»

AACS razbit

Gizmodo - Tako, kot je pred leti padel CSS, je sedaj padla zaščita, ki jo uporabljajo optični mediji nove generacije. Sistem, imenovan AACS, je heker, ki se na na doom9 forumih predstavlja z imenom Muslix64, lastnoročno razbil, obenem pa izdal tudi programsko opremo (januarja bo objavil še izvorno kodo), s pomočjo katere lahko redki lastniki HD-DVD in Bluray enot in ploščkom enostavno izdelajo varnostno kopijo.

Več o zadevi na Gizmodu in v izvorni temi na doom9, ogleda vreden je tudi posnetek, ki ga je avtor ponudil kot dokaz.

23 komentarjev

Test kodekov 2004

Doom9.org - Leto dni je že preteklo od zadnjega testa kodekov na Doom9.org in čas je že bil, da so pripravili novega. Tokrat so si nasproti stali naslednji kodeki:
  • 3ivX D4 4.5.2fc8 (ki bo izdan kot 3ivX 5.0),
  • DivX Fusion 5.9 (uradno še ni izdan),
  • HDX4 1.4 (uradno še ni izdan),
  • Microsoft WMV9 VCM,
  • NeroDigital AVC Main Profile,
  • NeroDigital AVC High Profile,
  • On2 VP6 version 6.2.7.0 (uradno še ni izdan),
  • RealNetworks RealVideo 10,
  • Videosoft Codec Pro 2.2. in
  • XviD 1.1,
ki so se bojevali pri kodiranju Matrice Revolutions, Reševanja vojaka Ryana in druge sezone Futurame. Kot najhitrejši so se izkazali XviD, 3ivX (podobno hitra) in HDX4 (malenkost hitrejši). Skupno je bil prepričljivi zmagovalec AVC, tesno za petami pa mu sledi XviD. Klik!

4 komentarji

DVD enote, ki bodo cenzurirale filme

Independent - Da imajo starši radi svoje otroke pod nadzorom, je splošno znano dejstvo in verjetno prav v težnji izkoristiti prej omenjeno željo staršev, bodo na trg prišle DVD-enote, ki bodo cenzurirale filme. Tako bodo ClearPlayjeve naprave glede na stopnjo, ki jo boste nastavili, preskočile oz. utišale dele filma, ki bodo žaljivi in neprimerni za gledalce. A ker takšno početje vpliva na izgled umetniškega izdelka, so režiserji, med drugim tudi Steven Spielberg, že vložili tožbo proti podjetju, ki pa se je kljub takšnim in podobnim pritiskom odločilo poslati njihov DVD predvajalnik na trg.

Sedaj si, dragi bralci, predstavljajte Vojno zvezd brez nasilja in ostalih PG-13 bonbončkov ...

18 komentarjev

Dvoslojni DVD-ji so na poti

PC World -

Nova generacija zapisovalnikov DVD, ki bodo sposobni ploščke zapisovati dvoslojno in tako na enega zapeči do 8,4 gigabajta podatkov, se nezadržno približuje. DVD-DL oz. DVD-9 zapisljivi ploščki naj bi prišli na tržišče že junija, ko bo Sony začel prodajati svoje enote. Ostali proizvajalci se jim bodo pridružili kmalu.

Še vedno bo problem DVD-R in DVD+R standarda ostal, saj bosta v vzporedni uporabi še vedno oba. Sony je sicer zatrdil, da bo podprl oba, večina ostalih proizvajalcev pa bo sprva podprla DVD+R inačico. Drobni tisk vas opozarja še, da dvoslojnih ploščkov ne bo možno zapeči več kot enkrat, njihova cena pa bo znašala okrog deset dolarjev. Več o tem.

16 komentarjev

Dual layer DVD pekači

Doom9.org - Na strani Doom9.net so objavili zanimivo novico, ki govori o prihodnosti DVD zapisovalnikov z možnostjo dvoslojnega zapisovanja.


Tisti, ki spremljate to tematiko, verjetno veste, da je Pioneer na CES demonstriral zapisovanje dvoslojnih DVD-jev z uporabo DVD zapisovalnika A06, kateri naj bi imel le spremenjeni firmware. Vendar pa, kot poročajo na Doom9, je bila vse skupaj samo pretveza, s katero želijo pospešiti prodajo A06 in A07 enot. Prva Pioneer enota, ki bo zmožnega dvoslojnega zapisovanja, bo A09, in bo prišla na trg šele okoli božiča 2004.



Iz drugega tabora se pa že sliši, da naj bi Philips jutri izdal novo verzijo DVD+R specifikacije, ki bo vključevala tudi dvoslojno DVD+R zapisovanje medijev. Še vedno pa obljubljajo, da bodo prve enote na voljo spomladi 2004, kar naj bi po neuradnih informacijah bilo že aprila.

0 komentarjev

Primerjava kodekov

NeroDigital

vir: Doom9.org
Doom9.org - Na zelo znani strani (predvsem za tiste, ki se ukvarjate z luščenjem DVD-jev) doom9.org so spet primerjali video kodeke. Tokrat so pod drobnogled vzeli: 3ivx, Divx3, Divx5, Xvid, ffvfw, NeroDigital, RealVideo9 in VP6.

Preizkus je obsegal Matrix, Saving Private Ryan in Futuramo. Hitrostni prvak je tokrat najnovejši NeroDigital kodek, saj je v testu kodiral s kar 59 fps, divx5 je bil 10-krat počasnejši, divx3 in XviD pa sta s 46 in 37 fps pokazala, kako hiter bi naj bil kodek. Seveda niso pozabili na slike tako, da se lahko sami odločite, kateri je najboljši ter presodite o kvaliteti slik. V zaključku so še dodali, da je novi NeroDigital sicer zelo hiter, vendar pa sliki manjka...

9 komentarjev

Hrošč v Neru 6 in Ahedov odgovor

več strani -

Včeraj so se na spletu pojavila opozorila o hrošču, ki tiči v Ahedovem orodju za peko CD-jev, Neru Recode. Kot so poročali na CDFreaks, so okoliščine, v katerih pride hrošč do izraza, natančno znane. Če namreč nastavite vrhovno mapo diska (root) kot prostor za shranjevanje začasnih datotek in na vprašanje Destination folder is not empty, do you wish to clear it? odgovorite pritrdilno, se utegne zgoditi in v večini primerov tudi se, da Nero Recode izprazni celoten disk.

Ahead je danes napako priznal in objavil, da so se problemu posvetili z vso resnostjo in da bo popravek izdan kar najhitreje. Do takrat pa naj uporabniki pazijo, da na vprašanje obvezno odgovorijo negativno in da v začasnem imeniku ne shranjujejo pomembnih datotek, so še dejali. Warp2serach, CDFreaks.

10 komentarjev

Sedem kodekov pod drobnogledom

Prizor iz testa

vir: Doom9.org
Doom9.org - Po treh tednih smo le dočakali dolgo pričakovan test na Doom9.org. Tokrat so se spustili v seciranje in testiranje sedmih različnih video kodekov, in sicer:
  • 3ivX D4 4.0.3,
  • Dicas mpegable AVI 2.0.3,
  • DivX3,
  • DivX5.05,
  • RealNetworks RealVideo9 based on HelixProducer 9.1 M6 Gold,
  • Windows Media Video V9 in
  • XviD
Ugotovili so, da so od zadnje primerjave vsi kodeki veliko napredovali, da pa je vsak najboljši le za točno določen namen uporabe. Branje priporočljivo!

26 komentarjev