»

Tudi Plextor s SSD-ji

X-Bit Labs - Vroče področje SSD-je vabi vedno nove igralce, najnovejši izmed katerih naj bi bil Plextor. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po optičnih enotah, naj bi namreč prihodnji mesec začelo prodajati SSD-je. Novica prihaja z nemalo presenečanja, saj se je doslej Plextor sukal v povsem drugih krogih, a trga z napovedano eksplozivno rastjo pač ne gre izpustiti.

V Plextorju so razkrili, da bo prva generacija njihovih SSD-jev na voljo v 64 in 128 GB-verziji, v velikosti 2,5-palca (torej primerna za prenosne računalnike) in s podporo povezavi prek SATA II. Za nove izdelke se je že zagrel Dell, ki naj bi jih vgrajeval v svoje računalnike, kar kaže, da se bo Plextor osredotočil predvsem na OEM-e. Že poleti namerava Plextor izdati drugo generacijo SSD-jev, ki bo imela Marvellov krmilnik. Podrobnejših informacij še ni.

8 komentarjev

CD-R/RW novice

CDR-Info - Na CDR-Info so napravili primerjalni test treh 40x pekačev. Na paleti so se znašli ASUS, LiteOn in Cendyne. Oglejte si obsežen test tukaj in presodite, če se vam že splača kupovati tako hiter pekač. Sam še vedno pravim, da je Plextor 40x naj!
Tem štirim pekačem sledi tudi Freecom 40x, katerega test lahko tudi kmalu pričakujete na CDR-Info.

Še ena novica. Teac 24x (test na Slo-Techu) je dobil novi Firmware, toda na žalost Mt.Rainerja še ni, je pa malce izboljšana kakovost in hitrost pisanja ne visoko kvalitetne CD-RWje (Lahko potrdim iz svojih izkušenj, da se popravek izplača - tukaj.)

1 komentar

Kupujete Geforce4 Ti?

GamePC - Zadnje dni se res dobesedno vsi testi vrtijo okoli GF4 procesorja. Zakaj ravno sedaj? Šele te dni je retail razpečevalcem uspelo dobiti zadostne količine procesorjev iz nVidie ter zadosti hitrega pomnilnika (pomnite, 650 MHz DDR BGA čipov ni tako lahko dobiti). Tako so se pri GamePC spravili klicati čez celo državo (hec :D) ter iztrgati kar sedem različnih Geforce4 Ti4400/Ti4600 grafičnih kartic. Primerjali so ceno, vgrajene bonbončke, overclockabilnost ter hitrost kartic ter prišli do kar lepih zaključkov. Test je dolg kar štirinajst strani, a se splača potrpeti :D. Klik!

5 komentarjev

CenDyne Lightning III 40X12X48

CDRLabs - Da pa ne bo Plextorjev uspeh "živel" predolgo, so se pri podjetju CenDyne potrudili in svojemu prepisovalcu še izboljšali zmogljivosti v primerjavi s Plextorjem. Tako njihov CD-pek/prepek pravtako zmore 40x hitrost snemanja, 12x hitrost prepisovanja in 48x hitrost branja CD-jev. Razlike v ceni med Plextorjem in CenDyne prepisovalcem naj bi bilo za borih $10, več o CenDyne Lightning III 40X12X48 pa si lahko preberete na tem naslovu.

3 komentarji

Test Plextorjeve 24x pečice

Icrontic - Plextor je na področju "pečenja" CD-jev že kar veteran, saj se je podjetje osnovalo že zelo zgodaj. Tekom let pa so si nabrali dovolj znanja in izkušenj, da so lahko začeli izdelovati ene izmed najboljših CD-R/RW enot za domačo uporabo. Najnovejši izdelek, ki ga je Plextor naredil je 24x pekač, ki vsebuje Tako BurnProof tehnologijo, ki preprečuje zoprni buffer underrun, ki povzroči izpad podatkov in s tem uniči CD, kot tudi Plextorevo PowerREC-II tehnologijo, ki prepozna kakovost CD-ja in prilagodi hitrost zapisovanja. Da pa se enota ne bi pregrevala, je Plextor vanjo vgradil tudi majhen ventilatorček. Zraven enote najdemo še kup uporabnega softvera, enoto pa poleg vsega krasi še tradicionalna Plexotrjeva kakovost. Vendar kljub kakovosti ne vem, če je kdo pripravljen dati 200 dolarjev za enoto. Da ti enota speče CD v 1-2 minutah prej, je slab izgovor za ceno. Raje si kupite kakšnega 16x Teaca, ki je prav tako odlična enota, pa še dokaj poceni je. Test Plextorjevega dirkača si lahko...

1 komentar

Logitech Cordless Freedom Optical

Hardware Extreme - Pri Hardware Extreme so si pobliže ogledali nov Logitechov kompletek brezžične optične miši in brezžične tipkovnice.
Tipkovnica ima povsem nov dizajn, je črna in zelo tanka. Seveda ima dodane tudi razne sklope tipk, za lažjo dosegljivost različnih funkcij, ki se nahajajo, za internet levo in desno zgoraj, za multimedijo zgoraj v sredini (za nastavljanje glasnosti je vgrajen vrteč se gumb), na skrajno levo stran tipkovnice pa so dodali še iNav - kolešček s podobno funkcijo kot tisti na miši.
Miš pa je zelo podobna že poznanemu Logitechovemu glodalcu, ki smo ga na Slo-techu že testirali, le da je ta v kompletu črn.
Komplet se obnese zelo dobro, test z veliko slikami pa si lahko ogledate tukaj.

Za konec pa še namig... tak test boste kmalu lahko prebrali tudi v slovenščini .

0 komentarjev

Microsoft Windows XP RC1 predogled

The Tech Zone - Govorice, prvi testi in dobra ter obsežna reklamna kampanja so naredili svoje, saj so Windows XP eden izmed najbolj pričakovanih operacijskih sistemov, od katerega si pri Microsoftu obetajo astronomske dobičke. O WinXP je bilo že veliko govora in ker uradni izzid sistema sploh ni več tako daleč, je čas, da si spet pogledamo kakšen test, oz. predogled že precej končane različice. Na The Tech Zone so preizkusili različico RC1, ki jasno nakazuje, kakšen naj bi celoten operacijski sistem izgledal. Vendar pozor, članek še vedno opisuje beta različico, zato ga vzemite bolj kot zanimivost.

7 komentarjev

10 najbolj revolucionarnih kosov hardvera

The Tech Zone - Vsako področje ima nekatere ekstreme, ki so v marsikaterem pogledu povzročili pravo malo, če že ne veliko revolucijo. Tako je bilo tudi na področju računalništva, kjer je nekaj podjetij z nadarjenimi/zagnanimi inženirji/programerji dobesedno spremenilo pot razvoja. Naj navedem samo nekaj primerov: 3Dfx in kasneje Nvidia sta nas popeljala v svet PRAVE 3D grafike, zaradi Celeronov, ABIT-a in ASUS-a navijamo, AMD ima s svojimi Duroni in Thunderbirdi zasluge, da smo trenutno globoko v gigahercu in še bi lahko našteval. The Tech Zone se je poklonil revolucionarjem in napisal članek, v katerem lahko najdete 10 najbolj zaslužnih kosov hardvera, ki so botrovali številnim napredkom. Res zanimivo branje.

0 komentarjev

Plextor Plexwriter 161040A

The Tech Zone - Pri Tech Zoneu so si ogledali ta hiter pekač. Specifikacije verjetno že veste, vsebino in zaključek testa pa prav tako. Plextor se je izkazal kot plextor in je hitro ter zanesljivo zapekel CDje. Stvar, ki pa mene osebno, pa verjetnu tudi koga drugega moti so dooolgi dostopni časi, v povprečju kar 150ms. Ahm.. test si lahko ogledate tukaj.

Za konec te novice pa še razčistimo eno nejasnost. Pred časom sem postal novico o tem, da naj bi Plextor prenehal izdelovati SCSI inačice svojih pogonov. No, temu verjetno ni tako. Očitno so stvari v Plextorju malo zmedene, saj daje delavec v Evropi javnosti drugačne informacije kot pa tisti iz Amerike.

3 komentarji

Plextor 16/10/40

CDR-Info - Najprej vam dolgujem opravičilo za novico o tem, da naj bi Plextor prenehal izdelovati SCSI verzije svojih pekačev. Očitno se informacije pri Plextorju od celine do celine razlikujejo, saj v Ameriki trdijo, da SCSI CD recorderjev ne bodo nehali izdelovati. No sedaj pa h konkretnim novicam...

Na CDR-info so dodobra pretestirali nov Plextorjev model (PX-W1610A), ki je zmožen resničnega zapisovanja na CD-R ploščke s 16-kratno hitrostjo. Ploščke CD-RW prepisuje z 10-kratno hitrostjo, CDje pa bere z 40-kratno hitrostjo. Pohvalili so njegovo tiho delovanje in izredno dobro podporo Overburningu. Podpira UDMA 2 (ATA33) in CD-Text, prav tako pa ima tudi izboljšano tehnologijo BURN-Proof.
Od drugih 16-kratnih pečic zelo odstopa po paketnem zapisovanju in paketnem branju, kjer odstopa tudi za 250 odstotkov. Slaba lastnost Plextorjev pa je zelo visok dostopni čas. (Za celotno širino 255ms). Še ena zanimivost tega pogona je, da ima na zadnji strani vgrajen ventilator... heh, morda se bliža čas...

5 komentarjev