»

Prihaja KDE light

Slo-Tech - Manjša skupinica openSUSE razvijalcev je začela delo na "lažji" različici priljubljenega GNU/Linux namiznega okolja KDE, imenovani KLyDE (The K Lightweight Desktop Environment). KLyDE naj bi bila pošteno oskubljena tako manj rabljenih paketkov kot nastavitev. S tem naj bi se približala vedno bolj priljubljenim lahkim okoljem kot sta XFCE ali LXDE (oba prideta tudi kot posebni različici Ubunta).

Za začetek so iz jedra KDE odpakirali knjižnici Nepomuk (desktop search) in Akonadi (object store za mejle, kontakte in koledar), ki sta sprva obljubljali veliko, vendar zavoljo ne najboljše implementacije predvsem počasnita sistem. Podobna usoda čaka še Activities...

14 komentarjev

Linux vstopa na področje CAD aplikacij

Ubuntu.si - Kot kaže, pred Linuxom pada še ena "trdnjava" - Linux namreč z letošnjim letom resno vstopa na področje CAD aplikacij. Podjetje Bricsys je namreč izdalo Linux različice svojega komercialnega CAD programa Briscad.

Komercialna različica Briscada stane od 300 do 400 EUR (odvisno od dodatkov, ki jih kupimo), na voljo pa je tudi brezplačna 30-dnevna preiskusna različica. Bricsys na svoji spletni strani nudi predpripravljene namestitvene pakete za Ubuntu, Fedoro in OpenSuse oziroma splošen namestitveni paket za katerokoli distribucijo Linuxa. Briscad podpira tudi AutoCAD .dwg datoteke, primerjava pa kaže, da gre za povsem zmogljiv program.

Konec leta pa pričakujemo tudi izid CAD programa DraftSight za Linux. Program je brezplačen (podjetje trži tehnično pomoč) in trenutno na voljo že za okolje Windows in Mac, vsebuje pa polno podporo za .dwg in .dxf datoteke. Kot poročajo v forumu, pa Windows različica preko Wine API vmesnika že deluje v Ubuntuju.

133 komentarjev

Izšel KDE 3.3

OSNews - Izšla je četrta različica tretje generacije namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.3. Prenovljeno je celotno okolje z veliko večino aplikacij, izboljšave na področju uporabnosti, stabilnosti in povezljivosti pa so najbolj občutne v zbirki KDE PIM (Personal Information Management). Kontact, ki je zamenjava za Microsoftov Outlook, je odslej povezan z Kolabom, rešitvijo za skupinsko delo. Nekaj podrobnosti je razkril tudi eden glavnih razvijalcev, George Staikos, v intervjuju na NewsForge. Še nekaj statistike: odpravljenih je 6000 hroščev, izpolnjenih 2000 želja in dodanih 60000 vrstic nove kode.

Na novico nas je opozoril Kostko.

15 komentarjev

KDE 3.2.2 -- še bolj slovenski

KBabel v akciji!

OSNews - Izšla je druga prenova najnovejše različice prvega namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.2.2. Kot že običajno velja za tovrstne izdaje, je KDE 3.2.2 predvsem različica popravkov, ki prispevajo k večji stabilnosti, varnosti in hitrosti namiznega "evropskega" okolja. Prav tako pa je izid nove različice pomemben zaradi novih prevodov, ki jih prevajalci veliko lažje dodajajo po izidu prve končne različice, saj se v razvojni stopnji pojavljajo tudi besedilni nizi, ki pred končno različico izginejo. V slovenščino je prevedeno dobrih 85% okolja KDE 3.2.2, med neprevednimi programi pa so večinoma razvojna orodja.

In ker smo ravno pri prevajanju -- KDE 3.2 je med mnogimi...

9 komentarjev

Sveže programje

OSNews - Izšel je Service Pack 3 za Microsoftov Office XP. Paket popravkov prinaša varnostne popravke in tudi pohitritve ter večjo stabilnost.

Kmalu bo izšla Opera 7.50, norveško podjetje pa je že izdalo različico Opera 7.50 Preview 3, ki je sočasno na voljo tako za Windows, kot tudi Linux, Solaris in FreeBSD. Nova različica omogoča prenos datotek pri klepetu, boljše nitenje v poštnem odjemalcu in drugo.

KDE 3.2 je doživel prvo prenovitev, saj je izšla različica 3.2.1, ki prinaša najnujnejše popravke.

6 komentarjev

KDE 3.2 izšel 3. 2

Slashdot - Končno je izšla nova in težko pričakovana različica namiznega okolja KDE 3.2. Besedilo uradne objave promovira predvsem novosti v izdani različici, ki jih je ogromno, vendar je zaradi preobremenjenosti strežnikov trenutno skoraj nedosegljivo. Poleg odpravljenih hroščev in novosti se KDE 3.2 lahko pohvali tudi z izboljšano odzivnostjo, saj je po prvih preskusih sodeč bistveno hitrejši od predhodnih različic. Na voljo so prvi namestitveni paketi za priljubljene distribucije in tudi izvorni paketki, seznam strežnikov pa se nahaja tukaj. Nova različica najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux in Unix je skoraj 90-odstotno poslovenjena in bo prisotna tudi v novi različici Slo-Tech GNU/Linuxa.

Na novico sta nas opozorila tudi gr3_g0r in gasperino.

19 komentarjev

KDE 3.2 Beta 2 pred drobnogledinjo

OSNews - Eugenia Loli-Queru, urednica strani OSNews, velja za eno izmed najbolj uglednih kritičark operacijskih sistemov in programja, povezanega z njimi. Nazadnje si je ogledala namizno okolje KDE 3.2 Beta 2 "Dobra Voda", ki je izšlo nedavno. Po njenem mnenju je KDE 3.2 bistveno hitrejši od prejšnjih različic in tudi od konkurenčnega okolja GNOME 2.4(!), kar je vsekakor pohvalno, saj smo hitrost pri KDE-ju precej pogrešali. Novih možnosti je preveč, da bi vse našteval, omenim pa naj še glavno črno piko, ki jo je Eugania dala KDE: okolje ostaja še vedno prenasičeno, torej novemu uporabniku ponuja toliko možnosti, da se le-ta prevečkrat izgubi. Meniji so še vedno preobsežni, da ne govorimo o nastavitvenih modulih v Nadzornem središču. Klik!

2 komentarja

KDE 3.2 Beta 1: Rudi

PC Linux Online - Začelo se je obdobje velikega preskušanja beta različic nove izdaje KDE, saj je pred kratkim izšel "Rudi", strokovno imenovan KDE 3.2 Beta 1. Do izida končne različice ne bo dodane nobene nove možnosti, torej je zdaj idealna priložnost, da si ogledate, kako bo izgledala nova različica najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux. Glede na to, da se nova različica lahko pohvali s 25 strani dolgim načrtom razvoja, odpravljenimi 10 000 hrošči in z odobrenimi 2000 zahtevami uporabnikov, bi do konca predstavitve novosti v KDE 3.2 verjetno potrebovali več časa, kot ga je ostalo do izida končne različice. No ja, kljub temu pa ostaja nekaj pomembnih stvari, ki izstopajo, zato jih odkrijte!

3 komentarji

Slotech Linux 1.0.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica Slotech Linuxa. Dobrote, ki jih tokratna različica prinaša, obsegajo tako OpenOffice 1.0.3, Mozillo 1.4, KDE 3.1, kot tudi podporo za divx in še marsikaj.

Prav tako boste na CD-ju našli komada Easy sequencing našega uporabnika Kalskeeja in Heat skupine The Stroj.

Še vedno velja, tako kot za prejšnjo različico, da preprosto posnamete CD in naročite računalniku, naj se zažene s CD-ja. Za svoje delo ne potrebuje diska tako, da se vam ni potrebno bati za vaše podatke.

Dolpoteg in dodatne informacije na uradni strani: stran na www.slo-tech.com.

Seveda pa še vedno velja, da bo mogoče dobiti CD tudi na jutrišnjem dogodku.

44 komentarjev

Računalniški humor

Linux Weekly News - Računalniški humor nas spremlja že od same iznajdbe računalnika. Mimogrede, beseda "bug", kar pomeni računalniškega hrošča, je nastala na precej smešen način. Nekoč so nekje testirali nek računalnik, ki pa ni in ni hotel delati. Po kasnejšem pregledu računalniškega drobovja so ugotovili, da se računalnik ni pognal zaradi vešče, ki se je zagozdila v računalnik. Od takrat naprej se pojavlja beseda "bug", ki pomeni napako(e) (hrošča) v programu ali čipu (spomnite se hroščatega i820). Vendar te novice nisem namenil, da bi vam govoril o računalniških hroščih, veščah ali kakih drugih žuželkah. Tokrat sem našel stran, na kateri so se spravili na Unix. Če omenimo besedo Unix, se vas bo večina spomnila na operacijski sistem, vendar besedo Unix najdemo tudi na drugih stvareh (tudi na plenicah). Nekaj primerov Unixa so prikazali na tej strani. Kaj naj rečem? Obiščite stran in se nasmejite, kajti smeh je pol zdravja . ...

0 komentarjev