»

ICANN hoče samostojnost

Slashdot - Vrhovni spletni skrbnik in pes čuvaj ICANN, ki je doslej deloval pod nadzorom ameriške zvezne vlade, se hoče osvoboditi in osamosvojiti. Pred kratkim so ameriški vladi poslali uradno prošnjo, v kateri si želijo pretrgati vse vezi z Združenimi državami in postati popolnoma avtonomni. Končno odločitev bo vlada sprejela marca na srečanju s predstavniki ICANN-a. Klik!

9 komentarjev

1 Gbps internet v Hong Kongu

več strani - Internetni ponudnik Hong Kong Broadband bo pričel uporabnikom ponujati 1 Gbps internetne povezave - v obe smeri. Storitev bo lahko uporabljalo okoli 800.000 gospodinjstev v Hong Kongu, cena pa bo 215 ameriških dolarjev mesečno (okoli 40.000 SIT). Po podatkih HKBN bo storitev omogočala 166-krat hitrejši download in 1950-krat hitrejši upload glede na trenutne hitrosti ADSL povezav. Manj zahtevnim uporabnikom že sedaj ponujajo 100 Mbps povezave za 34 dolarjev mesečno (6300 SIT) in 10 Mbps povezave za 16 dolarjev (3000 SIT) mesečno.

Več informacij: Convege Network Digest

118 komentarjev

Nedoslednosti pri hranjenju osebnih podatkov

Slo-Tech - Glede na to, da v EU že dalj časa potekajo debate o tim. retenciji prometnih podatkov, torej času obveznega hranjenja prometnih podatkov, si poglejmo, kako je sorodno poročje urejeno v ZDA.

Lansko leto je EU z ZDA podpisala sporazum o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih, ki med drugim predvideva, da sme ameriški Customs and Border Protection podatke o letalskih potnikih hraniti do največ treh let in pol, razen seveda v primeru preiskovalnega ali sodnega postopka. V praksi seveda ni za pričakovati, da bi podatke hranili bistveno manj časa od tega obdobja.

Ob tem pa je le nekoliko nenavadno kako so za primerjavo shranjeni podatki o kupcih orožja. Leta 1993 sprejeti Brady Handgun Violence Prevention Act of 1993 je predvideval, da prodajalec orožja preveri podatke o kupcu, kasneje pa je to nalogo prevzel FBI-jev National Instant Criminal Background Check System. FBI je bil podatke dolžan hraniti 180 dni, nato pa uničiti.
Aprila 2000 je bivši predsednik Bill Clinton to obdobje...

85 komentarjev

Little Gloriad januarja 2004

več strani - Novo znanstveno omrežje Little Gloriad (Global Ring Network for Advanced Application Development), ki bo omogočalo znanstvenikom iz Chichaga, Amsterdama, Moskve, Sibirije, Pekinga in Hong Konga izmenjavo podatkov s hitrostjo 155 Mbps, bo postalo popolnoma operativno prihodnji mesec, poročajo na TelecomPaper.nl. Velesile ZDA, Rusija in Kitajska trdijo, da so v skupni projekt vložile vsaka po 2,8 milijona dolarjev. Klik in klik!

5 komentarjev

Kitajska, Rusija in ZDA povezane s 100MBps

Slashdot - Kitajska, ZDA in Rusija nameravajo v skupnem projektu narediti direktno povezavo s hitrostjo 100MB/s, kar bi naj rešilo problem, ki s katerim so se srečevali v Rusiji in na Kitajskem - med Rusijo in Kitajsko ni bilo neposredne internetne povezave, zato so se morali znanstveniki povezovati preko ZDA, če so hoteli "govoriti" z svojimi znanstvenimi sodelavci. Projekt, ki se imenuje Little GLORIAD, je samo predhodnik "pravega" GLORIAD-a, ki bi naj podatke med državami pretakal z hitrostjo 10 gigabajtov na sekundo oziroma kar 60-krat hitreje kot Little GLORIAD. Klik!

Še originalen članek - klik!

14 komentarjev