»

SuSE 9.1 Personal na voljo za prenos

Slashdot - V nasprotju s svojo redno prakso je SuSE izdal celotno zagonsko sliko ISO svoje distribucije SuSE Linux 9.1 Personal. Zanimivo je, da na uradni strani izdaja sploh še ni omenjena, čeprav jo lahko prenesete z vseh uradnih zrcalnih strežnikov. To je prvikrat, da je SuSE sploh izdal katero svojo celotno sliko ISO za platformo i386 na internetu za prenos. Tako lahko sedaj po namestitvi paketov iz verzije FTP dobite skoraj celotni SuSE 9.1 Professional (brez komercialnih delov). Klik!

7 komentarjev

Novell objavil SuSE Linux 9.1

News Forge - Novell je danes na CeBIT-u najavil izdajo SuSE Linuxa 9.1, ki naj bi izšel 6. maja in s tem postal prva komercialna distribucija Linuxa z novim jedrom 2.6. Objava sama po sebi ni nič posebnega, ker SuSE že tradicionalno vsako leto nekje na začetku pomladi in ob koncu jeseni izda novo različico svoje distribuicije Linuxa, vendar je iz tokratne uradne izjave za javnost razvidno, da Novell prevzema nemške vajeti v svoje roke. Klik!

Presenetljivo veliko so imeli za povedati o namizju GNOME 2.4, ki je omenjen celo na prvem mestu, kljub temu da je privzeto okolje SuSE-jevega Linuxa že od začetka KDE. KDE 3.2 je tudi eden izmed najbolj svežih velikih odprtokodnih programskih paketov, zato je še bolj nenavadno, da je izgubil vso prednost pred okoljem GNOME, ki je bilo še nekaj različic nazaj skoraj zanemarjeno. GNOME utegne biti privzeto okolje že v tej različici, kar bi bilo v nasprotju z odločnim zanikanjem ob Novellovem nakupu SuSE-ja, vendar v skladu z Novellovim nakupom Ximiana.

5 komentarjev

SuSE Z EAL3 certifikatom

Slashdot - Po tem ko so certifikat EAL3 pridobili že skoraj vsi veliki operacijski sistemi za strežnike (Windows, Solaris, HP-UX in AIX), se jim zdaj pridružuje tudi SuSE s svojim izdelkom. Certifikat, ki sicer ne bo imel velikega vpliva na zasebno in poslovno uporabo, daje nemškemu podjetju možnost, da svoj operacijski sistem prodajajo tudi vojski in vladnim inštitucijam. SuSE, ki bo sicer moral pridobiti še EAL4 (vsi prej navedeni sistemi ga že imajo), je s tem dejanjem naredil nov korak k prepoznanovsti in verjetno tudi uporabnosti Linuxa. In med tem ko nazdravljajo novemu uspehu, bodo pri konkurenčni Rdeči kapici v kratkem po vsej verjetnosti pridobili šele EAL2. Klik! za novico, če vas pa zanima več o EAL, kliknite sem.

0 komentarjev

Hočete zastonj računalnik? Metronomy ga podari!!!

Slashdot - Angleško podjetje Metronomy ponuja zastonj IBM računalnike vsem gospodinstvom, ki jih želijo in so pripravljena prenašati kakšen oglasek tu in tam. Računalnik, ki ga ponujajo, niti ni tako slabo opremljen - Celeron 2.4Ghz, 256mb pomnilnika, 40Gb disk, vgrajena 64mb grafična kartica, DVD-rom, 56K modem, vgrajena zvočna kartica, Windows XP, zaslon in še vse ostalo, kar spada zraven - resda vse to ne spada pod najnovejšo opremo, a za internetno brskanje je kar zadovoljivo.

Ampak, kot že omenjeno, je tu še tista mala napakica, ki smo jo že omenili - predvajanje oglasov. Vsakih 20 minut se vam bo na zaslonu pokazalo sporočilce, ki vas bo opomnilo, da je potrebno pogledati eno minutno oglasno sporočilo, poleg tega pa je potrebno računalnik uporabljati najmanj 30 ur na mesec. O vašem napredku pa bo sistem seveda vsak mesec poročal. Tako, da kar pozabite na nameščanje Linuxa ali česar koli drugega. Klik! in Klik! tu če vas je ponudba morda zamikala.

Ne vem zakaj, vendar me ta...

27 komentarjev

Poceni strežnik

vir: Sudhian
Sudhian - Večini uporabnikov, ki skrbijo za strežnike velikih ali malih podjetij je verjentno poznan problem cene strežnikov - le stežka boste našli poceni strežnik, ki bo odgovarjal vašemu podjetju in ne bo stal malega bogastva. Za majhna podjetja in zasebne uporabnike pa ima Emergecore rešitev, ki jim (vam) ne bo popolnoma izpraznila vašega proračuna.

Dame in gospodje, pozdravite IT100. IT100 je opremljen s 533Mhz procesorjem, 128 MB SDRAM pomnilnika, 20 GB trdim...

11 komentarjev

Akademske cene Red Hata in Suseja

News.com - Red Hat in Suse, dve največji GNU/Linux distribucijski podjetji, napovedujeta znižanje cen svojih produktov za izobraževalne ustanove, dijake, študente in učitelje. Red hat bo ponujal svoj Red Hat Academic Desktop za 25 in Red Hat Academic Server za 50 ameriških zelencev, SuSE pa ponuja izobraževalnim ustanovam 40 % popust na svoje izdelke.

Medtem ko Red Hat trenutno ponuja svoj operacijski sistem šolam samo v Ameriki in napoveduje, da bodo na voljo vsem izobraževalnim inštitucijam do konca tega leta, SuSE ponuja svoje izdelke prek dveh partnerjev - CCV-ja in Ricis-a, pri katerih pa je mednarodno ponujanje morda malenkost vprašljivo zaradi različnih standardov v vsaki državi.

Vseeno pa se postavlja vprašanje, zakaj sploh kupiti GNU/Linux, če pa ga lahko brezplačno snamete z ene izmed mnogih strani. Klik!

10 komentarjev

SuSE Linux 9.0

PC Linux Online - Izšla je nova različica najbolj priljubljene distribucije Linuxa v Evropi, SuSE Linux 9.0. SuSE Linux prvič podpira 64-bitne procesorje AMD Athlon 64 in navdušencem kot možnost ponuja tudi preskusno različico jedra Linux 2.6.0. Morda najbolj udarna novost novega nemškega Linuxa je možnost prilagajanja velikosti particij z datotečnim sistemom NTFS. Tako lahko odslej med namestitvijo tudi ob sistemu Windows 2000 ali XP pripravimo prostor za Linux brez formatiranja. Linux SuSE 9.0 temelji na jedru Linux 2.4.21, kar je presenetljivo, saj je že precej časa na voljo različica 2.4.22 in enako velja tudi za GNOME 2.2, čeprav bi pričakovali 2.4. Izvirna novica in obširna predstavitev izdelka.

11 komentarjev

SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64

PC Linux Online -

22. aprila 2002 je izšel SuSE Linux 8.0 za AMD64, ki je prinesel mnoge novosti pri uporabi Linuxa na namizjih. Danes, natanko eno leto za tem, je še izšla distribucija Linuxa, ki ne prinaša novih možnosti, temveč razširja paleto arhitektur, na katerih teče Linux in so pripravljena za uporabo v podjetjih. Tako SuSE kot Mandrake sta sicer že pred nekaj tedni predstavila svoja operacijska sistema za procesorje AMD Opteron, novi SuSE Linux Enterprise Server 8 za arhitekturo AMD64 pa je prvi izdelek, ki je pripravljen za profesionalno uporabo na zmogljivih sistemih na omenjeni arhitekturi. Kmalu lahko pričakujemo tudi odgovor RedHata in Microsofta.

Na Newsforge so si izdelek že ogledali, na uradni spletni stran nemškega podjetja SuSE pa je na voljo uradna novica.

0 komentarjev

SuSE za Itaniume2

MadPenguin.org - Nemško podjetje SuSE je danes oznanilo izid SuSE Linux Enterprise Server 8 za družino procesorjev Intel Itanium, ki je tako postal je prvi strežniški izdelek tega podjetja za procesorje Intel Itanium 2. SuSE je bil prav tako izbran za člana "TeraGrid", znanstvenega računalniška sistema za raziskovalce znotraj Združenih držav Amerike. Več o tem.

0 komentarjev

CaluSErbo Linux?

ZDNet - V obveščenih krogih se šušlja, da naj bi v torek trije proizvajalci Linux distribucij, Caldera, SuSE in Turbolinux, svetu oznanili delo na skupni in enotni distribuciji operacijskega sistema Linux. Klik!

Sam vsekakor upam, da se bo to dejansko zgodilo. Moje mnenje o razdrobljenosti trga oz. distribucij ter težavah, ki jih ta "raznovrstnost" prinaša, se pač sklada s povedanim na ZDNetu. Ta distribucija pa bo tudi na ekonomsko-poslovnem področju veliko bolj kredibilna, saj danes nekako zgolj Red Hat uživa neko avtoriteto, posebno na področju certifikatov. Je tako, FlyOnNet? [:D]

6 komentarjev

HP/UX in Tru64 Unix

The inquirer - Po HP-jevem nakupu Compaqa se bo zgodilo marsikaj zanimivega. Gotovo že veste, da imata obe podjetji svojo različico UNIX operacijskega sistema - HP ima HP/UX, Compaq pa Tru64 Unix. Tukaj se zato pojavlja vprašanje, kaj bo HP naredil z dvema operacijskima sistemoma. The Inquirer poroča, da bomo najverjetneje videli združitev teh dveh UNIX-ov v en sam operacijski sistem, ki bo od obeh pobral najboljše lastnosti. Seveda pa je bilo tudi nekaj govora o prihodnjih taktikah obeh podjetij: HP bo svoj HP/UX prilagodil platformi Alpha, obe podjetji pa načrtujeta še večjo podporo IA-64 in IA-32. Več o tem tukaj.

0 komentarjev