»

Kljub polomiji dvojke že načrti trojke

vir: BBC
BBC - Naslov govori o raziskovalni sondi Beagle 2, ki je prispela na Mars zgodaj letos in se po vsej verjetnosti ob pristanku tako poškodovala, da ni mogla več uspešno opravljati svoje naloge.

Kljub porazu je v načrtu že Beagle 3. Po poročanjih je ekipa, ki je sodelovala pri izdelavi dvojke, najavila Beagle 3 in predvideva, da bo nared za pot do rdečega planeta do leta 2009 v sklopu Esinega projekta raziskovanja vesolja Aurora.

Poglavitni namen nove različice sonde je, da dokažejo, da lahko pristanejo na planetu varno, ali bolje rečeno, dovolj varno, da se tovor ne poškoduje, preden pošljejo tja bolj zahtevno in bolj občutljivo opremo in mehanizacijo.

Profesor Pillinger, eden izmed...

12 komentarjev

NASA bo še naprej iskala vodo na Marsu

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je Nasa odločena, da bo Rdeči planet temeljito preiskala za sledmi vode. Ker očitno na površini niso imeli uspeha, bodo sedaj poskusili v globini.

Tako bo na Marsu teren preiskoval MUM (Mars Underground Mole), ki bo lahko vrtal do globine petih metrov in preko optičnega kabla interferometru pošiljam podatke o vodi, ledu in organskih ostankih. Senzorji, s katerimi bo te podatke zbiral, pa so bili uporabljani že pri pregledovanjih Zemlje z letali brez pilotov. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo vozilo samo tehtalo manj kot kilogram in bo veliko samo okoli 50 centimetrov.

Mars je očitno še vedno zanimiv.

19 komentarjev

Z baloni po Marsu?

BBC - Kaže, da so zadnji marsovski uspehi ter Busheva napoved človeškega pristanka na tem planetu povzročili pravo poplavo raznoraznih zamisli. Kot poroča BBC, je namreč NASA pri kalifornijskem podjetju Global Aerospace Corporation naročila izdelavo balona, ki bi letel nad rdečim planetom in na zanimive točke spuščal robotke z merilno opremo. Na sliki lahko opazimo tudi stabilizacijsko krilo, ki bo viselo...

2 komentarja

Prvi sesalci v delni gravitaciji

Telegraph News - Kakor je Mars pred več kot dvema tisočletjema obsedel Rimljane, se v danajšnjem času podobno dogaja med delom znanstvene in politične srenje. Kakor navajajo v tej novici, ima ameriški predsednik resne namene poslati človeško posadko na rdeči planet do leta 2020. Kako pa se bo na približno tretjinsko gravitacijo odzivalo njihovo telo, pa nam bodo poskušale povedati miši.

Namen skupnega projekta dveh ameriških in ene avstralske univerze pod imenom Mars Gravity Biosatellite je do leta 2006 poslati 15 miši v Zemljino orbito v kapsuli, ki bo pet tednov krožila in ustvarila pogoje, podobne gravitaciji na Marsu. Če ste s problematiko življenja v nizki gravitaciji bolje seznanjemi, se boste morda vprašali, zakaj ne uporabijo dosedanjih podatkov iz vesoljskih postaj. Razlog je v tem, da na teh vlada skoraj popolna breztežnost, kar pa ni primerljivo s pogoji na Marsu.

Tako se pri sedanjih prebivalcih "vesolja" pojavljata predvsem izguba kostne mase in atrofija mišic kot posledica...

6 komentarjev

Prava Marsova barva

STA - Najnovejše fotografije, ki jih je posredovala NASA, mogoče dokazujejo, da Rdeči planet ni tako zelo rdeč, kot smo doslej domnevali, ampak je v resnici površje Marsa čokoladne barve. Takšno barvno naj bi človek videl, če bi stal na površju Marsa. Kljub temu morajo znanstveniki izvesti še nekatere barvne izračune (ki bodo trajali precej časa), da bodo odkrili pravo barvo "Rdečega planeta". Klik!

5 komentarjev

Marsovci uničili duha?

Spirit pred napadom :)

24 ur - 4. januarja je na Marsu uspešno pristal Spirit, raziskovalno vozilo ameriške vesoljske agencije NASA. Od 15. januarja naprej opravlja raznovrstne raziskave na površju planeta in išče morebitne sledove vode oz. življenja, čez dva do tri dni pa se mu bo pridružilo še identično vozilo Opportunity. Zgodba je iz dneva v dan bolj zanimiva in ameriški predsednik Bush se je že odločil, da bo na Mars poslal človeka. Vendar to očitno nekomu ni všeč ...

Včeraj je namreč NASA sporočila, da je imela težave pri vzpostavitvi stika s Spiritom, vendar so menili, da je razlog v slabem vremenu v okolici antene. Na žalost pa se je danes razočaranje le še povečalo, saj se Spirit, ki ga je očitno prizadela...

23 komentarjev

Konec vesoljskega teleskopa?

vir: NASA
Slashdot - Ko so pred leti v vesoljski orbiti namestili teleskop Hubble, so se najprej pojavile težave s sliko. Vse slike, ki so jih sprejemali na Zemlji so bile neostre, popačene in na sploh popolno razočaranje za znanstvenike, ki so na projektu delali leta. Po nekaj časa so odkrili problem ter ga po nekaj mesecih rešili s posebnimi "očali" zanj. Slike, ki so prišle na Zemljo po posegu, pa so presenetile tako znanstvenike kot tudi širšo javnost, saj so znanstvenikom ponudile ogromno informacij, javnosti pa prizore, ki si jih marsikdo ne bi mogel predstavljati niti v sanjah.

A odkar si je ameriški...

9 komentarjev

Mars za vsakogar

Slashdot - So vas ob zadnjih uspehih Spirita na rdečem planetu kaj zasrbeli prsti, da bi se tudi sami malo poigrali s sondo in si z njo ogledali vaš najljubši marsovski kotiček? Navadni smrtniki zaenkrat še ne moremo upravljati pravega Spirita, zato pa lahko z brezplačnim programom Maestro krmarite svojega lastnega Duhca™ v vašem stroju, ki pa mora biti za to početje, milo rečeno, najmanj precej spodoben (minimalno 500 MHz, 256 MB pomnilnika, 500 prostih MB na disku ter 3D grafični pospeševalnik). Program naj bi po navedbah avtorjev bil javno dostopna različica JPL-ovega programa za vodenje Spirita.

Dolpoteg za vse pomembnejše operacijske sisteme z Maestrove domače strani, od tam pa si dolpotegnite tudi Nasine sveže posnetke. Kot obljubljajo, bodo stran redno posodabljali z novimi slikami takoj, ko bodo na voljo javnosti. Originalna novica.

3 komentarji

Pioneer 10 obmolknil

vir: CNN.com
CNN.com -

Še ena vesoljska novička za danes -- Pioneer 10, prva sonda, ki je zapustila sončni sistem, je po skoraj 31 letih delovanja oddala svoj zadnji 'beep'. S sondo, ki ji je sedaj pošla zaloga jedrskega goriva, so nazadnje poskušali vzpostaviti kontakt 7. februarja letos, ko je bila oddaljena 7,6 milijarde milj od Zemlje. Za primerjavo, signal s svetlobno hitrostjo je za to pot potreboval dobrih enajst ur.

Sedaj sonda tiho nadaljuje pot proti zvezdi Aldebaran, kamor bo prispela čez dva milijona let. Izvirno novico si lahko preberete na CNN.com.

29 komentarjev