»

Uni-DSL

Slashdot - Iz Texas Instruments sporočajo, da delajo na novem DSL-sistemu, ki bo omogčil prenos zelo kvalitetnega videa v realnem času. Z gradnjo tako imenovanih vročih točk, ki bodo blizu naročnikov, bodo zagotovili od 50 do 100 Mbit/s prenosa. Te točke naj bi vsebovale čipe, ki bodo komunicirali s sateliti, ti pa bodo premagovali hitrostne ovire. Uporabnik bo seveda potreboval ustrezen čip, vgrajen v mrežno kartico/modem. Pri Texas Instruments. Inc pravijo, da naj bi to bila cenejša metoda kot je izgradnja infrastrukture z optičnim kablom. Začetek že leta 2005, masovna proizvodnja 2007. Klikot.

19 komentarjev

Ko vlomilci nič ne odnesejo, pač pa celo nekaj prinesejo...

Arnes - Enkrat konec prejšnjega leta, je nekdo vlomil v pošto v Haifi v Izraelu. Ker pošta opravlja tudi bančne storitve, bi pričakovali, da bodo vlomilci kaj odnesli. Pa ni bilo tako. Policisti, ki so prihiteli na kraj dogodka, namreč niso odkrili nobene škode.

Potem pa je čez dober mesec na tej pošti nenadoma izginilo okrog 13.000 USD. Preiskava je pokazala, da so vlomilci ob prvem vlomu v omrežje pošte podtaknili brezžično dostopno točko. Kasneje so odprli nekaj fiktivnih računov, kamor so s pomočjo vstopa v poštno omrežje preko brezžične povezave (domnevno iz varne oddaljenosti nekaj sto metrov) prenesli denar.

Kljub vsemu je izraelska policija aretirala hekerja (oz. crackerja), ki naj bi vse skupaj tudi izvedel. Gre za 24-letnega Davida Sternberga, ki je že bil aretiran zaradi kraje 80.000 kreditnih kartic v ZDA. Da pa fant le ni tako nedolžen, pa kaže tudi dejstvo, da so ga najprej aretirali zaradi vožnje ukradenega avtomobila.

Vsekakor se občasno izplača pogledati, če ste v vašem...

9 komentarjev

Avtor Ctrl+Alt+Del zapušča IBM

The Miami Herald - Verjetno ga ni bralca tega portala, ki ne bi poznal učinka sočasnega pritiska na tipke Ctrl, Alt in Delete. Kretenj za doseg teh treh tipk smo se navadili predvsem v prvi polovici 90. let, ko so bili komercialni Unixi še, milo rečeno, svinjsko dragi, odprtokodne alternative z Linuxom na čelu še globoko v plenicah, OS/2 nas nekako nikoli ni povsem prepričal, tako da nam je ostal samo še DOS z vsemi svojimi "posladki".


Avtorstvo te magične kombinacije tipk pripisujemo Davidu Bradleyu, ki velja tudi za enega "očetov" osebnega računalnika, bolj znanega pod kratico PC. Poleg tega očitno pozna tudi pregovor, da je skromnost lepa čednost, saj je na proslavljanju 20. obletnice omenjenega računalnika pred že skoraj dvema letoma in pol pripomnil, da je za "popularnost" njegove "iznajdbe" (ki naj bi mu vzela le 5 minut njegovega življenja) bolj od njega zaslužen Bill Gates. Kaže pa, da se je po več kot 28 letih naveličal službe pri IBM, saj je s koncem januarja dal odpoved. Ker pa je pri 55...

6 komentarjev

Avtor triprstnega pozdrava

Slashdot - Pri Gannett News so spisali zgodbo o Davidu Bradleyu, IBM-ovem inžinirju, ki je leta 1980 določil vlogo triprstnemu pozdravu -- Ctrl-Alt-Delete. Zadeva ni bila prvotno mišljena kot orodje za končne uporabnike, ki se bodo s tem prijavljali v računalnik in podobno, vendar je Microsoft kasneje prevzel to kombinacijo.

In zakaj ravno te tri tipke? Potreboval je dve kontrolni tipki ter eno navadno. Delete je izbral, ker je daleč stran in tako ni mogoče ponesreči ponovno zagnati računalnika.

1 komentar

Windows bankomati

Finance - Že letos lahko pričakujemo prve bankomate v Sloveniji, ki bodo temeljili na operacijskem sistemu Windows NT. Do zdaj so bankomati delovali pod OS/2, zato bo dosežen velik napredek v smislu multimedijske predstavitve ter uporabniškega vmesnika. Možna bo tudi priključitev tiskalnika in s tem izpis podatkov, lažje pa se bodo znašli tudi slepi, saj bo možna tudi uporaba zvoka. Vendar tudi slabih strani ni malo. Windowsi niso znani po svoji varnosti, zato bi spreten heker verjetno lahko vdrl v sistem. Pojavlja pa se tudi vprašanje uporabniške prijaznosti v smislu "kje so tiste tipke Ctrl+Alt+Del", vendar vseeno upajmo na najboljše. Klik!

26 komentarjev

20 let PC-ja

IBM - No, pa sem čisto pozabil na 12. avgust, ko je bila 20 obletnica PC-ja, ampak bolje pozneje objaviti novico, kot pa nikoli. 12. avgusta leta 1981 je IBM razvil popolnoma nov sistem in ga poimenoval PC. Zasnova je bila povsem solidna, vendar pa je IBM naredil usodno napako, saj PC-ja ni patentiral, zato so se prav kmalu pojavili kloni iz daljnjega vzhoda in začeli preplavljati svet. Do danes, ko so PC-ji (poleg kalkulatojev) postali najbolj razširjeni računalniki na svetu. Za vse, kar imamo danes, se moramo zahvaliti IBM-u. Seveda pa je IBM, kakor se za obletnico spodobi, naredil za ta posebni dogodek tudi posebno stran, kjer si lahko o vsem skupaj preberete, ali pa se odpravite po časovnemu traku.

1 komentar