»

ATI Radeon 8500

Tom's Hardware - Striček Tom si je pobliže ogledal novega ATIjevega aduta: ATI Radeon 8500. Zraven je primerjal še Radeona 7500 in pa cel kup Geforce grafičnih kartic. Specifikacije novega Radeona so: 275 MHz v jedru in 550 na pomnilniku, kar zadošča za teoretične zmogljivosti 1100 megapikslov na sekundo in 8800 megabajtov na sekundo pomnilniške prepustnosti.

Rezultati v sintetičnih testih so na strani Radeona 8500, saj v 3D Marku 2001 prehiti najnovejšo nVidiino kartico - Geforce 3 Ti 500. Radeon 8500 zelo odstopa po izvrstni T&L enoti, imenovani Charisma Engine, ki je v 3D Marku kar 1,7-krat (1 luč) do 2,6-krat (8 luči) hitrejši od Geforca 3 Ti 500. Se pa Radeon 8500 slabše odreže v testu Nature, programa 3D Mark 2001, kar ATIjevci razlagajo z optimizacijo testa Nature za DX 8.0 in optimizacijo Radeona za DX 8.1, torej se bo Radeon v naslednji izdaji 3D Marka 2001 verjetno izkazal še bolje.

Seveda pa ima Radeon 8500 tudi slabe ATIjeve lastnosti in to so zagotovo gonilniki, kar ga naredi...

12 komentarjev

Kanievi monstrumi

Heatsink Guide - Kanie se je proslavil s svojimi Hedgehogi, ki so bili narejeni iz bakra, sedaj pa se poizkuša uveljaviti še z drugimi imeni. Eden izmed najnovejših hladilnikov, ki so dobili novo ime je gotovo "The Wing", ki je nekakšen siamski dvojček dveh Hedgehogov (izgleda tako, kot da bi bila dva Hedgehoga zlepljena skupaj) in je po besedah avtorja članka eden izmed najbolj glasnih gladilnikov, saj ima na sebi kar dva Deltina 7000rpm ventilatorja. Čeprav je hladilnik v primerjavi z ostalimi primerki precej velik, pa so se pri Kanieju zelo potrudili z dizajnom, saj ne blokira napajalnega konektorja na matični plošči. Vendar za vsak slučaj avtor navaja, da je zdravo preveriti združljivost z matično ploščo, preden se podamo v nakup.
Seveda pa Kanie ni pozabil na svoje Hedgehoge; pred kratkim so bili pri Kanieju zvesti bakru, vendar so kmalu ugotovili, da se da pri izdelavi kvalitetnega hladilnika privarčevati, zato so predstavili "hybrid" Hedgehog, ki ima polovico hladilnih reber iz bakra,...

0 komentarjev

Matične plošče za P4

GotApex - Sicer zaenkrat za nas še ne aktualen test, a to se zna kaj kmalu spremeniti. GotApexovci so na test popeljali štiri matične plošče: MSI MS-6339, Gigabyte GA-8TX, Asus P4T in Intel D850GB. Ne priporočajo MSIjeve matične plošče, saj ne omogoča navijanja, ima slabo postavljene IDE priključke pa tudi stabilna ni. Naslednja je Intelova matična plošča, ki se je izkazala dokaj dobro, a ne ponuja navijaških užitkov. Gigabytovi mamaplatki je pomagal njen Dual BIOS, slabo luč pa so metali jumperji za nastavljanje frekvence. Svojo kvaliteto pa je dokazala Asusova P4T matična plošča, saj omogoča navijanje iz BIOSa in ponuja dobro stabilnost tudi pri višjih frekvencah. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

11 komentarjev

Detonatorji in Geforce 2 MX

Overclockers Online - Te, že zelo velikokrat premlete in skoraj nikoli dokočnane teme, so se lotili pri Overclockers Online. Med sabo so primerjali Detonatorje 5.32, 6.62, 7.52 in 10.80. Kot testni sistem so uporabili Pentium III 550 navit na 825 in Geforca MX. Rezultati v Quakeu 3 niso enotni. V 16 bitnih barvah so povsod, razen pri 640×480 najhitrejši Detonatorji 10.80. V 32 bitnih barvah pa so se najbolje izkazali detonatorji 7.52. V 3D marku 2000 pa prednjačijo Detonatorji 10.80, ki naberejo približno 300 (4892) pik več kot ostali. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

6 komentarjev

Blizzard S370 Solid Copper Heatsink

Flipchip - Na FlipChipu sem našel test zelo zanimivega hladilnika, ki je zelo podoben Copper hedgehogu, čeprav pravijo, da so vse podobnosti zgolj naključne. Zanimivo je, da se ta hladilnik zelo dobro obnese, v primerjavi z Copper Hedgehogom pa je celo cenejši, in to za več kot polovico. Rezultati, pridobljeni z 933 megaherčnim Pentium III procesorjem, pa so 23 stopinj pri idlanju, kar je le eno stopinjo več od temperature ohišja. Temperatura po 20 minutnem igranju Quakea pa je bila samo 32 stopinj. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

0 komentarjev

Kenwood 72× True-X CDROM

Tweak Town - V mestu tweaknja (Tweak Town) so pod dorbnogled vzeli kenwoodov 72× CDROM. Za doseagnje te hitrosti uporablja kar sedem laserjev. V praksi se z uporabo originalnih CDjev izkaže zelo dobro, saj dejansko doseže to hitrost (okoli 10MB/s). Ima pa eno zelo slabo lastnost, ki bo marsikoga odvrnila od nakupa tega pogona. Zapečene medije, pa naj si bodo to CD-R ali CD-RW, bere zelo slabo in počasi, ali pa jih sploh ne bere in javi napako, da medij ni berljiv, ali pa celo da ga sploh ni v pogonu.
No po prebranem testu sem svoje mišljenje o tem pogonu močno spremenil ... še vedno pa lahko upam(o), da ima to napako samo ta pogon, a je to dokaj malo verjetna možnost. No ja, če vas test zanima si ga pa le oglejte .

8 komentarjev

Zanimiv hladilnik

3D Rage - Na 3D Rage so testirali en res zelo zanimiv hladilnik, s čudnim imenom OCW Ofrio. Gre za nekakšno kopijo Alphe PEP66, torej hladilnik, namenjen pritrditvi na Socket konverterje. Zadeva izgleda precej impresivno z ogromnim Delta ventilatorjev, tankimi hladilnimi rebri in bakreno podlago, pa tudi iskaže se kot precej dobr rešitev. Test si lahko ogledate tukaj, če pa upate na kaj takega v Sloveniji, pa vas moram razočarati. Gre za še eno eksotično igračo, ki je ne bomo nikoli ugledali [:(].

vir: 3D Rage

vir: 3D Rage

4 komentarji

Showa Skived hladilnik

PCRoddin - Nekateri srečneži, ki so od Intela dobili testne modele Pentiumov3 1GHz, so zraven procesorja našli zelo zanimiv hladilnik z imenom Showa Skived. Gre za aluminijasti hladilnik z učinkovitim dizajnom hladilnih reber, ki so zelo tanka in zavita. Na PCRoddinu so hladilnik pretestirali posebej in prišli do ugotovitve, da se lahko kosa celo s Super Orbom. In to samo s srednje močnim 60mm ventilatorjem. Na splošno je hladilnik precej zanimiv, škoda le, da se ga ne da dobiti v prosti prodaji.

3 komentarji