»

Ponovno Serial ATA

Tom's Hardware - Ta novi način prenosa podatkov s trdega diska do matične plošče se počasi vedno bolj uveljavlja, saj tudi diski počasi že kapljajo na trg. Jasno je ta način prenosa hitrejši odATA 100 oz. ATA133 (kar že vsi veste) in tako kažejo tudi rezultati, ki jih izpljunijo testni programi. Zasluge za trdi disk si lasti že uveljavljeno podjetje Fujitsu, ogledali pa so si ga na Tom's Hardware. A v nasprotju z ostalimi SATA diski, je le-ta grajen za prenosnike. Če je hitrost del vašega vsakdanjika (in velike količine denarja v denarnici) si članek le oglejte.

0 komentarjev

Matrox Parhelia - 512

Matrox - Po več mesecih in številnih lažnih novicah smo ponosnil lastniki končno dočakali dan (radosti in veselja seveda), ko se je Matrox kot feniks dvignil iz pepela in predstavil najnovejši GPU, ki milo rečeno trga gate. Vsi tisti skeptiki, ki ste trdili, da je Matrox samo še za v pokoj, kojci odsurfajte na domačo stran podjetja, kjer najdete več podatkov o grafični kartici, ki bo končno dostojno nadomestila mojega Matrox Millenuima II (slava mu!), če le teh podatkov slučajno še niste zasledili po raznih poševnookih straneh.

Da parafraziram lastnosti:
  • slika ostra kot nož
  • 512-biten dostop do pomnilnika
  • delna DX9 podpora (manjek pixel shaderjev 2.0)
  • trozaslonsko igranje - Surround gaming

8 komentarjev

Sprememba Start gumba v WinXP

Overclocker's Club - Priznajmo si - operacijski sistem Windows XP se iz dneva v dan bolj uveljavlja in temu skladno se nadobudni "hekerji" spravljajo brskati po registru in ugotavljati, kako narediti modifijacijo na sistemu, pa naj si bo to hitrejši zagon, vklop Clear Typea, razporeditev IRQjev ter podobne čarovnije. Ta sprememba je bolj sproščene narave, saj je v njej le opisano, kako spremeniti "Start" gumbek, ki (ponavadi) krasi vaš spodnji levi del zaslona. Vso srečo .

5 komentarjev

ATI kupil HydraVision tehnologijo

X-Bit Labs - Mogoče je nekaterim ta novica že znana, vendar jo bom vseeno objavil. Kaj mislite, kateri dve tehnologiji sta zadnje čase potiskali v ospredje Nvidio in Matrox? Odgovor je zelo preprost: Nvidia je blestela s svojo Twin View tehnologijo, in Matrox s svojo Dual Headom. Če odštejemo STMicro, je edini proizvajalec, ki ni imel tehnologije za prikaz na več monitorjih, ostal ATI. Vendar nič več. Tudi ATI hoče iti v korak s časom, zato so z Appian Graphics opravili 2 milijona $ vreden nakup HydraVision programov in tehnologije, blagovne znamke ter nekaterih patentov, ki omogočajo prikaz na večih monitorjih.
Komaj čakam, da vidim, kako se bo nova tehnologija obnesla proti Nvidiini in Matroxovi.

3 komentarji

Opis Matrox Millennium G550

AnandTech - Na prenovljenem (opa!) AnandTech-u so v test dobili novega Matrox-a. Gre za kartico imenovano G550 in jo vsi že poznete, če ste redno spremljali novice. Za vse, ki niste, še zadnja, ampak res zadnja, obnova zgodbe.
Matrox je nameraval izdati G800, čip, ki bi konkuriral velikim. Imel bi T&L enoto, zelo dober FSAA, Dual display tehnologijo,... In seveda, ker je to Matrox, zelo dobro kvaliteto slike. To se ni zgodilo. Zakaj? Ker je Matrox tako dolgo zavlačeval z načrtovanjem čipa, da so ga drugi (Nvidia) prehiteli. Sicer je še vedno zelo majhna možnost, da G800 izide, a le v dual RAMDAC različici.
Da se vrnem na prvotno temo... G550 nima podpore DirectX 8.0. Čeprav podpira nekaj od DX8 funkcij, je daleč od tega, da bi ga označili za DX8 kompatibilnega. Matrox pa je v G550 vgradil tudi eno zelo dobro funkcijo. Sicer ni namenjena gamerjem, ampak video konferencam. Problem pri prenosu slike v video konferencah je ozka pasovna širina. Matorox je ta problem (delno) rešil s tehnologijo...

2 komentarja

Matrox-ove grafične kartice

X-Bit Labs - Kaj se dogaja z Matrox-om? Potem, ko je sporočil, da ne bo izdal G800, je prešel v stanje stagnacije. Medtem, ko Nvidia in STM dovažata svoje sile na bojišče in se ATI igra Švico (jaz sem nevtralen), Matrox ne dela nič. Ali pač?
Matrox bo v kratkem izdal G550. To je krepko izboljšan G450, ki si je nekaj originalnih idej izposodil tudi od odpovedanega G800. G550 bo torej nizko proračunska verzija G800. G550 bo imel dva renderirna cevovoda, 128bit-no DDR podporo in (na žalost ) le okrnjeno verzijo T&L enote. Seveda bo imel tudi Matrox-ovo eDualHead tehnologijo.
Kartica naj bi, začuda, izšla že naslednji mesec. Stala naj bi med $150-$200. Po performansih naj bi bila blizu Nvidia GeForce2 GTS. Pa še to: govori se, da bo Matrox v prvi četrtini naslednjega leta izdal novo kartico, ki bo, ko izide, najhitrejša na tržišču. Ampak pozor! To so le govorice.

4 komentarji

Dva monitorja

AnandTech - Dual display se zadnje čase čedalje bolj uveljavlja in vsako od treh večjih podjetij ima svojo dual display kartico. ATI ima Radeona VE, Matrox G450, nVidia pa Geforce2 MX twin view. Obstaja tudi dual display verzija Geforcea, a ta ne podpira dveh monitorjev, temveč samo monitor in TV. No pa k bistvu. Na Anandtechu so napisali zelo dober članek o prednostih in slabostih dveh monitorjev. Med sabo so primerjali tudi zgoraj naštete tekmece. Največ funkcij omogoča Matrox. To je tudi razumljivo, saj se Matrox s temi rečmi najdlje ukvarja. Sledi mu ATIjev Radeon, ki pa za razliko od Matroxa ne podpira igranja DVD filma na durgem zaslonu. Zadnji po funkcijah, a zato najcenejši, pa je Geforce MX. Če vas to zanima, si članek le oglejte, saj je zelo dobro napisan.

0 komentarjev

Izdelava lastnih mrežnih kablov

LAN Decay - Tega članka pa se boste verjetno razveselili vsi "Sam svoj mojster" tipi. Na LAN Decay strani so namreč objavili navodila za izdelavo lastnih mrežnih kablov. Meni sicer dotično početje ni najbolj jasno, saj kabli navsezadnje niso tako dragi, da si jih nebi mogli privoščiti, pa tudi dobiti jih ni težko... Kakorkoli, če vas zadeva zanima, si članek le oglejte. Samo ne kriviti koga drugega za skurjene mrežne kartice ali kakšne druge posledice [:))].

3 komentarji