»

Mišljenje piscev virusov

Slashdot - Clive Thompson je v reviji New York Times objavil zanimiv prispevek, v katerem predstavlja biografije nekaj mladeničev, ki se ukvarjajo s pisanjem virusov. Branje je precej obsežno, saj se razprostira po kar desetih straneh. Na začetku se na primer spoznamo z mladim Avstrijcem, Mariom, ki je ustvaril Batch Trojan Generator -- preprosto orodje za ustvarjanje nesnage, ki je med drugim na voljo za prenos z avtorjeve spletne strani. Ponuja nekaj preprostih, a še kako zaželjenih možnosti zlobnežev. Naj formatiram C:? Pišem čez vse datoteke?

Zanimivo branje ...

4 komentarji

Virus, črv, luknja, virus, črv, luknja, luknja, luknja ...

Slashdot - Včeraj črv, danes luknja. In sicer varnostna luknja v Internet Explorerju. Razmeroma katastrofalna, saj omogoča, da nekomu preko spletne strani ponudite neko datoteko, ki izgleda povsem prijazna, npr. kak PDF dokument, v resnici pa gre za izvedljivo datoteko, ki lahko na uporabnikovem disku počne skoraj vse, torej tudi HudeTraparije™. In seveda je kot ustvarjena za sodelovanje z luknjo, ki omogoča prikazovanje lažnega naslova spletnih strani. Seveda ni odveč, če omenimo, da je Microsoft po šestih tednih še ni uspel popraviti. Za Tomaže je na voljo tudi demonstracija delovanja luknje.

Uporabniki Internet Explorerja, si zdaj sploh še upate namestiti Mozillo, Mozilla Firebird ali Opero?

15 komentarjev

Dve desetletji virusov

News.com - Termin virus, ki bi ga danes moral poznati sleherni uporabnik računalnikov, je v računalništvu prvi uporabil Fred Cohen leta 1984 v svojem članku o programih, ki so sposobni samopodvojevanja. Zaradi svojih podobnosti z botaničnimi bratci jih je poimenoval virusi in tako je ostalo še danes. Razlika je le v tem, da danes porabljamo milijarde dolarjev boju proti virusom, Cohenu pa je leta 1984 NSF (ang. National Science Fundation) zavrnila denarno pomoč za raziskovanje. Za to napako tako plačujemo še danes. Več o virusih pa si preberite v članku na News.com, ki predstavi njihovo zgodovino.

4 komentarji

X-Box & Linux = Najcenejši računalnik?

več strani - New York Times je spisal članek, zakaj ljudje sploh modificirajo XBox, v želji da bi nanj namestili Linux ter tako za zelo nizko ceno dobili računalnik srednjega razreda. Za 180 ameriških zelencev namreč dobimo konzolo, ki jo lahko z modifikacijo spremenimo v Linux sistem, na katerem lahko predvajamo zvočne datoteke, igramo X-Box igre, brskamo po internetu in pač vse ostalo, kar lahko počnemo z PCji. Dobro utemeljitev je podal vodja projekta X-Box Linux: "X-Box je cenejši kot PC. X-Box je manjši kot PC. X-Box izgleda lepše. X-Box je tišji. Zaradi vsega tega je X-Box idealen PC za v dnevno sobo."

Dolgo in zanimivo branje: izvorni članek in skrajšana različica.

3 komentarji