»

Pri IBM brez Viste?

NeoSeeker - Kot poroča Neoseeker, je Andreas Pleschek iz stuttgartskega predstavništva IBM na letošnjem Linux Forumu (relevanten del se prične pod sliko Alana Coxa, nekje na začetku 2. četrtine) napovedal, da omenjena korporacija od letošnjega oktobra dalje ne bo podaljšala pogodbe z Microsoftom. To pa pomeni, da uslužbenci IBM-a na svojih namizjih ne bodo mogli občudovati bonbončkov in "bonbončkov" prihajajoče MS Viste. Namesto tega bodo z julijem pričeli prehod na IBM Workplace, ki bo seveda tekel na Linuxu, natančneje na platformi, ki temelji na Red Hatu. Prehod bo seveda postopen, nekateri bodo tako morali še malo potrpeti na dosedanjih izdajah Oken, zagotovo pa ne bo, v kolikor omenjena trditev seveda drži, nadgradenj na Visto.



Ali te govorice držijo ali pa gre le za izsiljevanje nižjih licenčnin, bomo še videli. Ravno tako bo šele čas pokazal, ali bo morebitni prehod kaj zamajal tržne deleže namiznih operacijskih sistemov.

31 komentarjev

OS/2, počivaj v miru

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, se je IBM po dolgoletni agoniji vendarle odločil zadati milostni strel operacijskemu sistemu OS/2 (zlobneži so to ime radi brali kot ulomek), ki mu zvezde res niso bile naklonjene. Starejši bralci najbrž še pomnite, da sta ga skupaj pričela razvijati IBM in Microsoft (sam Bill Gates je še leta 1988 "preroško" izjavil, "da ga bodo v naslednjih 10 letih uporabljali milijoni programerjev in uporabnikov".) in se ob prvih uspehih Oken (takrat še zgolj grafičnega okolja za DOS) razšla, OS/2 pa je zatem izgubljal marketinške bitke proti Windows, čeprav ga je po tehnološki plati nesporno prekašal. Sedaj se je IBM vendarrle odločil, da OS/2 od letošnjega 23. decembra ne bo več naprodaj, po koncu prihodnjega leta pa bo prenehala še podpora. Zvestim strankam priporočajo prehod na Linux, za kar so pripravili tudi ustrezne napotke.

Mogoče je tudi že podpisati peticijo, naj IBM preda odprtokodni skupnosti vsaj tiste dele OS/2, ki ne kršijo avtorskih pravic ostalih...

28 komentarjev

Linux 2.6.2 in 2.0.x

OSNews - Strežnike je preplavila nova stabilna različica Linuxa, 2.6.2, znana tudi kot Feisty Dunnart. Ime kaže na pravo programersko vzdušje avtorjev, saj je po razlagi Linusa Torvaldsa izbrano iz pretirano alkoholnih razlogov. [>:D] Novo različico lahko najdete tukaj.

Zanimivo je tudi, da še vedno poteka razvoj jedra iz veje 2.0, nad katerim že 4 leta bdi David Weinehall, ki je mentorstvo prevzel iz rok Alana Coxa. V pogovoru na Kerneltrap-u je predstavil svoje delo, spregovoril pa je tudi o pomenu vzdrževanja veje 2.0, o tem, kdo jo uporablja in kdaj lahko pričakujemo izid Linuxa 2.0.40.

0 komentarjev

Kratke novičke strica Tuxa

Tux

OSNews - Nedavno smo poročali o integraciji pisarniške zbirke OpenOffice.org v KDE, zdaj pa naznanjamo, da poteka tudi razvoj knjižnice QtGTK, ki bo aplikacije okolja GNOME povezala v KDE. Klik!

IDC poroča, da je v preteklem letu na Japonskem močno narasla prodaja licenc za uporabo Linuxa, in sicer za več kot 37 %. Prodaja licenc okolja Windows je narasla le za 0,5%. Klik!

V javnosti se je pojavilo nekaj zanimivih idej o uporabi Linuxa kot strežnika za iTunes. Do izvedbe še ni prišlo, sistem pa bo verjetno uporabljal obstoječe programe za Linux z...

10 komentarjev

IBM uvaja Linux na namizja

The inquirer - Že lani se je šušljalo, da naj bi IBM začel prehajati na Linux na namizjih svojih računalnikov, zdaj pa je šušljanje potrjeno in resnica je na dlani. Bob Greenberg, direktor oddelka On Demand Initiatives, je v pismu svoji ekipi zapisal, da ji po navodilu prvega moža podjetja naroča, da na svojih namizjih začne uporabljati Linux, saj bo enako storilo celotno podjetje s 300.000 zaposlenimi.

Ali to pomeni več produktivnih aplikacij za Linux?

14 komentarjev

Kitajski mobilnik z Linuxom

LinuxDevices - Kitajsko podjetje E28 je na trg poslalo mobilni telefon, ki uporablja operacijski sistem Linux. 123 gramov težak mobilnik se lahko postavi ob bok najsodobnejšim mobilnim telefonom, saj deluje v frekvenčnem območju 900/1800 MHz, uporablja GPRS razreda 10, ima 32 MB pomnilnika flash, 32 MB pomnilnika SDRAM, poleg tega pa ga lahko razširimo z dodatno razširitveno kartico SD/MMC do 512 MB. Na dotik občutljiv zaslon TFT zmore prikazati 4094 barv, ne manjka pa niti vgrajeni digitalni...

14 komentarjev

Izšlo jedro Linux 2.6.0!

PC Linux Online - Izšla je nova velika različica stabilnega jedra Linux. Različica 2.6 naj bi med drugim omogočila uveljavljanje Linuxa na tržnih segmentih, kjer zaenkrat še ni bil prisoten, izboljšane pa so zmogljivosti na mnogih področjih. Natančne spremembe v primerjavi z zadnjo preskusno različico Linux 2.6.0-test11 lahko najdete tukaj, izvorno kodo Linux 2.6.0 pa tu.

Veselo prevajanje kode!

16 komentarjev

Napovedovanje vremena pod Linuxom

Slashdot - Ameriška NWS (ang. National Weather Service) namerava preiti na Linux, poročajo na Slashdot. Različni viri namreč trdijo, da je NWS pri IBM-u kupila 900 osebnih računalnikov in 160 strežnikov, ki bodo vsi tekli pod Linuxom, uporabili pa jih bodo za napovedovanje neviht, poplav, tornadov in ostalih vremenskih ujm. S to posodobitvijo, katere vrednost se meri v milijonih dolarjev, bodi izdelavo prognostičnih kart pospešili kar za štirikrat, z 247 na 62 sekund, še poročajo. Forbes.com, GCN.com in Computerworld.com.

14 komentarjev

Windows Whistler ter Office 10? Nope!

Electic Tech - Kaj potem, če ne Whister ter X? XP, seveda! O tem se je šušljalo že nekaj časa, sedaj se pa uresničuje. Novoimenovana Windows ter Office XP naj bi pomenila eXPerience, torej izkušnje. Upam, da jim bodo te izkušnje pomagale tudi pri popravljanju hroščev in ne delanju novih, hehe... XP je, po besedah Bill Gate$a, eden od pomembnih korakov do Microsoftove vizije, .NET platforme. Electic Tech razglablja dalje.

2 komentarja