»

Izšel Linux 3.9

Phoronix - Danes je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki ima številčno oznako 3.9. Linux se po spremembi številčenja z verzijo 3.0 drži približno dvomesečnega cikla izdajanja podverzij, ki se tudi ne delijo več na razvojne in stabilne različice glede na lihost oziroma sodost druge številke (2.2, 2.4 itd. so bile stabilne, 2.1, 2.3 itd. pa eksperimentalne). Bistvenih sprememb od preizkusne verzije 3.9 rc8 pretekli teden ni.

Glavne novosti so podpora za RAID5 in RAID6 v datotečnem sistemu btrfs (podpora je sicer bolj eksperimentalne narave in še ni namenjena kritičnim sistemom), odpravljen je hrošč...

20 komentarjev

Izšel Linux 3.6

LKML - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra. Nova inačica nosi oznako 3.6 in predstavlja naslednjo večjo verzijo po julijski 3.5. Novosti je zvrhan koš, zato si bomo pogledali le najvidnejše.

Precej dodelav je doživel datotečni sistem Btrfs, ki je dobil nove možnosti za določitev kvot, možnost računanja razlik med posnetkoma in možnost kloniranja prek podnosilcev (subvolumes); nekaj popravkov je še v ext4. Uporabna možnost za mobilne naprave je hkratna hibernacija in stanje pripravljenosti. Ta omogoča, da se sistem zbudi kakor iz stanja pripravljenosti, če pa zmanjka napajanja, se obnovi kakor iz hibernacije brez izgube seje. Podprt je tudi protokol SMBv2 in gonilnik VIFO. Procesorji Ivy Bridge sedaj znajo uporabljati funkcijo Idle, medtem ko je sedaj...

11 komentarjev

Nova različica jedra 2.6

OSNews - Danes dopoldan je bila izdana nova različica jedra za Linux z oznako 2.6.8. Seveda izdaja ne bi bila nič posebnega, če ne bi takoj po objavi našli napake v delu jedra, ki je zadolžen za podporo NFS (network file system). Čeprav se še vedno najdejo zagovorniki stabilnega 2.4 jedra, vedno več ljudi in distribucij prehaja na novo, hitrejšo različico Linuxa (2.6). Povezava do 2.6.8.1 različice jedra, ki ima odpravljeno napako v NFSju. Seznam sprememb za 2.6.8 različico ter seznam sprememb za 2.6.8.1 različico Linux jedra.

24 komentarjev

Izdano Linux jedro 2.6.7

Slo-Tech - Na domači strani Linux jedra je na voljo najnovejša različica le-tega in sicer verzija 2.6.7, ki prinaša kar precej posodobitev, med drugimi tudi popravek za pred nedavnim odkrito luknjo, ki zamrzne sistem že ob izvedbi preprostega C programa. Ranljivi so vsi sistemi z nepatchanimi 2.6.x ter tudi 2.4.x jedri. Pravtako so ranljive tudi 64-bitna inačice zgoraj omenjenih jeder. Na srečo sta na voljo že popravka za 2.4.x ter 2.6.x jedro.

Vsem Linuxašem, ki ste na 2.6.x jedru, priporočamo posodobitev. Ne pozabite uporabiti slovenskega zrcalnega strežnika.

Omenimo še veselo novico, da se bo razvoj varnostnih dodatkov za jedro grsecurity nadaljeval. Avtorju je namreč uspelo dobiti sponzorje, ki bodo poskrbeli za njegov vsakdanji kruh in mleko.

4 komentarji

Nekaj testov

Overclockers Australia - Za prijeten zaključek nedelje pa je tu še nekaj testov.
  • Na A1-Electronics in 3DXtreme so preizkusili AOpen-ovo AK86-L matično ploščo,
  • Fantje pri The Tech Lounge so v svoje računalnike vstavili Corsair-ov PC3500 spominski modul,
  • Na TweakNews so gledali v Samsung-ov 173MW monitor,
  • Na Hardware Zoom so preizkusili LG-jevo GCC-5241P prenosno CDRW/DVD enoto,
  • Fantje pri VR-Zone so izmerili kako močno rjove Sapphire-jevega Radeon 9800 XT Ultimate Edition,
Mimogrede še omenimo, da je danes izšlo novo Linux jedro - 2.6.5 - prenesete ga ga lahko od tu, celoten seznam sprememb pa si lahko ogledate tukaj.

3 komentarji

Linux 2.6.4 proti 2.4.25

Overclockers Australia - Po navadi, ko govorimo na Slo-Techu o Linux jedrih, je to ali zaradi nove različice ali pa zaradi neke varnostne pomankljivosti v njem. A danes temu ne bo tako. Danes bomo namreč vsem vam, nejevernim Tomažem, ki se še vedno "bojite" novega 2.6.x Linux jedra pokazali test, v katerem so preizkusili najnovejši jedri - iz 2.6 in 2.4 serije. Rezultati? Razen v dbench sta si jedri po zmogljivostih precej podobni - 2.6.4 prevaja programe hitreje, 2.4.25 deluje hitreje s statičnimi internetnimi stranmi, medtem ko 2.6.4 hitreje poganja apache z dinamično (PHP in MySQL) vsebino, itd. Velja pa "opozorilo": test so fantje pri 2CPU poganjali na računalniku z dvema 3.2 GHz Xeonoma.

2 komentarja

HP ponuja namizne računalnike z Linuxom

Slashdot - HP že nekaj časa ponuja namizne računalnike z Mandrake Linuxom, vendar je bil glede na številne oglaševalske podvige sorazmerno molčeč o tem. Zdaj se je odločili, da svoji ponudbi doda še dva nova računalnika, ki imata oba naloženo najnovejšo različico priljubljene francoske distribucije Linuxa. Posebej za azijski trg pa so sklenili dogovor s Turbolinuxom, ki smo ga pred časom že skoraj odpisali. Tako bo HP v 12. državah, tudi na Kitajskem in Japonskem, prodajal namizne računalnike Compaq za poslovno rabo, ki bodo poganjali Turbolinux 10.

6 komentarjev

Izšel Linux 2.6.4

Slashdot - Pred približno dvema tednoma je Linux svet precej prestrašila varnostna luknja v funkciji mremap(), ki pa jo je jedro 2.6.3 popravilo. V sledečih dveh tednih pa so razvijalci vse prej kot lenarili in tako se je pred nami znašla nova različica Linux jedra, tokrat, presenetljivo, poimenovana 2.6.4. Najpomembnejše novosti? Izboljšana XFS podpora ter USB in IEEE1394 povezljivost. Vse bonbončke si lahko ogledate tu, prenesite pa ga kar iz slovenskega zrcalnega strežnika.

Morda bi bilo zanimivo narediti primerjavo in napredek Linux jedra od leta 1994, saj ta mesec mineva deset let od različice 1.0.

12 komentarjev

Nova razpoka v jedru Linux

isec - V nekaj kratkih urah bo panika ponovno preplavila deželo Linuxaško. Odkrili so namreč novo varnostno razpoko v jedru, ki neposvečenemu procesu omogoča, da dobi popoln nadzor nad sistemom. Napaka se skriva v sistemski funkciji mremap(2), ki ne preverja vrednosti rezultata določenih klicanih funkcij. Najditelji so avtorjem poleg samega obvestila o varnostni luknji prijazno priložili še popravek. Tako so vam zdaj, skrbnim administratorjem, že na voljo nova jedra: 2.2.25, 2.4.25 (spremembe) in 2.6.3 (spremembe). Jedra vsebujejo poleg varnostnega popravka še mnoge druge izboljšave.

Glede na komentarje mnogih naših bralcev pa je edina prava zaščita seveda prehod na varne Microsoftove rešitve. Hvala za pozornost.

56 komentarjev

Izšlo jedro Linux 2.6.0!

PC Linux Online - Izšla je nova velika različica stabilnega jedra Linux. Različica 2.6 naj bi med drugim omogočila uveljavljanje Linuxa na tržnih segmentih, kjer zaenkrat še ni bil prisoten, izboljšane pa so zmogljivosti na mnogih področjih. Natančne spremembe v primerjavi z zadnjo preskusno različico Linux 2.6.0-test11 lahko najdete tukaj, izvorno kodo Linux 2.6.0 pa tu.

Veselo prevajanje kode!

16 komentarjev

Prenovljena sekcija "Povezave"

Slo-Tech - Kot vidite, smo vsebinsko zadnji teden bolj lenarili kot ne. Sicer imamo za to dober razlog (heh), in sicer uživanje prednovoletnega vzdušja ter podpiranje Primoža pri prenavljanju njegovih skript (moralna podpora, saj veste ). Od danes naprej pa lahko na tem naslovu, oziroma z direktnim klikom v levi meni na postavko "Povezave", vidite novo, prenovljeno, sekcijo, v kateri je več sto zanimivih strani, ki jih uporabljamo pri dnevnem iskanju novic. Tako da ne recite, da ne delamo nič . Zahvala za prenovljene Povezave gre MadManMatu, ker je samo in le on ročno obiskal vse strani ter zraven naslovov napisal komentarje. Slava mu!

10 komentarjev

DVD na Linuxu

The Duke Of URL - Tudi DVD prihaja počasi na Linux. Na The Duke of URL so naredili članek, v katerem boste našli podatke, katere dekoderske kartice so podprte in kateri softverski DVD predvajalniki so na voljo. Obdelali so tudi razne problematike in stestirali, na kateri različici Linux jedra vse skupaj dela najbolje. Skratka, če imate Linux in bi ga radi usposobili za predvajanje DVD-jev, si le preberite ta članek.

2 komentarja