»

Roverja na Marsu že sedem let

NASA - Vsako leto znova lahko čestitamo NASI, saj njihova roverja še vedno predeta na Marsu in na Zemljo pošiljata podatke. Prvi rover Spirit je na Rdečem planetu pristal 4. januarja 2004, Opportunity pa mu je sledil tri mesece pozneje. Načrtovano trajanje misije je bilo tri mesece, a sedem let pozneje misija še traja.

Spirit se je sicer leta 2009 pogreznil v mehak pesek in se od tedaj ne premika več. Toda kljub temu je še lep čas posredoval na Zemljo koristne podatke, dokler ni lani 22. marca utihnil. Na predelu Marsa, kjer se je zataknil v neugodni legi, je namreč trenutno zima, zato roverju...

7 komentarjev

Mars Odyssey je najdlje delujoča Marsovska sonda

vir: Wikipedia
Space - Ta teden je robotska sonda Mars Oddyssey preživela svoj 3340. dan v marsovski orbiti, s čimer je podrla prejšni rekord sonde Mars Global Surveyor. Med njene pomembnejše prispevke spadajo odkritje vode na površju Marsa in podroben pregled možnih pristajalnih območij za sondo Phoenix, igra pa tudi ključno vlogo kot komunikator med roverjema Spirit in Opportunity ter njunimi kontrolorji na zemlji.

6 komentarjev

NASA omogoča spremljanje gradnje novega roverja v živo

NASA - NASA je pred kratkim v čisto sobo, kjer gradijo novega roverja za misijo na Mars, postavila kamero, ki prenaša živo sliko na internet. Imenuje se Curiosity Cam, ker se tako neuradno imenuje tudi nov rover, ki bo dokončan do izstrelitve, ki bo med 25. novembrom in 18. decembrom 2011, na Marsu pa naj bi pristal avgusta 2012. Kamera visi pod stropom opazovalne ploščadi nad Jet Propulsion Laboratoryjem v kalifornijski Pasadeni. Tehniki so se potrudili, da kamera snema del sobe, kjer je dogajanje najbolj pogosto in pestro, a se občasno zgodi, da dela potekajo izven zornega kota.

Curiosity bo zmogljivejši od Spirita in Opportunityja, ki sta že več let na Marsu. Prevozil naj bi daljše razdalje, prav tako bo imel tudi desetkrat večjo maso znanstvenih instrumentov od svojih...

20 komentarjev

Rover Opportunity nadgrajen

NASA - NASA je svoj rover Opportunity, ki že sedmo leto vozi po površju Marsa, čeravno je bilo prvotno načrtovano trajanje misije dobre tri mesece, nadgradila z novo programsko opremo. Nov kos programja se imenuje AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) in roverju prinaša nekaj več avtonomnosti pri delovanju. Z njegovo pomočjo bo namreč lahko sam odločal, kateri objekti na Marsu so videti zanimivi in si zaslužijo podrobnejše posnetke. Na ta način se bo Opportunity vsak dan med vožnjo ustavil ob zanimivih kosih kamenja, ki bi jih nadzorniki v Houstonu sicer spregledali. Prvi posnetki, ki jih je Opportunity z novim programom posnel po lastnem navdihu, prikazujejo kamen v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Brez AEGIS-a so...

21 komentarjev

V srbskih rudnikih odkrit Kriptonij

Slashdot - V srbskih rudnikih so odkrili neznan mineral, ki ga niso mogli identificirati, zato so na pomoč poklicali minerologe iz Londonskega muzeja zgodovine. Dr. Chris Stanley je po natančni analizi identificiral mineral, saj je na internetu ugotovil, da zapisi že obstajajo. Bil je presenečen, da se je ta zapis pojavil v zvezi z mineralom, ki ga Lex Luthor ukrade iz muzeja v filmu Superman Returns.

Žal pa le ta ni zelene barve, prav tako pa tudi ne sije. Le če ga osvetlimo z UV svetlobo reagira in zasije v roza-oranžni kombinaciji.

Še link do izvorne novice!

Mogoče pa je Superman pristal v Srbiji in ne v Ameriki [>:D]

33 komentarjev

Deset najpogostejših napak pri oblikovanju spletnih strani

vir: UseIt
UseIt - Jakob Nielsen objavlja že od leta 1996 seznam desetih najpogostejših in najhujših napak, ki se pojavljajo pri oblikovanju spletnih strani. Tokrat so se med drugimi na črni listi znašle PDF datoteke, slabo zasnovano iskanje in, zanimivo, reklame.

Ogledate si še lahko črne sezname iz let 1996, 1999, 2002, 2003 in 2005.

Zanimivo kako se nekatere napake že vrsto let pojavljajo, ne da bi kdo opazil...

44 komentarjev

NASA podaljšala delovno dobo Spirit in Opportunity

CNN.com - Januarja, ko sta Spirit in Opportunity začela svojo misijo, so se najprej pojavile težave, ki so nekaj časa celo grozile odpravi, zatorej je bila tudi njuna prvotno načrtovana življenska doba devetdesetih dni vprašljiva, a po odpravi začetnih težav sta oba robota začela opravljati svoje delo več kot zadovoljivo.

In kot posledica takšnih dobrih rezultatov se je NASA odločila, da bo obema robotoma podaljšala življensko dobo za devet mesecev, če pa bosta še septembra v solidnem stanju, lahko sledi ponovno podaljšanje. Je torej obdobje uničenih in hitro pokvarjenih vesoljskih robotov mimo?

7 komentarjev

Nova priložnost na Marsu!

Nepopisno navdušenje ...

NASA - Kmalu po polnoči je na površju Marsa pristal že drugi raziskovalni robot v treh tednih, Opportunity, ki bo, tako kot njegov dvojček Spirit, poskušal odkriti sledove življenja na Rdečem planetu. Nahaja se v nižini Meridiani Planum, ki je prekrita s plastjo sivega hematita, minerala, ki na Zemlji nastaja v bližini vode. Znanstveniki bodo poskušali ugotoviti, ali je sivi hematit posledica usedlin izginulega oceana, z vročo vodo spremenjene vulkanske mase, ali kakšnega drugega delovanja v daljnji preteklosti. Oglejte si prve slike!

Veselje v NASI pa je še večje, saj so le nekaj ur pred pristankom Opportunityja uspeli izboljšati zvezo s Spiritom, ki se nahaja na drugem koncu Marsa, v...

5 komentarjev

Prava Marsova barva

STA - Najnovejše fotografije, ki jih je posredovala NASA, mogoče dokazujejo, da Rdeči planet ni tako zelo rdeč, kot smo doslej domnevali, ampak je v resnici površje Marsa čokoladne barve. Takšno barvno naj bi človek videl, če bi stal na površju Marsa. Kljub temu morajo znanstveniki izvesti še nekatere barvne izračune (ki bodo trajali precej časa), da bodo odkrili pravo barvo "Rdečega planeta". Klik!

5 komentarjev

Marsovci uničili duha?

Spirit pred napadom :)

24 ur - 4. januarja je na Marsu uspešno pristal Spirit, raziskovalno vozilo ameriške vesoljske agencije NASA. Od 15. januarja naprej opravlja raznovrstne raziskave na površju planeta in išče morebitne sledove vode oz. življenja, čez dva do tri dni pa se mu bo pridružilo še identično vozilo Opportunity. Zgodba je iz dneva v dan bolj zanimiva in ameriški predsednik Bush se je že odločil, da bo na Mars poslal človeka. Vendar to očitno nekomu ni všeč ...

Včeraj je namreč NASA sporočila, da je imela težave pri vzpostavitvi stika s Spiritom, vendar so menili, da je razlog v slabem vremenu v okolici antene. Na žalost pa se je danes razočaranje le še povečalo, saj se Spirit, ki ga je očitno prizadela...

23 komentarjev

Lost and found!

Tom's Hardware - Joj, to so ti eni geniji! Novell Inc.-ovi strokovnjaki so pomagali vzdrževalcem omrežja (IT workers) na University of North Carolina rešiti uganko izginulega serverja ! Sicer je res, da je delal brezhibno, (čeprav je bil pogrešan cela 4 leta) vendar nihče ni vedel, kje se fizično nahaja! To so ugotovili tako, da so sledili kablom, ki so povezovali server z ostalim svetom! Lhko uganete kje se je nahajal? Bil je dobesedno ZAZIDAN ! Mislim WTF? Kdo bi zazidal server? No, izkazalo se je, da so ga po nesreči vzdrževalci kar zazidali! LOL Ah, kaj vse se spomnijo ti nori Američani....

18 komentarjev