»

Uvodno predavanje delavnice HDL in FPGA

Primer FPGA plošče

vir: Hekovnik
Hekovnik - V četrtek, 18. 3. 2010, ob 17.00 bo v Hekovniku uvodno predavanje delavnice HDL in FPGA. Namenjeno je vsem, ki bi vas zanimala delavnica, ki se bo odvijala nadaljnjih šest četrtkov ob 17. uri.

Predavanje se bo osredotočilo na programabilno logiko (FPGA) programski jezik zanjo (Verilog). Opisani bodo zgradba in funkcionalnost FPGA-vezij ter sodobni primeri uporabe. Predstavljen bo tudi program tečaja, na katerem bodo nekateri od teh primerov uporabe podrobno razloženi. Predaval bo Iztok Jeras, ki za mednarodno podjetje inSilica piše Verilog kodo, ki nazadnje pristane v ASIC-vezjih v mobilnih telefonih. Več informacij in prijave.

2 komentarja

FRiSK 2007

Slo-Tech - V Murski Soboti pod vodstvom društva Gibanje za mladino napovedujejo dvodnevni brezplačni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, ki bo potekal 7. in 8. septembra v soboškem gradu ter multimedijskem centru. Na festivalu želijo podrobno predstaviti prednosti sodobnih tehnologij, prikazati primere dobre prakse in zabavati obiskovalce.

Tako se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in predstavitve vodilnih slovenskih organizacij in podjetij s področja računalništva in informatike. Potekal bo tudi pomurski informacijski forum, na katerem bodo domača podjetja širši javnosti predstavila svoje lastne rešitve na področju IKT. Vzporedno bo v muzejskem prostoru odprt pristen muzej računalništva.

FRiSK prav tako obljublja bogat »entertainment room«. Niti v času festivala pa ne bo šlo brez tradicionalnega prekmurskega bograča. Podroben program festivala si je možno ogledati na spletni strani www.frisk.si.

6 komentarjev

Linux namestitvena delavnica v Kopru

Slo-Tech - O dogodku smo že poročali - tu je še uradna izjava z več dodatnimi informacijami.

V okviru projekta Šoupek (šopek kakovostne in uporabne programske opreme), s katerim želimo študentom in ostalim predstaviti prednosti (in slabosti) odprtokodnega programja, Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) prireja Linux namestitveno delavnico, ki bo potekala v soboto, 12. novembra 2005 v prostorih ŠOUPa na Pristaniški ulici 3 v Kopru. Pri izvedbi delavnice sodeluje Društvo uporabnikov Linuxa Slovenija (LUGOS) in Moštvo Pingo Linux.

Strokovni program:

PARALELA I (nameščanja in brezžična omrežja):
Študentska organizacija Univerze na Primorskem (Pristaniška ulica 3, Koper) - Predavalnica 1
  • 10.00 - 12.00 Aleš Košir (Namestimo Pingo Linux 4.1)
  • 12.00 - 14.00 Moštvo Pingo (Posebna pomoč pri namestitvi Pinga 4.1 - razreševanje težav pri muhasti strojni opremi)
  • 15.00 - 16.00 Aleš Košir (Antene za brezžična omrežja)
  • 16.00 - 17.00 Rok Papež (Brezžično omrežje)
  • 17.00 - 18.00 Martin Vuk...

6 komentarjev

Pipin odprti termin: Linux na access pointih in xboxu

Slo-Tech - Ta torek, 15. marca ob 19.00 se je v Pipinem odprtem terminu zgodila zamenjava. Na sporedu ne bo predavanja o urejevalniku Vi, temveč bo predaval Jens Kühnel.

Jens je verjetno najbolj znan po tem, da poseduje uradne licence za učenje tako Microsoft kot Red Hat in SuSe rešitev. V prostem času pa se ukvarja z marsičem drugim, je tudi eden od notarjev Thawte.

V torek bo tako v Pipinem odprtem terminu predstavil dve temi: Linux na usmerjevalnikih domačih brezžičnih omrežij (predvsem WiFi dostopne točke podjetij Linksys, D-Link, ipd) ter Linux na konzoli XBox. Predavanji bosta potekali v angleškem jeziku, zato tudi napovedi v angleščini.

Linux on SoHo routers: Many people who install DSL-WLAN-Routers have no knowledge, that the routers they have actually come with Linux OS preinstalled. I will show you how you can install your own Linux on a Linksys router.
Many routers enable you to additionally add one or two serial ports. In the presentation I will show you what you need and what...

20 komentarjev

Že drugi Linux dan

Lugos - V petek, 2. aprila, bo v ljubljanskem Koloseju projektorjem vsaj čez dan prizanešeno s hollywoodskimi "umetninami". Po poročanju Lugosa se bo namreč na ta dan zgodil že drugi Linux dan letos (prvi je bil 30. januarja). V celodnevni prireditvi se bodo zvrstila predavanja, delavnice, laboratorijske vaje ipd. o odprtokodnih rešitvah s poudarkom na Linuxu. Stvar na žalost ni brezplačna, organizator Housing namreč zahteva kotizacijo, reci in piši, 39.900 SIT + DDV oz. 3 Prešerne manj, če se prijavite do 10. marca.

Če se vam zdi tole predrago, vam še vedno ostane brezplačna predstavitev Slixa.

2 komentarja

Skupščina društva uporabnikov Linuxa Slovenije - LUGOS

Lugos - Društvo Lugos vabi na 8. redno skupščino društva.

Skupščina bo potekala 6. 3. 2004 ob 15.00h v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko na Jadranski ulici 21 v Ljubljani.

Lugos je neprofitna organizacija, katere cilj je promocija operacijskega sistema GNU/Linux, ter drugih rešitev, ki temeljijo na načelih odprte kode in prostega programja. V društvu je steklo slovenjenje proste programske opreme, vključno z namizjem KDE, Gnome, OpenOffice.org, Mozille in drugega programja GNU ...

Na tokratnji skupščini se bomo najprej posvetili formalnostim, volitvam in tudi debati kar tako v točki razno. Dnevni red in vabilo na skupščino najdete tukaj.

0 komentarjev

Sredin seminar o OpenBSD

Slo-Tech - Pojutrišnjem (to je na pepelnično sredo, 25. 2.) ob 18.15 bo Primož Gabrijelčič na Fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) na Jadranski 21 v Ljubljani (nasproti IJS, nedaleč od FE/FRI in TP-LJ, gl. tudi sliko) v predavalnici 15 (drugo nadstropje) v okviru Sredinega seminarja predstavil operacijski sistem OpenBSD.

Predavanje je namenjeno tistim, ki tega OS (še) ne poznajo (dobro), kljub vsemu pa je zaželenega nekaj predznanja o osnovah *nixa.

Kot velja za vse Sredine seminarje, bo tudi ta brezplačen in odprt za vsakogar.

Primož je pred časom tudi odprl slovenski dopisni seznam o OpenBSD, v njegovem arhivu lahko najdete tudi najavo tega predavanja. Morda jo bo v kratkem dodal tudi na stran OBSD.si.

...

4 komentarji

Predstavitev projekta in distribucije Linuxa Kibzilla

Kiberpipa - V torek, 24.2., bo v Kiberpipi Gorazd Golob predstavil odprto-kodni projekt Kibzilla. Ta obsega živo distribucijo Linuxa osnovano na Redhatu 7.3 in grafični vmesnik baziran na Mozilli s pomočjo jezika XUL. Trenutno deluje na x86 računalnikih z VESA 2.0 kompatibilnimi grafičnimi vmesniki. Distribucija je namenjena računalnikom za javno uporabo (spletne kavarne ipd.) in za delovanje ne potrebuje trdega diska ter zagotavlja osnovne potrebe - brskanje po spletu, pripravo dokumentov in uporabo elektronske pošte.

Predavanje je namenjeno vsem, ki želite ugotoviti prednosti uporabe takšne distribucije in...

8 komentarjev

10 let tldp

Slo-Tech - Čas nevzdržno teče in tako je tudi eden od največjih neprogramerskih projektov povezanih z odprto kodo dočakal svojih deset let. Tokrat pijemo na čast Projektu Linux Dokumentacije - TLDP (The Linux Documentation Project), ki je nastal kot odgovor na kritiko pomanjkanja kvalitetne dokumentacije. Tako se je Matt Welsh usedel za tipkovnico in nastal je prvi linux HOWTO spis - 'Installation HOWTO'. Zelo kmalu so se mu še drugi pridružili in danes najdete na spletni strani projekta ogromno kvalitetne in podrobne dokumentacije, ki nudijo tako strokovnjakom kot začetnikom kvaliteten vir informacij. Vse je seveda prosto dostopno vsem.

Slovenci nismo ostali izzveti iz tega projekta, tako v okviru društva LUGOS poteka projekt prevajanja HOWTO spisov. Pred kratkim so celo izšli v nezanemarljivih 786 strani obsežni knjigi. Delo se seveda še nadaljuje in verjetno bomo kmalu lahko zagledali še kakšen nov prevod. Morda celo od kakšnega našega člana.

TLDP želimo še veliko uspehov in veliko nove...

2 komentarja