»

Napster ponovno "zastonj"

CNet - Pri nekdanji legendi Napsterju so se odločili, da bodo ponovno ponudili glasbo zastonj. To bodo storili s pomočjo, z oglasi izdatno podprtega, prostega programja in možnim 5x dostopom do željene skladbe iz njihove ponudbe. Pod "dostop" je mišljeno poslušati in ne običajni P2P žargon: snemati, kopirati, prenesti, sneti...

Če vas v šesto zasrbi poslušati določeno skladbo, bo potrebno izbrati med nakupom skladbe za iTunes ceno ali mesečno naročnino. Seveda vsebuje programje še nekaj dodatnih dobrot, a je tu žal še slaba novica: kot ponavadi, je stvar omejena na ZDA.

Novi Napster tako omogoča tri možne dostope do glasbe: brezplačno omejeno poslušanje, kupovanje posameznih skladb ali mesečno naročnino.

Vprašanje je le, ali bodo "iPodniki" to znali ceniti?

4 komentarji

Morala IT delavcev je na psu

News.com - Na News.com ugotavljajo, da je morala med profesionalnimi računalničarji in sorodnimi poklici tako nizka, kot še nikoli doslej. Vsaj kar se tiče Amerike in večine preostalega sveta. Sklicevali so se na raziskavo Meta Groupa, kjer kar 72% IT delavcev iz 650 firm trdi, da je vzdušje v celotni branži moreče.

Razlogi so predvsem naslednji: t.i offshoring (selitev izvajanja IT storitev v npr. Indijo), zasičenost trga z IT projekti, posledično recesija, posledično manj delovnih mest, posledično manjša plača, bolj racionalni (beri: nemogoči) delodajalci, žužkaste tehnologije, neuki uporabniki, posledično več stresa... Slaba volja se širi med zaposlenimi in vpliva na njihovo produktivnost. Krog se sklene.

Dobro, malo dramatiziram in vse skupaj mečem v isti koš. Delavci, ki obvladajo določeno vrste baz podatkov (npr. Oracle) ali nekatere spletne tehnologije so še vedno zelo iskani, pri nekaterih drugih nišah, ugotavljajo, da je najhujše že prešlo in se krivulja počasi obrača navzgor....

14 komentarjev

Sony vzpostavil spletno trgovino z digitalno glasbo

Geek - Sony se je s svojo spletno trgovino, ki prodaja digitalno glasbo, pridružil Napsterju in iTunesu. Cena za datoteko je 99 centov, torej enako kot pri omenjenima trgovinama. Storitev se imenuje Sony Connect in vsebuje več kot 500.000 glasbenih datotek. Izgleda, da so podjetja le spoznala možnost zaslužka tudi v tej smeri in da se število spletnih trgovin, ki prodajajo digitalno glasbo, povečuje. Klik!

7 komentarjev

Napster prodal pet milijonov skladb

vir: Napster
Slashdot - Na News.com poročajo, da je naslednik prvotnega Napsterja, plačljivi servis Napster 2, za prenos skladb z interneta, ki je v Roxiovi lasti, od oktobra, ko je pričel obratovati, prodal že več kot pet milijonov skladb. Med programi, namenjeni uporabi izključno na PC-jih, ga to postavlja na prvo mesto, sicer pa absolutno prvo mesto drži Applov izum iTunes s 56 odstotnim tržnim deležem, ki ga lahko uporabljajo tako uporabniki PC-jev kot tudi Machintoshev. Več o tem.

11 komentarjev

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji

Napster se je vrnil

The Register -

Poročali smo že, da je Napster 2.0 že pred časom začel poskusno obratovati, danes pa je vse skupaj postalo še uradno. Začenši z današnjim dnem bo Napster 2.0 ponujal prenos raznovrstne glasbe z interneta, pri čemer bo za prenos posamezne skladbe potrebno odšteti 99 centov, celoten album pa vas bo olajšal za 9,95 dolarjev. Napster bo ponujal tudi pavšalno plačevanje, kjer boste vsak mesec plačali 9,95 dolarjev, ne glede na prenesene vsebine. Vse seveda popolnoma legalno.

Pred nakupom so na voljo so tudi 30s posnetki posameznih skladb, tako da odpade nevarnost kupuvanja mačka v žaklju, žal pa tudi tokrat ne gre brez drobnega tiska, ki nas to pot opozarja, da naj skrbno pazimo na prenesene datoteke, saj nam jih ob morebitni izgubi Napster ne bo brezplačno ponovno ponudil. Več o tem.

32 komentarjev

Napster se vrača

Fool.com - Pionir na področju medmrežnega kopiranja glasbe, Napster, se po dveh letih vrača nazaj na sceno -- tokrat legitimno. V četrtek so ga zagnali poskusno, uradno pa bo začel obratovati 29. oktobra. Napster 2.0 bo sprva ponujal 500.000 skladb, za prenos posamezne pa bo potrebno odšteti en dolar. Zanimivo je, da je kar petnajst odstotkov Roxia, ki je Napsterjev lastnik, v lasti dveh največjih založb, Sonyja in Universala. Več o tem.

14 komentarjev