»

Obliži gor, obliži dol

Slo-Tech - Za dobro jutro vam ponujamo še eno zgodbo o bližnjem koncu sveta oz. novem zalogaju Microsoftovih popravkov, ki se po resnosti lahko kosajo z napako, ki jo je izkoristil črv Blaster. Analitiki so že napovedali, da lahko podoben napad črvov pričakujemo že v roku naslednjih dveh tednov. Kot zanimivost naj omenimo še, da so pri Microsoftu za napako izvedeli že septembra. Popravila se prej niso lotili zato, ker so menili, da je še nihče ne izkorišča.

Doktrino poznega pošiljanja popravkov zagovarja tud Bill Addington v svojem članku na Computerworld. Mnenje je, da se večina virusov napiše šele po tem, ko je bil popravek izdan. Lažje je namreč razstaviti popravek kot se prebijati skozi celotno aplikacijo. Zato predlaga, da najprej vsem uporabnikom pošlje proizvajalec popravke v šifrirani obliki tako, da jih nepooblaščene osebe ne bodo mogle preučiti. Šele čez čas, ko ima večina uporabnikov ta popravek pri sebi podjetje izda še majhno datoteko, v kateri je ključ in vsem uporabniki so...

21 komentarjev

Nekaj novosti o Windows XP Service Pack 2

The inquirer - Odkar je Microsoft izdal prvi servisni paket popravkov, je minilo že kar lepo število dni, do izida drugega SP-ja pa bo prav tako še minilo nekaj dni. A prve novice o novostih in bonbončkih, ki bodo v slednjega vključene, vse bolj curljajo v svet, zatorej je tudi prav, da rečemo kakšno besedo ali dve o njih.

Tako so fantje pri I Am Not A Geek za nas prebrali kar 200 stranski Microsoftov dokument, ki govori o novostih, ki bodo vključene vanj. Tako bo novi Service Pack prinesel podporo za Bluetooth in novi Okenski namestilnik (Windows Installer), ki bo tokrat označen kot tretja(3.0) različica, z njim pa namerava Microsoft skrčiti velikost popravkov, jih avtomatsko namestiti in prenesti na vaš sistem le datoteke, ki jih potrebujete. Celoten članek.

8 komentarjev

Windows XP SP2 žrtvoval združljivost za varnost?

Slashdot - Infoworld v svojem članku pravi, da je možno, da prihajajoči drugi paket popravkov in izboljšav Service Pack 2 za Windows XP žrtvuje del združljivosti za izboljšanje varnosti. Pri svojih trditvah se opirajo predvsem na besede Tonya Goodhewa - odgovornega v Microsoftovem razvijalskem oddelku, ki pravi, da določene aplikacije ne bodo delovale zaradi pomanjkanja varnosti.

Področja, katerim je Microsoft odločil posvetiti svojo pozornost so predvsem "zaščita spomina" (memory protection), internetna varnost, e-poštna varnost in varnejše brskanje, saj so to danes najbolj izpostavljeni in ranljivi deli Oken. In prav zaradi možnosti nezdružljivosti aplikacij je Microsoft začel obširno osveščanje razvijalcev in programerjev. Klik!

17 komentarjev

Windows XP Service Pack 2 Beta v2082

Neowin - Na plano je pricurljala nova beta različica Service packa 2 build 2082. Novost v temu skupku popravkov je tako imenovani "security center". Vsebuje tudi novejšo različico WMP9 in nadgrajeni Internet Explorer ter Outlook Express. Preizkuševalcem bi naj bila nova različica popravkov na voljo naslednji teden, prav tako pa krožijo govorice, da bodo pri Redmonskem velikanu izdali RC1 nekje okrog 4. marca. Klik na Neowin, od koder si lahko SP2 tudi prenesete, če si seveda upate...

20 komentarjev

Service Pack 2 za XP preložen

Overclockers Australia - Izid drugega servisnega paketa popravkov za Windows XP je še malce odložen. Čeprav bodo beta preizkuševalci in razvijalci dobili beta inačice še ta mesec, pa pri Microsoftu pravijo, da pred sredino leta 2004 končne različice ne gre pričakovati.

Največja sprememba, ki jo bo poleg neštetih varnostnih in stabilnostnih popravkov prinesel novi SP, bo nedvomno izboljšan požarni zid, ki bo odslej privzeto vklopljen, čemur doslej ni bilo tako. Prav tako naj bi bil bolj prilagodljiv, tako da ga uporabnikom ne bo potrebno več izklapljati, če bodo uporabljali kakšne bolj eksotične protokole in vrata v internetu, kar je glavna slabost dosedanjega. Klik!

15 komentarjev

Izid Windows XP Service Pack 2 odložen na naslednje leto

Beta News - Microsoft, vsem priljubljeni proizvajalec programske opreme, se je odločil, da bo izid drugega paketa popravkov, domače poimenovanega tudi Service Pack 2, prestavil na drugo polovico naslednjega leta. Ciklus izdajanja servisnih paketov bo tako mnogo daljši kot pri Windows 2000. V tretji četrtini naslednjega leta, od 18. do 24. meseca od izida prvega paketa, lahko tako pričakujemo tudi naslednjega. Razlog za odložitev izida je verjetno načrtovanje in pripravljanje strategije za prihodnost operacijskega sistem Windows XP. Morda pa nas bo Microsoft presenetil in pripravil paket z mnogo več funkcijami. Kakorkoli že -- Microsoft nas bo prisiljen zalagati s paketi popravkov za Windowse XP vse do izida Longhorna, ki nas bo presenetil z začetkom leta 2006. Klik!

5 komentarjev

Windows XP SP1...

Vnunet - ... ima iziti v drugi polovici dotičnega leta. Povečini bo kar klasičen skupek popravkov, vendar pa ne gre prezreti dodane podpore za "ne-pcjevska računala", torej razne mutantske zadevice, kot recimo prihajajoča Mira ter Tablet PC-je.

Bo pa skupek popravkov sveboval še nekaj, uporabnikom manj vidnega. Ker gre pač za "naslednjo verzijo oken" (revizijo), se nanjo navezujejo tudi navedbe iz predloga poravnave v zadevi Microsofta proti 18 zveznim državam: razkritje nekaterih API-jev razvjialcem.

1 komentar