»

Microsoftov primerjalnik brskalnikov

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft napovedal nov izdelek z imenom Expression Web SuperPreview, ki naj bi razvijalcem spletnih strani prihranil marsikakšen siv las. Ti morajo pri pisanju spletne strani paziti, da bo ta prikazana neporušeno v vseh popularnejših brskalnikih, kar vzame kar dosti časa. Z novim orodje pa jim želi Microsoft priti naproti, saj bo z njim moč hkrati pogledati izgled strani v vseh nameščenih brskalnikih na računalniku in v več različicah IE-ja (in rezultate celo položite drug na drugega). Trenutna beta verzija, ki je na voljo za prenos, sicer podpira le IE6 z IE7 ali IE8, medtem ko...

71 komentarjev

Massachusetts odslej z OpenDocument

Monitor - Ameriška zvezna država Massachusetts je že od nekdaj znana po raznih "revolucijah" z daljnosežnimi posledicami, npr. revolucionarno gibanje, ki se je pričelo tam, je pripeljalo do nastanka ZDA, Richarda Stallmana s tamkajšnjega MIT pa lahko upravičeno štejemo za enega od očetov odprtokodnega gibanja.

Glas o odprtih standardih je segel tudi do oblasti te zvezne države, ki so se tako odločile, da bodo z začetkom leta 2007 naredile red na področju preštevilnih zapisov dokumentov. Ker so se zbali pravnih posledic uporabe patentiranih rešitev, bosta od takrat na ravni državne uprave zaželjena le še zapisa OpenDocument in PDF, raznorazni zapisi Microsoftove pisarne pa bodo romali v zgodovinske kronike. Če se konkurenca ne bo zganila in ustrezno podprla omenjenega zapisa, bo posledica te odločitve najverjetneje tudi prehod na pisarniško zbirko OpenOffice.org 2, ki ga bo zagotovo podpirala.

5 komentarjev

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

Novo orodje za analizo Javine kode

News Forge - IBM se čedalje močneje oprijema Jave, kar je razumljivo tudi zato, ker ji preti .Net podjetja iz Redmonda, ki je IBM-u že pred dolgimi leti povzročilo nemalo škode. A nikakor ne bi mogli reči, da se Veliki Modri z novim orodjem za strukturno analizo javanskih programov želi v prvi meri maščevati Microsoftu, saj orodje za začetek teče le v okolju Windows. Structural Analysis Java tool je pripomoček za razvoj aplikacij, napisanih v Javi, ki razvijalcem pomaga odpravljati programske napake. Poglavitni namen orodja je preverjanje ustreznosti in odvisnosti programskih paketov, razredov in vmesnikov, ki jih aplikacije uporabljajo. Izvirna novica.

0 komentarjev

IBM Sunu ponuja pomoč pri odpiranju Jave

Slashdot - Eric S. Raymond, eden najuglednejših podpornikov filozofije odprte programske opreme, je že pred časom izpostavil predlog odprtja Javine izvorne kode. Danes pa je idejo podprl še IBM, ki je Sunu poslal odprto pismo, v katerem predlaga, da podjetji sodelujeta pri odpiranju izvorne kode Jave. Veliki Modri je pripravljen ponuditi tehnične pripomočke in kodo za odprto implementacijo Jave, Sun pa naj bi odprtokodni skupnosti ponudil specifikacije Jave, preskuse in seveda izvorno kodo. Klik!

6 komentarjev

eclipseCon 2004

News Forge - Eclipse.org je konzorcij velikih korporacij, kot so IBM, Borland, Merant, Red Hat, SUSE, Intel, Micro Focus in Hitachi, ki s skupnimi močmi razvijajo odprtokodno programsko rešitev Eclipse za razvoj programske opreme v Javi. Od danes pa do 5. februarja bo v Anaheimu v ZDA potekala konferenca eclipseCon, ki zbuja veliko medijske pozornosti. Gre namreč za enega izmed prelomnih dogodkov obdobja, v katerem želi Microsoft pritegniti programerje v Javi k okolju .Net, Sun, ki, zanimivo, ni član Eclipse.org, pa želi to preprečiti. O pomembnih dogodkih na konferenci vas bomo še obveščali. Klik!

5 komentarjev

Konferenca Desktop Linux Consortium

News Forge - V izobraževalnem centru Bostonske univerze se je končala prva enodnevna konferenca Desktop Linux Consortium, katere namen je izobraževanje, razširjanje in povezovanje programske opreme za Linux na namizju.

Eden izmed organizatorjev konference je bil Bruce Parens, za mnoge najuglednejši podpornik odprtega modela razvoja programske opreme. Med svojim nastopom je podal nekaj presenetljivih napovedi: leta 2006 naj bi Linux poganjal 30% delovnih postaj, IBM naj bi kmalu kupil Novell ali pa vsaj trdno stal ob njem, največja grožnja Linuxu pa so po njegovih besedah patenti in digitalno upravljanje pravic (DRM).

Poleg tega je napovedal novo distribucijo Linuxa, ki bo temeljila na Debian GNU/Linuxu in bo namenjena namizjem v podjetju. Soustanovitelj Ximiana, Nat Friedman, je povedal, da Novell razmišlja o Evolutionu za Windows, s katerim bi omogočili lažji prehod na Linux, Sam Docknevich pa, da trenutno 14.000 zaposlenih v IBM-u uporablja Linux na namizju. Klik!

Zaskrbljujoče pa je, da...

3 komentarji

Po IBM-u še Sun...

CNet - Kot poroča CNet, namerava Sun na strežniškem trgu zamenjati Intelove procesorje z AMD-jevimi Opteroni. Uradna izjava in dokončna odločitev bo predstavljena 17. novembra na Comdex-u. Ta poteza niti ni bila tako nepričakovana, če vštejemo v račun precej boljše zmogljivosti Opteronov proti Intelovim Xeonom v razmerju s ceno in Sunov namen izdaje posebne različice Solarisa za Opterone.

Sun namerava prodajati dvo- in štiriprocesorske strežniške sisteme s Solarisom ali Linuxom za operacijski sistem. Podjetje ne pričakuje upada dohodka ali prehoda kupcev h konkurenčnim ponudnikom strežnikov in verjame, da bodo Opteroni bolj zaželjeni pri kupcih. Sun prav tako še ni potrdil izdelave 64-bitne verzije Jave, vendar obstajajo govorice, da naj bi imela 64-bitna Java veliko boljše rezultate v primerjavi z 32-bitno različico. Klik!

16 komentarjev