»

Izkazalo se je za resnično...

več strani - Ja, takole... Odkrilo se je, da ima izjemne probleme samo 45 GB inačica diskov serije DTLA. IBM je te diske že umaknil iz proizvodnje ter prodaje (dobesedno so ustavili proizvodni trak) zaradi zelo očitnih problemov. Sami ne dajajo izjav ter ne priznavajo problema, češ da IBMov disk na njihovih ploščah dela lepo. Če je to res - zakaj so ga umaknili iz proizvodnih linij? Hkrati s to potezo je pri IBMu izšel novi 40 GB disk, imenovan IBM Ericson 40 GB, ki naj bi bil zamenjava za odstranjenega DTLA 45 GB. Ta model naj bi bil 10-15% hitrejši in naj bi bil "manj občutljiv na problematične osnovne plošče", tako pravi Aplikon. Ampak problem je, da sploh ni rečeno, da so osnovne plošče problematične. Problematični so diski, še posebej 45 GB model. Ne vem, točno kje se zalomi, najbrž tudi nikoli ne bomo, saj IBM to "aferico" zelo prikriva. Klical sem tudi v Mlacom ter se pogovoril z Urošem. Rekel mi je, da so opazili, da se 45 GB modeli kvarijo očitno več od ostalih. Pri ostalih diskih naj...

38 komentarjev

Ali je IBM na gobcah?

Slo-Lanparty - OrlyTM iz naše prijateljske strani, Slo-Lanparty, je objavil tole pismo, ki ga je uvoznik za IBM diske poslal vsem prodajalcem (retailerjem):

Spoštovani,

v zadnjem času dobivamo večje število reklamacij za diske IBM DTLA, ki pa dejansko niso pokvarjeni. Skupni imenovalci vseh takih navideznih okvar so:

- stranka je uporabljala Windows 98, 98SE ali (bolj redko) ME - diski dobivajo bad bloke - nekatere bad bloke SCAN disk ne more odpraviti.

Da bi nam in Vam prihranili nepotrebno delo in stroške predlagamo naslednji postopek:

1) Vas serviser ali stranka si naj z IBM strani naloži program DFT. http://www.storage.ibm.com/techsup/hddt... Na isti strani boste našli tudi ostale zelo koristne programe: IBM Feature Tool, Disk Manager 2000 in ostale. Toplo priporočamo! Vsi ti programi delajo z vsemi IBM diski!

2) Preden nam pošljete disk v reklamacijo, je potrebno obvezno preveriti disk z DFT programom! V nasprotnem Vam bomo v primeru, da disk ni pokvarjen zaracunali testiranje diska -...

11 komentarjev

IBM proti svetu

X-Bit Labs - Heh, XBit Labovci so kar ustrezno poimenovali nadaljevanje njihovega velikega testa diskov. Največja pomanjkljivost prejšnjega dela je bila odsotnost IBMovih diskov, ki so trenutno eni izmed najbolj popularnih in zaželjenih. No, fantje (in punca!) sedaj popravljajo napako in tako so pod drobnogled vzeli nekaj IBMovih novejših modelov. Kaj so ugotovili? Tisto, kar vsi vemo že kar nekaj časa: IBM diski so trenutno najboljši IDE diski na svetu!

1 komentar

ATA 100 diski

Digit Life - Na digit-lifeu so si ogledali še nekaj diskov, ki podpirajo standart ATA 100. V testu ni opisanega nobenega IBMovega diska, v grafih pa so vključeni rezultati 30GB različice. Največji prenos je dosegel Seagateov disk U5, sledila pa sta mu IBMov DTLA 307015 in Quantumov FIreball Plus AS. Pri dostopnem času je kraljeval IBM z 12,5 ms, sledil mu je Quantum z 13,4 ms, presenetljivo slabo pa se je odrezal Seagate z časom 19 ms. V high-end delu WinMarka je bil na vrhu IBM, sledil mu je Seagate, skoraj takoj za njim pa Quantum. Pri Business delu pa je zmagal Quantum, a se mu je IBM zelo približal.
Hja... jaz še vedno pravim, če kupujete disk, kupite IBMa. Res je, da je morda malo dražji, a verjemite mi, splača se. Test si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Vzporeden test diskov

X-Bit Labs - V X-bitovih laboratorijih so pod drobnogled vzeli 7 20 GB diskov z zmogljivostjo 20 GB na ploščo. Pobliže so si ogledali Seagatea U5 in Baracuda ATA III, Quantuma Fireball lct20 in Plus AS, Westeren digitalova Protege in Caviar ter Fujitsuja MPG 3204AT. Diske so zelo dobro pretestirali, tukaj pa imate nekaj rezultatov. V dostopnem času se najbolje obnese Quantumov Fireball Plus AS (okoli 13ms), tekmo v prenosih pa je zmagal Seagate Barracuda ATA III (41MB/s na začetku in 25MB/s proti koncu). Pri skoraj vseh testih se je najslabše odrezal Quantum Fireball lct 20, kar pa je tudi razumljivo, saj se vrti le z 4500 obrati na minuto in je zato izredno tih.
Če kupujete nov disk, si test le oglejte, je pa škoda, da niso testirali tudi drugih 20 GB diskov, ki nimajo točno 20 GB podatkov na eni plošči... me prav zanima kako bi se obnesli IBMi.

0 komentarjev

Nova serija IBMovih diskov

X-Bit Labs - IBMovi diski so pri nas in po svetu eni izmed najbolj popularnih. Gre za izjemno hitre, tihe in kvalitetne diske, ki so marsikomu ( tudi meni [;)]) precej polepšali računalniško življenje. IBM sedaj pripravlja novo serijo s kodnim imenom 60GXP, katere specifikacije so:
  • gostota 20GB/plato,
  • rotacijska hitrost 7200rpm,
  • velikost medpomnilnika 2MB,
  • povprečni dostopni čas 8.5ms,
  • ATA100 vmesnik
Na voljo bodo trije različni modeli: 20, 40 in 60GB, masovna prodaja pa se bo začela že decembra. Priporočena cena za 60GB model je 355$.

2 komentarja