»

Južna Koreja omejuje igranje spletnih iger

BBC - Oblasti v Južni Koreji so zaskrbljene nad količino časa, ki ga njihova mladež preživi z igranjem spletnih iger, zato bodo to vrsto zabave zanje omejili. Za začetek bodo med polnočjo in osmo uro zjutraj šoloobveznim otrokom prepovedali igranje iger na spletu. Drugi korak bo rezanje pasovne širina dostopa do interneta, če bo uporabnik prijavljen na določene strani za igranje predolgo časa. Ministrstvo za kulturo je že pozvalo ponudnike spletnih iger, da nove omejitve udejanjijo, kar bodo storili z nadzorom številke EMŠO, ki jo posredujejo igralci. Starši bodo lahko izbrali, da jih obvestijo ob uporabi njihove številke, tako da je otroci ne bodo mogli zlorabiti.

30 komentarjev

Najbolj zanesljiv sistem Mac OS X

Slashdot - Na Slashdotu se je pojavila zanimiva novica, ki govori o nedavni raziskavi podjetja mi2g. Raziskava, ki je trajala 12 mesecev, je ugotavljala, kateri OS je najbolj primeren za delovanje računalnika brez prestanka -- 24/7. Raziskava je bila naravnana tako, da je simulirala osebne računalnike, računalnike v podjetjih in računalnike, ki jih uporabljajo vlade držav.

Rezultat je zanimiv, saj naj bi bil najbolj zanesljiv operacijski sistem OS X. Kar je pa še bolj zanimivo pa je to, da naj bi bil Linux najbolj nezanesljiv OS, ko govorimo o ročnem vdiranju v sistem, saj naj bi bil neuspešen se ubraniti v 65.64% primerih. Vendar pa je v večini primerov vseeno Windows zavzel neslavno zadnje mesto. Prav tako se je za izredno zanesljivega izkazal tudi BSD, ki se je edini lahko kosal z OS X v večini kategorij.

Avtor članka pa opozarja na eno izmed glavnih pomankljivosti te raziskave -- v njo niso vključeni virusi, črvi in ostale nevšečnosti Windows sistemov.

8 komentarjev

Doom III prihaja!

Slashdot - Poročali smo, da bo Doom III prispel na prodajne police 3. avgusta, pa nam nejeverni Tomaži niso hoteli verjeti. Slashdot se strinja, da bo avgusta Doom III res izšel. Tu si lahko preberete, da je Doom III sprogramiran in da se sedaj začenja proces proizvodnje (tiskanje CD-jev), kar pomeni, da ga lahko pričakujemo v avgustu. Ameriški trgovci bodo lahko začeli prodajati 3. avgusta minuto čez polnoč, uradni datum za ameriški trg pa je 5. avgust. Na Stari celini ga bodo dobili prvi najverjetneje Britanci okrog 6. avgusta, drugje pa zaradi lokalizacije okrog 13. avgusta. Končno!

66 komentarjev

Ženske zavzemajo internet

24 ur - Pričakovali bi, da je računalništvo izrazito moška zadeva in da je tistih nekaj redkih predstavnic nežnejšega spola zgolj izjema, ki potrjuje pravilo. V skladu s tem bi pričakovali, da podobno velja tudi za uporabo interneta. Če gre verjeti novici na 24ur.com in najnovejši britanski raziskavi, pa vsaj na Otoku slednje ne drži več.

Lahko bi rekli, da je vzrok za ta preobrat tipično ženski (pa brez zamere, spoštovane bralke); namreč razcvet raznoraznih spletnih prodajaln. Po mnenju istih raziskovalcev ženska ne podpira več le treh vogalov hiše, temveč prinese tudi večino prihodka lastnikom teh prodajaln.

Povprečna spletna nakupovalka naj bi namreč zapravila skoraj 500 funtov, medtem ko od povprečnega nakupovalca izvlečejo 25 funtov manj. Če ste mislili, da se je "nova ekonomija" prijela zlasti med mlajšimi Britankami, ste še enkrat udarili mimo; najboljše stranke naj bi bile namreč ženske, starejše od 55 let.

15 komentarjev

In koliko časa vaša mati preživi na internetu?

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kdo igra največ iger po internetu? Verjetno ste na podlagi lastnih (ali tujih) izkušenj prišli do zaključka, da so najstniki daleč največji uporabniki večigralskih iger. A rezultati raziskave, ki jo je opravil ameriški ponudnik internetnih storitev AOL, so precej presenetljivi. Tako naj bi največ časa igrale na internetu ženske, starejše od 40 let, in kar četrtina jih igra igre med polnočjo in peto uro zjutraj. Zaradi tega se zmanšuje čas, ki so ga pred tem porabile za gledanje televizije, branje, rekreacijo in ostale aktivnosti.

V raziskavi so prišli do še nekaterih ne tako presenetljivih spoznanj - najstniki, ki igrajo igre, porabijo polovico več časa za igranje kot pa za domače naloge/učenje. In kaj ženske igrajo najraje? Besedne igre in igre z ugankami in sestavljankami. Če vas zanima več, odklikajte sem.

2 komentarja

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

BBC - Vprašanje, v kakšni meri nasilne igre vzpodbujajo nasilje, predvsem pri mladimi, je že nekaj časa snov raziskav sociologov in hvaležna tema za fanatične puriste določene države. Kljub temu jasnega odgovora še ni, smo mu pa verjetno vedno bližje.

Tokrat so tematiko obdelali pri BBC-ju, kjer so se posvetili predvsem vplivu nasilja na fiziologijo, ki uravnava delovanje človeka. Tako lahko podaljšano spremljanje nasilnih vsebin sicer spremeni izločanje stresnih mediatorjev, npr. glukokortikoidov, ki pa dolgoročno nimajo vpliva na dojemanje sveta.

Poleg tega so prišli do sklepa, da med nasilje v igrah in resničnem svetu manjka povezovalni element. To posredno potrujuje tudi dejstvo, da se na Japonskem, kjer je letno okoli 800 umorov, pojavlja bistveno več nasilnih iger kot v Združenih državah. Tam se samo New York "ponaša" z okoli 2500 umori letno. Še klik.

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi Michael Moore. Bo statistika dala prav liberalnemu mišljenju?

34 komentarjev

WAP pod nadzorom staršev

Slashdot - Angleški mobilni operaterji so se dogovorili za sodelovanje, v okviru katerega bodo uvedli sistem, ki bo vsem mladoletnim osebam prepovedoval oz. preprečeval dostop do vsebin za odrasle. Otočani, ki jih vse skupaj verjetno preveč skrbi, nameravajo takšno cenzuro uvesti za slike, igre, video, klepetalnice in internetni dostop, kratkih sporočil SMS in pogovorov pa zaenkrat še ne nameravajo (ne morejo?) cenzurirati.

Če bo ta korak močno vplival na prodajo telefonov (nenazadnje najstniki po navadi najbolj sledijo novim tehnološkim trendom), se bo verjetno pokazalo relativno hitro, za podobne korake pa se v naši kokoški verjetno še ni za bati, kajti za večino mladoletnikov je UMTS še malenkost predrag. Klik!

6 komentarjev