvignila precej prahu.

Imenovanje Eicha za izvršnega direktorja Mozille je staro debato spet pogrelo. Eich je na svojem blogu objavil odprto pismo o vključenosti v Mozilli. Celo...

195 komentarjev

Povezovanje Mozilla Foundation in GNOME Foundation

Slashdot - Mozilla Foundation, ki se ukvarja z razvojem in promocijo programske opreme Mozilla in GNOME Foundation, ki razvija namizno okolje GNOME, želita tesneje sodelovati. Predstavniki obeh skupnosti so se zbrali na sestanku, kjer so razpravljali o skupnih načrtih obeh projektov. Govorili so predvsem o soočanju z Microsoftovima tehnologijama Avalon in XAML ter seveda tudi o prihodnosti novega paradnega konja Mozilla Foundation, Mozilla Firefoxa. Zapisnik sestanka.

0 komentarjev

Predavanje: Mozilla - učinkovita raba interneta

Kiberpipa - Če ste med brskanjem po internetu kdaj naleteli na kakšno okno, ki se je odprlo kar samo od sebe in vas povabilo na obisk kazina, in če ste med branjem e-pošte dobili pozdrave od Muse Mohammeda iz Nigerije, pa vas vse to niti za trenutek ni spravilo v slabo voljo, potem vam ni potrebno nadaljevati z branjem. Če pa želite poskusiti udoben internet in ga sploh zares spoznati, vzemite rdečo tabletko.

V torek, 13. aprila 2004, se bomo ob 20:00 na predavanju v Kiberpipi soočili z Mozillo. To je zbirka zmogljive internetne programske opreme, ki vključuje odličen spletni brskalnik, odjemalec za elektronsko pošto in branje novic, urejevalnik spletnih strani ter orodje za spletni klepet. Deluje v okoljih Windows, Linux, MacOS in mnogih drugih, njena izvorna koda pa je prosto dostopna. Glavne odlike Mozille so brskanje z zavihki, varovanje pred nadležnimi oglasi in virusi, nadzor odpadne pošte ...

Tečaj je brezplačen. Za udeležbo se je potrebno prijaviti na naslovu matjaz@owca.info.

16 komentarjev

Mozilla.org za koalicijo proti Longhornu

Mozillazine - Eden glavnih razvijalcev Mozille, Brendan Eich, je v novičarski skupini netscape.public.mozilla.seamonkey objavil zanimiv prispevek, v katerem razkriva načrte, ki so pomembni, da Mozillina tehnologija ostane uporabna in pomembna tudi v prihodnje. Eich načrtuje, da se mora Mozilla še naprej razvijati v odprto alternativo Microsoftovim tehnologijam, kakršna je na primer XAML in mora ostati dostopna na različnih platformah. Pri tem mora skleniti zavezništvo z drugimi odprtokodnimi projekti, med katerimi posebej omenja GNOME. Klik!

0 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

Mozilla 1.7b

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.7b, najnovejša razvojna različica programske zbirke Mozilla. Odslej bo priročni meni deloval tudi na straneh, ki ga onemogočajo, izboljšav sta bila deležna upravitelj piškotov in upravitelj gesel, prav tako pa tudi podpora CSS, grafične teme za Linux in sinhronizacija z dlančniki Palm. Ponovno je podprto pošiljanje informacij o sesutjih, predvsem pa se je v novi različici zmanjšal čas zaganjanja Mozille, prikazovanja spletnih strani ter pošiljanja in prejemanje pošte. Po dolgem času je razvijalcem uspelo tudi zmanjšati velikost Mozille. Slovenski jezikovni paket je že na voljo. Klik!

10 komentarjev

Začetni tečaj: Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composerjem

Kiberpipa - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost.

V samo dveh (2) urah po šestdeset (60) minut lahko osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. V torek, 16. marca, ob 19.00 bomo v Kiberpipi zaradi velikega povpraševanja ponovili spoznavanje orodja Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X. Če s tečajem ne boste zadovoljni, nam lahko v štirinajstih (14) dneh vrnete znanje, mi pa vam bomo vrnili vaš denar. Udeležba je brezplačna. ČistoPraviKlik!

Za tečaj se je potrebno predhodno prijaviti. Prijava in dodatne informacije.

1 komentar