»

Gmail začenja prikazovati slikovne oglasne

The New York Times - Oglase je Google v Gmail prvikrat uvedel leta 2004, kmalu po uradni splavitvi storitve Gmail. Takrat je vse skupaj dvignilo velik prahu, ker so bile reklame personalizirane na podlagi elektronske korespondence. Google je zatrdil, da pošte ne bere noben človek, ampak zgolj algoritmi, ki na podlagi prebranega izpisujejo čim bolj relevantne oglase, in vse skupaj se je počasi poleglo. Sedaj se je Google odločil, da je čas za korak naprej pri oglaševanju v Gmailu.

Od 21. januarja testirajo prikazovanje oglasov s slikami (display ads) v spletnem vmesniku Gmaila, ki so kakor...

26 komentarjev

Google Print tudi za evropske založbe

InternetNews - Google že nekaj časa dela na projektu Google Print, čeprav je zadeva še trenutno pod beta verzijo. Če zadeve ne poznate, naj omenim, da je to iskanje po arhivu skeniranih knjig, katere si lahko na kratko ogledate in tudi online kupite.

Ampak naredili so korak naprej in sedaj jim lahko založbe iz nekaterih evropski držav (Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske in Španije) pošljejo knjige, katere bo Google poskeniral in dodal v iskalno bazo.

Kot pravi predstavnik Googla, želijo program ražširiti na vse velikosti založb in na več jezikov. Pravi tudi, da same založbe vidijo v tem dosti prednosti, predvsem pa mednarodno vidljivost njihovih knjig.

Trenutno so se zadeve malo zaustavile zaradi avtorski pravic, ampak nadaljevanje skeniranja sledi že čez dva meseca.

Več o novici na InternetNews.

9 komentarjev

Bo Google obstal?

Slashdot - Google je nesporni vladar internetnih iskalnikov. Razlogov za njegov uspeh je več, vsekakor pa prevlada njegova izjemna preprostost, saj ne ponuja skoraj ničesar drugega kot polja za vnos iskanega niza in gumba za potrditev iskanja. Podjetje iz Mountain Viewa v Kaliforniji pa se lahko pohvali tudi z oglaševalskim sistemom internetne oglaševalske agencije Overture. Po njihovem mehanizmu se ob določenih rezultatih na posebnem in nemotečem mestu prikažejo zadetki pokroviteljev, ki so Googlu lani prinesli 2 milijardi zelencev prihodkov. Seveda je številka dovolj zgovorna, da je vzpodbudila razvoj novih iskalnikov, ki bodo poskušali Googel zriniti s prestola. Jim bo uspelo?

3 komentarji

Google proti Booble

Je Booble res "nedolžen"?

InternetNews - Po iskalniku Google smo 20. januarja 2004 dobili še (hm, nekoliko bolj specializirani) iskalnik Booble, ki je po besedah avtorjev "iskalnik za odrasle". Ker pa ima Booble precej podobnosti z Googlom (ime, logotip in gumb "I'm Feeling Lucky", ki se pri Booblu imenuje podobno), se je Google odločil od svojega konkuerenta zahtevati umik.

Kljub temu, da Booblovci pravijo, da gre samo za parodijo, pa Google kot kaže nima takšnega smisla za humor in se v skrajnem primeru namerava poslužiti sodišča. Klik!

14 komentarjev

Pri Googlu imajo smisel za humor

Slo-Tech - Priljubljeni iskalnik Google zna včasih tudi presenetiti. In to na šaljiv način. Dokaz za to boste dobili, če boste kot iskalni niz vpisali "miserable failure". Prvi zadetek je namreč povezava na uradno biografijo ameriškega predsednika Georga W. Busha.
Za nejeverne pa še slika:


Če gre za namerno razvrstitev tega zadetka na prvo mesto, ima nekdo v marketinškem oddelku Googla očitno dobro idejo, kako povečati obiskanost iskalnika...

19 komentarjev

Bo Microsoft izdelal nadomestek za Flash?

InternetNews -

InternetNews poroča, da pri Microsoftu razvijajo nadomestek za Flash animacije, ki naj bi bil integriran v .NET okolje in uporabljal strojno podporo za pohitritev grafike. Pri Macromedii zaenkrat še niso odgovorili na to.

Kaj pa bo, pa dejansko ne ve nihče. Razvijalci so projekt, ki sicer nosi ime Sparkle, "ljubkovalno" poimenovali Flashkiller. Na zadnji predstavitvi Longhorna sicer tega dodatka še ni bilo videti, ampak precej novosti v Longhornu napoveduje, da Microsoft posveča vedno več pozornosti orodjem za pripravo vektorske 3D grafike, tako v računalnikih, kot tudi v drugih napravah. Več o tem.

6 komentarjev

Google upihnil peto svečko

Googlova očeta

vir: BBC
Google - Sicer malce pozno, a takšen jubilej je vsekakor potrebno omeniti. Google, najpomembnejši spletni iskalnik, največji katalog spletnih strani (in največkrat uporabljena beseda v forumu ;)) je v nedeljo praznoval peto obletnico svojega obstoja. 7. septembra 1998 sta Sergey Brin in Larry Page, ki sta tedaj izdelovala doktorsko nalogo na Standfordski univerzi, v Menlo Parku v Kaliforniji začela projekt, sprva namenjen le univerzitetni rabi, ki se je razširil bolj kot sta tedaj pričakovala v najdrznejših sanjah in postal svetovni katalog internetnega znanja. Klik, več o Googlovi zgodovini.

8 komentarjev

Google se ne da

The Register - Kot ste verjetno že zasledili (če niste, pomeni, da ne berete novic na Slo-techu), je kitajska vlada v paniki pred tem, da bi ljudje izvedeli kaj preveč o tem, kaj se dogaja izven Kitajske, blokirala veliko tujih strani.

Na spisku je se našel tudi Google, saj naj bi preko svojih proxy strežnikov omogočal dostop do nekaterih "prepovedanih" strani, poleg tega naj bi bil po mnenju kitajskih uradnikov idealen za iskanje pornografije (hm, očitno imajo izkušnje).

Ker pa tudi uredniki Googla niso neumni in vedo, da so tudi nekateri Kitajci odvisni od informacij, ki jih dobijo na njihovi strani, so začeli iskati poti, kako to neumnost kitajske vlade preprečiti. Tudi s pogovori s sámo vlado. Lepo, da se še kdo upira ostankom komunizma.

0 komentarjev

AWFULMON, Battle Edition

JeffK - Heh, JeffK spet udarja, in tokrat dobesedno. Če še ne poznate JeffKja, si kar oglejte njegovo domačo stran. Fante ima prefinjen smisel za humor, ni kaj. No, če vam je všeč njegov stil humorja, potem boste zagotovo uživali v njegovi najnovejši stvaritvi, online Flash igrici, AWFULMONu. Gre za nekakšno izprijeno verzijo Pokemonov, ali, če hočet, Final Fantasya. Zagotovo vredno nekaj smehcev .

0 komentarjev