»

Intelovi Pentiumi 4 se ceníjo

DigiTimes - Medtem ko Intel že dolgo dela na tem, da bo splavil Prescotta, se tržišče vse bolj pripravlja nanj. In kar je za nas navadne smrtnike najbolj pomembno je to, da se cene Pentiumom 4 vsake toliko časa znižajo. Tako sta se tokrat poceníla 2,8 gigaherčneža, tako inačica C s Hyper-Threadingom, kot tudi tisti s 533 FSB-jem. Močnejši bratec bo tako cenejši za skoraj 19%, medtem ko bo šibkejši Pentium 4 stal 15,5% manj. Za prvega boste odšteli 178 $, ako...

17 komentarjev

Intelove novoletne zaobljube

The inquirer - Na koncu vsakega leta podjetja predstavijo načrte za naslednje leto. O teh načrtih se potem piše večino decembra in januarja. Manjkrat pa vidimo analizo, koliko obljub so uspeli na koncu leta uresničiti. The Inquirer je tokrat pogledal, kaj so pri Intelu od svojih obljub izpolnili.

Glede na načrt predstavitve izdelkov, ki so ga delili lanskega decembra, bi danes morali že uživati ob 3,4 GHz Prescottu, izdelanem v 90-nanometrski tehnologiji. Kakor vemo, to ni tako, saj je trenutno največ, kar je mogoče dobiti, Pentium 4 Extreme Edition. Avtor članka predvideva, da so vzroki za zamude Prescotta težave s pregrevanjem. Vendar tudi napovedani procesorji za 2. februar (glej povezano novico) ne bodo tisto, kar so obljubili pred enim letom. Bomo videli, kako se bodo obnesli v testih sedaj, ko AMD vedno bolj pritiska s svojimi Opteroni.

5 komentarjev

Procesor Prescott najavljen za 2. februar

AnandTech - Po precej dolgotrajnem čakanju na prihajajočega Intelovega paradnega konja, procesor Presscot, je sedaj končno znan datum izida - 2. februar. Za nekatere rahlo pozno, saj je Intel na veliko objavljal, da bo jedro Presscot prislo na trg že proti koncu tega leta 2003. A nekaj časa nazaj je malce potihnil glede tega; nekateri so špekulirali, da ima poizvodnje težave.

Najverjeteje je res nekaj na tem, saj bo prihajoči Presscot temeljil na 90 nm proizvodnem procesu. Frekvence delovanja prvih Pressotov ne bodo zelo udarne - najhitrejši izdelek bo namreč tiktakal na 3,4 GHz, vsi pa imajo 1MB drugonivojskega in 16KB prvonivojskega pomnilnika ter nove inštrukcije SSE3, seveda pa bodo vsi opremljeni z izboljšanim Hyper Threadingom, kar lahko le pozdravljamo. Izdane različice pa bodo še: 3,2, 3,0 in 2,8 GHz. Slednji bo tudi zelo zanimiv, saj bo stal približno toliko, kot sedaj 2,6 GHz "Northwood" v Sloveniji.

14 komentarjev

Prescott 64-biten?

Slashdot - Pri Inquirerju špekulirajo, ali bo naslednji Intelov paradni konj, Prescott, že imel vgrajeno podporo za 64 bitnost. To jim je zagotovili vodilni pri Intelu, nato pa iz Intela ni pricurljala nobena izjava več, tako da določene stvari ostajajo nejasne, predvsem nabor ukazov, ki bi ga procesor uporabljal. Preberite si novico in sami presodite, ali je kaj na tem.

7 komentarjev

Modifikacije ohišja z malo orodja

Overclockers Australia - Skoraj vsak Slo-techer je že načrtoval modifikacijo svojega ohišja, predvsem kakšne dodatne luknje za dodatni pretok zraka. Nekaj od teh načrtov je tudi uspelo doseči konec in nastale so lepe umetnije. Dosti načrtov pa je šlo rakom žvižgat, ker v domači delavnici ni bilo dovolj orodja. Tega problema so se lotili avstralski overclockerji. Z vrtalnikom, svedri, brusom in z nekaj dodatnega povsem običajnega orodja so naredili izjemno lepo luknjo za pritrditev ventilatorja. Kako so to naredili pa si poglejte sami.

0 komentarjev