»

Mandrakova zgodba

OSNews - Mandrake Linux že nekaj let slovi kot najprimernejša distribucija Linuxa za začetnike. (Po mnenju mnogih nezasluženo, ker jo druge, predvsem komercialne, v določenih pogledih prekašajo, pa tudi zaradi zanemarjanja nekaterih tipičnih prednosti Linuxa.) In zaradi te "slave" bi pričakovali, da se bo bolje obnesel na trgu operacijskih sistemov. Dan Kusnetzky iz analitične hiše IDC meni, da je kriv slab marketing. Po njegovem mnenju so odločitve o nakupih odvisne od kakovosti marketinga in ne od kakovosti tehnologije. Klik!

11 komentarjev

Izšel Mandrake Linux 10.0 Official

Nadzorno središče

OSNews - Uradna izdaja Mandrake Linuxa 10.0 (Official) je na voljo za člane kluba uporabnikov Mandrake Linuxa in za naročilo v paketnih izdajah. Temelji na izdaji za skupnost (Community), ki je izšla pred nekaj tedni, zato vsebuje podobno programsko opremo, vendar je bistveno bolje preskušena.

Mandrake Linux 10.0 Official obljublja pohitritve, saj uporablja jedro Linux 2.6 in namizno okolje KDE 3.2. Priložen je tudi GNOME 2.4, različica 2.6 pa je seveda izpadla, ker ni bila v izdaji za skupnost in je zato premalo preskušena. Nova različica francoske distribucije Linuxa ima prenovljen izgled s temo Mandrakegalaxy II in prepozna še več strojne opreme. Izbiramo lahko med tremi paketi:...

8 komentarjev

Se bo tudi MandrakeSoft preimenoval?

Slashdot - Očitno je spreminjanje imen podjetij, organizacij in izdelkov ena izmed najpogostejših tem, ki smo jih prisiljeni prežvečiti v novicah. Spomnimo se samo Mozillinih sinov, ki se trenutno imenujeta Firefox in Thunderbird, pa Lindowsa, ki je postal Lin---s, afere MikeRoweSoft, projekta eMule ...

Zdaj pa je preimenovanje doletelo še francoskega distributerja Linuxa, MandrakeSoft. King Feature Syndicate of America si namreč lasti blagovno znamko "Mandrake the Magician" in sodišče je od koncu 4 leta trajajočega postopka odločilo, da mora MandrakeSoft plačati 70.000 ? odškodnine ter spremeniti ime in logotip (v francoščini). Francosko podjetje se je na odločitev pritožilo, kar lahko postopek podaljša za dodatna 3 leta. V tem času lahko MandrakeSoft uporablja obstoječe ime, logotip in domene.

5 komentarjev

MandrakeSoft umika najnovejši XFree86

Slashdot - Pred kratkim je začela veljati nova licenca za grafični strežnik XFree86, kar utegne imeti silno negativne posledice na nadaljnji razvoj odprtokodnih sistemov, kjer odprta implementacija X predstavlja osnovo domala vseh operacijskih sistemov z grafičnim vmesnikom. Tako je MandrakeSoft iz Mandrake Linuxa 10, ki ga pravkar razvija, umaknil XFree86 in ga namerava zamenjati s starejšo različico 4.3, ki je bila izdana pod drugačnimi licenčnimi pogoji. Uporabniki se seveda na veliko pritožujejo, ker ima novi XFree86 nekatere pomembne novosti, med drugim podpira več strojne opreme, a imajo razvijalci MandrakeSofta povsem zvezane roke. Podrobnosti.

4 komentarji

MikeRoweSoft.com proti Microsoftu: epilog

Slashdot - Zgodba o 17-letnem fantu, ki se je hrabro postavil proti Microsoftovim možem, je dobila epilog. Največja hiša za razvoj programske opreme na svetu je mladoletniku v zameno za domeno MikeRoweSoft.com odobrila povrnitev stroškov za prenos spletne strani na novo domeno, brezplačno usposabljanje pri Microsoftu, XBox, vabilo na tehnološko prireditev v Redmondu in še nekatera darila. Po trditvah Microsoftovega predstavnika so s poravnavo želeli v mladostniku vzbuditi zanimanje za tehniko. Klik!

Zdaj pa hitro kupit majkrosoft.com :)

16 komentarjev

MandrakeSoftove novice

PC Linux Online - V intervjuju prvega moža MandrakeSofta, Francoisja Bancilhona, na konferenci LinuxWorld je prišlo na dan veliko novic o francoskem distributerju Linuxa. Najpomembnejša je prav gotovo ta, da je podjetje zadnje obdobje končalo z dobičkom, kar pomeni, da se bo prav kmalu, sami načrtujejo nekje marca, popolnoma iztrgalo iz rok bankrota, ki jim je grozil več kot eno leto. Skoraj nič manj pa ni odmevna nova politika izdaj Mandrake Linuxa. Z različico 10.0, katere prva beta različica je pravkar izšla, bodo uvedli dve veji izdaj. Veja "community (skupnost)" bo izšla prva in bo izhajala vsakih 6 mesecev, veja "offical (uradna)" pa vsakih 18. Vendar ta sistem ni tak kot pri RedHatu ter navezah OpenOffice.org - Sun in Mozilla - Netscape (ta je že pokojna), saj bodo razvijalci MandrakeSofta aktivno sodelovali pri razvoju obeh vej. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi gpg.

0 komentarjev

Kakšno je vreme v deželi MandrakeSoft?

OSNews - Sonce pripeka, sence primanjkuje, čakamo, da kdo prinese mrzlo ... khm, sok, izkoristiti želimo vsako priložnost za namakanje v mrzli vodi in povsem jasno je, da nas v življenju zanima samo še eno, in sicer v kakšnem položaju se nahaja francosko podjetje MandrakeSoft. Izdelovalec priljubljene distribucije Linuxa se je pred meseci znašel v velikih finančnih težavah in ČrnoglediZvezdogledi™ so napovedovali celo propad ene najvidnejših družb, ki se ukvarja s prosto programsko opremo. Kmalu po omenjenih težavah je podjetje izdalo Mandrake Linux 9.1, ki je bil med uporabniki odlično sprejet, zdaj se v celoti posvečajo novi različici, ki jo lahko pričakujemo še letos. Po vrhu vsega pa se vročim dnem kaj hitro pripeti, da jih popestrijo nevihte, njihove zveste spremljevalke, strele, pa so nas pravkar pošteno zadele, saj smo izvedeli, da sta MandrakeSoft in HP sklenila zanimiv dogovor. Kmalu bodo vsi namizni računalniki podjetja HP naprodaj z naloženim francoskim operacijskim sistemom,...

8 komentarjev

MandrakeSoft: Stečajni postopek, drugič

The Register - MandrakeSoft je včeraj najavil, da so v ponedeljek na sodišče vložili vlogo za pričetek prisilne poravnave.

Novica sledi predvčerajšnjemu poročanju o domnevnih težavah podjetja, kot je bilo razvidno iz zasebnega sporočila direktorja podjetja, ki se je nekako znašlo v javnosti. Podjetje ima sedaj čas brez pritiska upnikov sanirati podjetje ter poslovanje vrniti na zavidljivo (beri: ustrezno) raven.

6 komentarjev