»

64-bitni Far Cry

AnandTech - AMD je vse od predstavitve 64-bitnih procesorjev napovedoval, kako bodo tudi ljubitelji iger prišli na svoj račun. Pohitritve na račun dodatnih registrov naj bi bile občutne, neuradno se je šušljalo, da bi igre v 64-bitnem okolju s 64-bitno kodo znašale celo do 20%. Prejšnji mesec je Microsoft s splavitvijo Windows XP x64 poskrbel za testno okolje, počakati je bilo potrebno samo še na prve,...

16 komentarjev

RedHat ES 3.0 vs. SuSE Server 8.0

PC Linux Online - Čedalje več je govora o Linuxu kot namiznem operacijskem sistemu, vendar pa je njegova najpomembnejša vloga, ki jo trenutno igra, strežniška. Po večini raziskav tretjina vseh svetovnih strežnikov uporablja Linuxa, znano pa je, da je najpogostejša izbira med spletnimi in poštnimi strežniki. In katero distribucijo uporabiti za strežnik? Za pomoč preberite članek na DevX.com, kjer so si ugledali RedHat Enterprise Server 3.0 in SuSE Server 8.0.

Seveda pa nikar ne pozabite, da obstajajo tudi nekomercialne distribucije.

0 komentarjev

8-procesorski AMD Opteron sistemi

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili novico o tem, da bo vsaj en proizvajalec izdal svoj strežniški sistem z osmimi AMD Opteron procesorji. Do sedaj so tako zasnovani sistemi vsebovali dva ali pa štiri Opterone.
AMD izdeluje tri serije Opteronov: 100, 200 in 800. Slednji vsebujejo 1 MB L2-predpomnlnika, 128 KB L1 ter uporabljajo tehnologijo Hyper-Transport. Prav tako bodo znali sodelovati v navezi z največ 64 GB pomnilnika. Seveda pa se nam obeta tudi tehnologija PCI-X, ki je nadgradnja standardnega PCI in SCSI Ultra 320. AMD novice še ni komentiral, tako da lahko več informacij pričakujemo, ko bodo ti sistemi poslani v javnost. Klik!

9 komentarjev

Novi varčni Opteroni iz AMDja ?

Tech Report - AMD je presenetil z novimi modeli Opteronov z nižjo porabo. Gre za seriji HE iz družine x40 s porabo 55 W in x46 EE s porabo samo 30 W.

Sodeč po AMD-jevi razpredelnici bodo cene za nove čipe zelo zasoljene. A treba je upoštevati, da so prvenstveno namenjeni posebnim potrebam, kot so računalniki na kartici (blade), verjetno pa bo kakšen zašel tudi v prenosnike višjega razreda. V izvedenki 1xx tako staneta $733, v 2xx $851 in v 8xx $1.514, toliko kot najhitrejši "navadni" modeli torej.

Upajmo, da bomo lahko "navadni" uporabniki iz tega iztržili vsaj padec cen "navadnih" Opteronov.

6 komentarjev

AMD pozitiven

CNN.com - Kljub temu, da si AMD s svojimi nizkimi cenami in kvalitetnimi procesorji resnično zasluži aplavz, je najbolj razveseljivo, da je ameriški velikan v tem četrtletju prvič po dveh letih posloval pozitivno. Rezultat bo zelo razveselil tako osebje pri AMD-ju kot tudi njihove delničarje, saj so pred nekaj meseci nekateri poznovalci že špekulirali, da bo podjetje, če mu ne uspe z Opteroni in AMD64, propadlo.

CNN trdi, da je glavni "krivec" za uspeh njihov paradni konj, Opteron, in njegova zmožnost poganjanja tako 32- kot tudi 64-bitnih programov. Da se Opteroni resnično odnesejo enakovredno s pričakovanji, je nakazal tudi HP, ki je potrdil svojo namero o prodaji strežnikov s procesorji Opteron. Klik!

5 komentarjev

Sunovi strežniki z Opteroni

Ars Technica - Sun je obelodanil specifikacije za strežnike Sun Fire V20z. Zadevščina je zanimiva predvsem zato, ker jo poganjata dva procesorja AMD Opteron. Ta korak je bilo pričakovati vse odkar so kupili Kealia, Inc., podjetje ki se ukvarja s strežniškimi rešitvami osnovanimi okoli Opteronov. Sun svojo izbiro opravičuje z dobrim delovanjem tako v 32- kot 64-bitnem okolju. To precej olajša prehod in omogoča združljivost za nazaj, kar je pri strežnikih vsekakor zaželjeno lastnost. "Alternativen" duh se nadaljuje tudi v ponudbi operacijskih sistemov, kjer lahko izberete med 64-bitnima distribucijama Linux (RedHat in SuSE) ter Solarisom.

2 komentarja

Novi operacijski sistemi

OSNews - PalmSource se je odločil, da bo odslej ločeno razvijal dva operacijska sistema. PalmOS 5 bo dobil ime Garnet, nedavno izdani PalmOS 6 pa bo postal Cobalt. Razlog za takšno odločitev so spremembe na trgu, ki ga dlančniki izgubljajo na račun pametnih telfonov. Podjetje želi ustreči celotnemu trgu, torej dlančnikom, pametnim telefonom in ostalim prenosnim napravam.

Sun Microsystems sporoča, da bo poostril varnostne ukrepe v svojem operacijskem sistemu, Solarisu. Ta poteza zaobjema nekaj na novo napisanih delov jedra in sklenitev sodelovanja z VeriSign Inc. Upajmo, da dejanje ne pomeni samo sledenja podobnim potezam konkurence, tj. Microsofta in IBM-a, pač pa zavestno namero za izboljšavo informacijskih sistemov. Rezultati bodo na voljo že ta teden.

Linux 2.6 naj bi prinesel veliko izboljšav v poslovnih okoljih. IBM-ov oddelek Linux Technology Center je tako opravil nekaj primerjalnih preskusov streženja spletnih z Linuxom 2.4 in 2.6. Prispevek je zanimiv, ker predstavlja ključne...

1 komentar

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

OSNews - Sun Microsystems utegne kmalu postaviti novo prelomnico v evoluciji računalniškega namizja. Njihovi predstaviniki so namreč na nedavni konferenci Linux World v okviru projekta Looking Glass prvič javno demonstrirali namizje v treh razsežnostih. Zanimivo je, da je odprtokodno in zaenkrat teče samo na Linuxu, povsem logično pa, da je napisano v Javi. Glavna prednost 3D namizja, ki naj bi izšlo že v roku naslednjega leta, je v tem, da omogoča razporeditev elementov v prostor na različne nivoje, kjer jih lahko uporabnik obrača v obsegu 360°. Klik!

Kot vse kaže, bo končna različica ustvarjena s pomočjo Jave 1.5, saj je že izšla njena prva beta različica. Klik!

40 komentarjev

Sunova nova strategija

Slo-Tech - Pred dnevi smo že pisali o odhodu Billa Joya iz Suna. Marsikdo se je takrat spraševal, kaj to pomeni za prihodnost Suna, ter, ali si bo podjetje uspelo opomoči od vedno večjih finančnih težav.

Vendar se pri Sunu ne dajo -- v torek so predstavili nov poslovni model, s katerim so postavili na glavo trženje strežniških rešitev. Do sedaj je veljalo, da se ceni izdelke glede na to, kaj ponujajo in glede na zmogljivosti le-teh. Tako se je cena poštnega strežnika določala glede na kapaciteto ter količino uporabnikov, baze in portale pa se je cenilo glede na to, na koliko procesorjih tečejo, in tako dalje. Končna cena vseh teh izdelkov za večje podjetje tako zelo hitro naraste.

Pri Sunu so se zadeve s svojim Java Enterprise sistemom lotili popolnoma drugače. Za sto ameriških dolarjev na zaposlenega vam ponujajo celoten informacijski sistem. Seveda to pomeni ogromno pocenitev za podjetja, ki so do sedaj na primer plačevala po 30000 ameriških dolarjev na procesor za portalsko programsko...

2 komentarja