»

Zbogom i815

The inquirer - Izgleda, da so matične plošče na starih i815 naborih že preživeta stvar, saj se je Intel odločil, da preneha prodajati naslednje modele teh plošč: BOXD815EEA2L, BLKD815EEA2L, BOXD815EEA2, BLK815EEA2, BOXD815EPEA2, BLKD815EPEA2, BOXD815EFVL, BLKD815EFVL, BOXD815EPFVL, BLKD815EPFVL, BOXD815EPFV in BLK815EPFV. Intel bo od 1. novembra dalje začel manjšati proizvodnjo teh matičnih plošč, naročniki pa imajo možnost naročanja teh izdelkov do 1. decembra. Kljub temu, da je 1. december zadnji dan za naročila, pa bomo zadnjo serijo teh najpomembnejši koščkov elektronike videli februarja prihodnje leto, ko bo Intel poslal svojo zadnjo pošilko. Minuta molka :)=.

1 komentar

Test 21. matičnih plošč

Tom's Hardware - Bil je že čas, da si ogledamo spet kakšen veletest matičnih plošč. Enega izmed zadnje čase največjih testov teh najpomembnejših delov računalnika so opravili pri Tom's Hardware, kjer so stestirali kar 21 matičnih plošč različnih proizvajalcev. Plošče so si različne, vse pa imajo pomembno skupno lastnost - bazirajo na i815 chipsetu. Čeprav se zdi, da je i815 chipset ob pojavu Pentiumov 4 nekako v zatonu, temu ni tako. Na i815 še vedno delujejo Celeroni, starejši (Coppermine), pa tudi novejši (Tualatin) Pentium 3 procesorji. Ob dejstvu, da je i815 prvi spodobni naslednik legendarnega BX chipseta, je jasno, da i815 še ne bo tako kmalu za staro šaro. Skratka, če ste iskali enega izmed večjih testov mamaplatk, potem je ta pravšnji za vas. Priporočam.

0 komentarjev

Intel i815 Step-B Chipset

Digit Life - Ta članek je namenjen bolj računalniškim znalcem, saj se spusti precej v podrobnosti. Kakor hitro so prišli Tualatini, tako hitro so tudi proizvajalci izvrgli/najavili nove chipsete. VIA in SIS sta že najavila nove chipsete, Intel pa je samo malce predelal svoj i815 chipset. Tako je nastal Intel i815 Step-B Chipset. Avtorji članka so si priborili tudi matično ploščo, ki bazira na tem čipovju - Intel D815EPFV Mainboard.
Članek utegne biti zanimiv pod pogojem, da veste kaj berete (3/4 članka je strokovnega). Če pa se ne ukvarjate ravno s "siciranjem" čipovja, pa lahko strokovno nakladanje še vedno preskočite in si ogledate samo specifikacije.

0 komentarjev

i815EP B na ASUS-ki

X-Bit Labs - Tako. Eksterci so mino in spet sem tu, da vam postrežem z najnovejšimi novicami iz računalniške scene. O tem, kako sem pisal, vam raje ne bom razlagal. Primeren bi bil izraz, da je moj rezultat potonil kot Titanik.
ASUS bo kmalu izdal novo matično ploščo na i815EP B čipovju. i815EP B je i815EP čipovje, le da ima nekaj izbolšav. Plošči bo ime ASUS TUSL2-C in bo podpirala Pentium III (Tualatin) procesorje in Intel Pentium III (Coppermine) ter Celerone. Na njej bodo 3 reže za do 512MB PC100/PC133 SDRAM-a, AGP 4x reža, 6 PCI in 1 AMR reža. Dobiti se bo dalo tudi različico z audio kontrolerjem in/ali z ATA100 diskovnim kontrolerjem. Procesorju se bo dalo spreminjati frekvenco v korakih po 1MHz in nastavljati napetost procesorja in/ali pomnilnika. Oh, kako (ne)razburljivo!

5 komentarjev

Poročilo o prodaji čipovij

Digit Life - Chaintech je objavil, kako mu je v prvi četrtini (Q1) šel promet z matičnimi ploščami. Poročilo samo po sebi sploh ni zanimivo. Pozornost pa pritegne podatek o prodaji plošč na točno določenem čipovju, ker nam da približno sliko priljubljenosti različnih čipovij. Torej podatki so sledeči:
 • i815E 21,80%
 • KT133 20,95%
 • Apollo Pro133 19,59%
 • Apollo Pro133A 16,37%
 • i440BX 10,01%
 • i815 6,30%
 • i815EP 2,83%
 • i810E 1,91%
 • SiS 630E 0,23%
Po podatkih sodeč, je najbolj priljubljeno i815E čipovje, sledi mu KT133, nato Apollo Pro133 in tako naprej.

7 komentarjev

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

Epox EP-3SPA3

AnandTech - Pri Anandetchu so pod drobnogled dobili novo Epoxovo matično ploščo, EP-3SPA3. Plošča temelji na Intelovem i815EP čipovju. Omogoča nastavljanje FSBja od 66 pa vse do 250 megahercov po 1 MHz korakih. Voltažo procesorja lahko dvignete za 0.3 volta. Ima 3 reže za pomnilnik, 5 PCI rež ter eno CNR režo.
V testih se je obnesla dokaj dobro, povprečno malo nad povprečjem plošč z i815E ali EP čipovji. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Intel favorizira i815EP

X-Bit Labs - Iz "zanesljivih neuradnih virov" so fantje na X-Bit Labs izvedeli, da je Intel začel postopoma zmanjševati število i815E veznih čipovij, ki jih dobavljajo proizvajalcem matičnih plošč. Namesto i815E sedaj potiskajo v ospredje cenejši in atraktivnejši i815EP (i815E brez integrirane grafike), svoja prizadevanja pa so še dodatno podprli s povečanjem razlike v ceni med čipovjima: i815E je tako sedaj za kar $4 dražji od i815EP, ki stane $30.
Tako je precej jasno, da se je Intel zavedal napake, ki jo je naredil z i815E čipovjem. Moderno in zmogljivo čipovje je zaradi obremenitve s popolnoma neuporabno integrirano grafiko stalo precej več, kot bi moralo, in tako je VIA dobila še dodatne priložnosti za uspeh...

0 komentarjev

Integrirana čipovja sekajo

X-Bit Labs - No, verjetno se ogromna večina računalniških zanesenjakov s tem ne bi strinjala, toda dejstvo je, da so integrirana čipovja vedno bolj popularna. Tajvanski proizvajalci tako napovedujejo, da bodo integrirani izdelki v prvi polovici tega leta zavzeli kar 35% trga, do konca leta pa 40%, kar je v primerjavi s 25% v prejšnjem letu precejšenj napredek...

Precej očitno je torej, da je integrirani trg zelo pomemben za proizvajalce veznih čipovij in tako bodo to leto splavili celo goro takih izdelkov. Med pomembnejšimi in popularnejšimi bo zagotovo Intel i815G/EG. Gre za neuradnega naslednika trenutno najpopularnejpšega integriranega čipovja, I810. Sicer je Intel najavil tudi i810E2, ki naj bi bil pravi naslednik, toda to čipovje še vedno ne bo podpiralo PC133 SDRAMa. Po drugi strani bo i815G/E zasnovan na B različici i815 čipovja, kar pomeni, da bo podpiralo tudi PC133 SDRAM in celo Tualatin procesorje. Pri različici G bo za vhodno izhodne naprave skrbel SouthBridge z ICHjem, v EG...

0 komentarjev

Novo Intelovo čipovje: i815G/EG

X-Bit Labs - Tudi Intel ne počiva pri veznih čipovjih. Tako je najavil čipovje i815G/EG, ki bo baziralo na B - steppingu čipovja i815, kar pomeni, da ne bo podpore za zunanji AGP konektor (kar najbrž pomeni integrirano grafiko). Bo pa podpiralo procesorje z Tualatin jedrom in PC133 SDRAM, bilo pa naj bi nadomestilo za i810, ki se je z svojo nizko ceno priljubil predvsem sestavljalcem sistemov z nizko ceno. Ah ja, bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo...

0 komentarjev

I815EP v Sloveniji

Jaz - Glede na to, da te dni v Forumu potekajo živčne debate okoli novih matičnih plošč, bom tukaj malo razjasnil situacijo. Če kupujete novo ploščo za Intelove procesorje, se vam res ne splača več kupovati BX platk. Res je: BX čipovje je legenda in i815E je z overclockerskega stališča samo BX+1/3 AGP delilnik, ampak sprijazniti se je treba, da se BX čipovju izteka življenje. i815E ponuja še precej drugih stvari, ki morda res niso tako pomembne, toda vseeno pripomorejo k boljšem izkoristku sistema. V bistvu je edina pomanjkljivost i815E plošč njihova visoka cena in omejitev količina RAMa na 512MB.
In kot naročeno je Intel izdal EP verzijo čipovja, kateremu so odstranili integrirano grafiko in tako precej znižali ceno čipovja in s tem matičnih plošč. Sicer omejitev 512MB RAMa še vedno ostaja, ampak se bo le malokdo sekiral zaradi tega. Zato vam v vsakem pogledu priporočam nakup kakšne i815EP plošče. V Sloveniji imate trenutno na izbiro:

2 komentarja

Test Gigabyte 60XE i815EP platke

Tweak Town - Tweak Town je dobil v roke osnovno ploščo največjega proizvajalca motherboardov na svetu, Gigabytea. Platka temelji na Intelovem (malo bolj) obetavnem čipovju i815EP. Kaj je EP, porečete? Eh, isto kot i815, samo da ima en velik plus - inženirji so se končno zavedli ter odstranili grafični čip iz plošče. Torej, en čip poln hroščev manj je en velik plus za ploščo več . MB res zgleda impresivno, saj ima 6 PCI rež, eno AGP ter eno CNR režo, kar je za moje pojme pesek v oči. Test si le oglejte, saj mislim da ta plošča obeta veliko. Klik!

0 komentarjev

Dual i815?

VIA Hardware - i815, čipovje za množice, naj do pred kratkim ne bi podpirajo SMP (Simultaneous Multi Processing ali, po naše, večprocesiranje). Poudarek na besedama "pred kratkim", kajti Acorp je naredil dvoprocesorsko osnovno ploščo, ki temelji na čipovju i815. Ne verjamem, da se bo dual i815 kombinacija prijela, kajti čipovje ima omejitev 512 MB pomnilnika, dual konfiguracije se pa večinoma uporabljajo v strežniških sistemih. Kot vedno, se pa lahko tudi motim . Specifikacije te platke si oglejte na tem naslovu. Hvala, Mate!

1 komentar

Iwilll napovedal i815EP ploščo

X-Bit Labs - Temelni kamen (oz. čip) te plošče bo, kot ste najbrž že ugotovili, čipovje i815EP, kar pomeni uradno podporo 133 Mhz FSB - ju in ATA - 100, na plošči pa bo še šest PCI - jev, trije DIMM sloti, AGP in CNR, na njej pa bo še integriran C-media CMI8378 4.1 zvok. Upajmo, da bo zvok za kaj. Kar se pa navijaških zmožnosti te plošče tiče, bo imela možnost nastavljanja FSB - ja (normalno) in pa nastavljivo VIO/core voltažo.

1 komentar

Gigabyte GA-6OXE

Hardware Central - No, končno se je pojavila ena plošča za Intelove procesorje, ki bo pospravila z starim, a coolskim BX naborom čipovja, ki je po mnenju mnogih še vedno najboljše čipovje za Intela (overclockano, seveda ). Ta plošča je tako zgrajena okrog i815EP (to kar bi mogel biti že i815E - brez integrirane grafike). Kaj je še zanimivega:
 • 4 dimm reže (512MB max)
 • 6 PCI rež, AGP 4x, CNR reža
 • Dva biosa (če vam virus enega povozi, ali če vam prvega ne uspe flesh-at)
 • 153MHz maksimalna frekvenca vodila
Slin, slin...

8 komentarjev

Napovedane Intelove pocenitve

X-Bit Labs - Danes so se pojavile tudi prve neuradne informacije o naslednji Intelovi pocenitvi svojih izdelkov. Ta bo vključevala predvsem slabše Pentium3 modele in čipovja.

Procesor 29. oktober 10. december
750MHz $193 $173
733MHz $183 $173
700MHz $183 $153
667MHz $163 $153
650MHz $163 $143
600MHz $143 -

Sedaj pa še čipovja:

Čipovje 29. oktober 31. december 31. marec
Intel 850 $75 $56.50 $53
Intel 840 $53 $51 $50
Intel 820E $34 $33 $31
Intel 815 $32.50 $31.50 $31.50
Intel 815E $37.50 $36.50 $34.50
Intel 815EP - $34.50 $32.50
Intel 810E2 $34 $33 $31
Intel 815EM $47.50 $45.50 $43

Kot vidite, večjih pocenitev ne bo. Predvsem pa so zanimive cene čipovij. Kljub temu, da je Intel trdil drugače, i815EP čipovje ne bo stalo 30$ ali manj, temveč kar krepko čez. To je seveda zelo neugodno za nas, saj tako plošče na tem čipovju ne bodo kaj dosti cenjše o sedanjih i815E plošč [:(]... Mimogrede, vse cene so velikoprodajne ( 1000 kosov ali več ), tako da jih ne primerjati z...

0 komentarjev

ASUS CUSL2 - C

X-Bit Labs - Testov (zaenkrat) še nisem zasledil, ampak glede na to, da je ta plošča enaka CUSL2 (ki je, če še ne veste, ena najboljših plošč z i815 čipovjem) z eno razliko - čipovje je i815EP, se pravi brez integrirane grafike, potem že ne more biti slaba[:)]. Stvarca pa naj bi se že prodajala na Japonskem po ceni 137$.

0 komentarjev

Še ena ABITova i815E plata

OC Workbench - Po neuspešni SE6 plošči je ABIT najavil pravo poplavo i815E matičnih plošč. Prvi stabili SA6R in SH6, sedaj pa so najavili še ABIT SV6 platko. Zaenkrat ni znanega veliko, le to, da bo opremljena z IEEE1394 ( FireWire ) in HPT370 krmilniki, ter da bo vsebovala 6-kanalski AC97 zvočni kodek ( sploh prva i815E plošča, ki ga uporablja ). Čudno pa je to, da so se pri ABITu raje odločili za 3 dvo-kanalske kodeke namesto enega štiri-kanalskega in enega dvo-kanalskega. To pomeni, da bo upočasnitev v igrah pri uporabi zvoka visoke kvalitete že kar precej opazna. Bomo videli...

0 komentarjev