»

Izšel Slackware 13

Slackware - Izšla je trinajsta verzija priljubljene distribucije Linuxa, Slackware, ki po besedah avtorjev prinaša mnogo posodobitev in izboljšav, med katerimi boste našli tudi dva izmed naprednejših namiznih okolij: Xfce 4.6.1 in KDE 4.2.4. Slackware 13.0 uporablja kernel verzije 2.6.29.6, prvič doslej pa so izdali tudi uradno različico 64 bitnega operacijskega sistema (x86_64).

Več informacij je na voljo v objavi na domači strani distribucije, o izdaji pa poročajo tudi na Slashdotu. Najnovejšo verzijo lahko s spleta prenesete tukaj, zgoščenke pa je moč naročiti tudi po pošti.

19 komentarjev

Pekel, pardon, Sarge je zmrznil!

Slashdot - Preskusna veja Linuxove distribucije Debian, imanovana Sarge, je zamrznjena, kar pomeni, da so možne le še ročne posodobitve izdaje. Torej bo distribucija deležna le še redkih novih zmogljivosti in v kratkem lahko pričakujemo prvo uradno izdajo Debianove stabilne veje po treh letih. Razlog za počasnost izdajanja se skriva v podpori številnim arhitekturam (11) in velikemu številu programskih paketov - 9000 (oh, kako nekoristen podatek, če ne povemo, koliko paketov ima npr. Windows; a kdo ve?).

55 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0r3

OSNews - V času pričakovanja nove stabilne različice Sarge je izšla prenovljena izvedba sedanje stabilne različice distribucije Debian, ki je znana tudi pod imenom Woody. Že tretja izvedba Debiana 3.0 odpravlja varnostne pomanjkljivosti in tudi nekatere kritične napake. Če ste sistem nadgrajevali preko security.debian.org, ne boste občutili večje razlike. Za stabilne različice Debiana je značilno, da vsebujejo starejšo programsko opremo, ki je dobro preskušena in nadvse primerna za strežnike.

Demonstracija stabilnosti: KDE 2.2.2, Mozilla 1.0.0, Evolution 1.0.5, Gimp 1.2.3 ...

In še zanimiva pot do nameščenega Debiana.

9 komentarjev

Debian, -a m.: konzervativen, počasen, preudaren

Slashdot - Razvijalci Debian GNU/Linuxa so sprejeli sklep o dopolnitvi svoje "Družbene pogodbe", ki je nekakšna definicija projekta Debian, tako da bo še bolj prost, kot je bil do zdaj. Anthony Towns, vodja izdaj najbolj proste izmed velikih distribucij, je tako sporočil, da bodo nekateri pomembni deli dokumentacije in programske opreme pred izdajo naslednje različice odstranjeni iz Debiana. Poleg tega bo sprememb deležen tudi namestitveni program in kot vse kaže bomo na naslednjo stabilno različico (Sarge) čakali do leta 2005. Klik!

1 komentar

Debian bo obdržal "non-free"

Slo-Tech - Kot smo že poročali, se je nekaj razvijalcev Debiana, priljubljene distribucije Linuxa, odločilo predložiti opustitev skupine programskih paketov "non-free", ki ji pripadajo paketi z neustrezno licenco, ki ni v skladu z načeli Debiana. Slab mesec po predlogu so na voljo rezultati volitev.

Kljub "prostosti" in "odprtosti" omenjene distribucije Linuxa, predlog ni dobil zadostne podpore. Potreboval je kar tričetrtinsko večino, dobil pa ni niti navadne. Seznam glasovalcev in rezultati glasovanja.

1 komentar

Debian še bolj prost?

Slashdot - Debian GNU/Linux je znan predvsem po tem, da je najbolj zvest načelom in filozofiji odprte kode. Je nekomercialen, povsem brezplačen, razvija ga izključno skupnost prostovoljcev, pohvali pa se lahko tudi s tem, da vsebuje samo prosto programje.

A kljub temu obstaja kar precej uporabnikov, ki potrebujejo programe, ki niso prosti, oz. ni ustreznih prostih zamenjav zanje. Tako v Debianu obstaja posebna skupina programov z imenom "non-free", ki jo moramo med namestitvijo posebej odobriti. Ker to nekaterim skrajnim zagovornikom prostega programja ni čisto všeč, so predložili spremembo Debianove Družbene pogodbe, ki skupino "non-free" odpravlja. Predlog mora na glasovanju dobiti večino 3:1. Klik!

4 komentarji

Intervju na freedesktop.org

Slashdot - Linuxovo namizje je kakor ena velika kuhinja, kjer mnogo ljudi kuha, ne da bi točno vedeli drug za drugega. Tako so tekom časa nastali različni projekti z različno zgodovino in iz različnih razlogov. Ker je vsaka skupina strmela k svojim ciljem in je pogosto imela le ona edino pravo rešitev, se niti niso preveč ozirale ena na druge.

Nakar se je počasi med uporabniki začela širiti ideja, da mogoče ne bi bilo slabo, če bi se največji med seboj dogovorili za določene standarde, kar se tiče izgleda, zmožnosti in protokola, ki bo slonel za vsem skupaj. Tako se je rodil projekt freedesktop.org, katerega člani se trudijo doseči prav to. Želijo doseči večjo interopravilnost med projekti kot sta GNOME in KDE ter programerskimi vmesniki, ki stojijo za vsem tem (Qt, GTK+, XUL, VCL ...).

Danes je OSNews.com objavil obsežen intervju z razvijalci, ki bdijo za tem projektom in določajo standarde. Tako so se pogovarjali s Havocom Penningtonom (Debian, GNOME, Red Hat), Waldom Bastianom (SuSe,...

1 komentar

Debian bo dobil nov namestitveni program

Slashdot -

Kot danes pravi Slashdot, bomo v kratkem deležni novega namestitvenega programa za eno izmed najbolj razširjenih GNU/Linux distribucij -- Debian. Namestitveni program, ki je bil dolgo časa neke vrste Debianova Ahilova peta, so namreč končno začeli posodabljati.

Na žalost nekaterih novincev bo ta še vedno na voljo samo kot tekstovna verzija, saj naj bi bil prenos grafičnega namestitvenega programa na enajst različnih platform zankrat še pretežak podvig. Poleg tega pa z grafičnim instalacijskim programom pride še vrsta drugih težav. Z najnovejšo verzijo pridejo naslednji fićrji?: avtodetekcija strojne opreme, >nov način "vkompilacije" modulov, nov izgled in še nekaj drugih bonbončkov.

Celoten in zelo obsežnejši članek najdete na linmahau.org, če pa se vam je morda utrinila želja po namestitvi novega sistema, pa hitro skočite sem.

6 komentarjev