»

Svetovni sejem elektronske knjige

World eBook Fair - Project Gutenberg in World eBook Library v obdobju med 4. julijem in 4. avgustom organizirata prvi Svetovni sejem elektronskih knjig (World eBook Fair). V okviru sejma bosta obe organizaciji ponudili približno 350000 knjig, v 100 različnih jezikih. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če knjig v tem obdobju ne bi ponudili brezplačno. Prenesti si bo moč knjige vseh zvrsti, ki jih bomo lahko imeli v lasti do konca življenja, kot so zapisali. Med tem ko Project Gutenberg že ponuja knjige brezplačno v elektronski obliki, World eBook Library ponuja svoje knjige v zameno za letno članarino ($8,95 na leto). Podobnega sejma se lahko nadejamo v prihodnjih letih, ko organizaciji do leta 2009 načrtujeta ponuditi milijon knjig.

Poleg prenosa knjig na naš računalnik nas organizatorji sejma pozivajo, da tudi sami prispevamo svoja dela v elektronski obliki.

Mogoče se pa najde tudi kaka slovenska knjiga, nikoli se ne ve...

7 komentarjev

Samogradnja robotov

reddit - V turobnih nedeljah kot je ta, ni boljšega, kot se lotiti sestavljanje robota. Povprečen človek bi tako morda sestavil že tisočkrat videno želvo, ampak vi ste bralci Slotecha! Roboti so vam tako samoumevni, da samo kolovratenje naokoli nikakor ne bo potešilo vaše lakote.
Kaj pa porečete na roj avtonomnih samosetavljajočih robotv? Dodajte še možnost, replikacije in že lahko zavzamete galaksijo ali dve.

Vsem knjižnim moljem (in potencialni konkurenci Google Book) bo nedvomno prišel prav avtomatiziran čitalec knjig, ki je povrh vsega sestavljen iz Lego kock.


Veselo na delo!

8 komentarjev

Yahoojeva knjižnica

Monitor - Yahoo in Univerza v Kaliforniji sta še z nekaterimi podjetji (Adobe, HP Labs, Evropski arhiv, ...) ustanovila Open Content Alliance (OCA), v okviru katerega se bodo digitalizirale knjige ter ostale knjižnjični materiali. Zavezništvo so sklenili zaradi storitve google.print, ki je doživela veliko številko kritik zaradi kršenja avtorskih pravic.

Bistvena razlika med to storitvijo in delom OCA je torej v tem, da bo slednji ponudil le vsebine, ki so v skupni lasti ter tiste, ki mu jih bodo podarili avtorji materiala. Če vas zadeva zanima, lahko več izveste iz izvorne novice.

5 komentarjev

Google išče tudi za šolarje

Google -

Google je včeraj, 18. novembra, predstavil preizkusno različico storitve Google Scholar. Storitev je namenjena učencem in išče znanstvena dela različnih akademskih založnikov, profesionalnih združenj, skladišč ponatisov in univerz; pa tudi med različnimi članki, ki so na voljo na spletu. Stvar je videti, kakor ves Google, zelo uporabna.

Razlika med normalnim Googlom in Scholar Googlom se hitro pokaže, če naprimer iščemo termin Slovenia. Googlovi prvi zadetki so slovenia-tourism in The world Factbook, če pa iščemo "slovenia" na šolski različici so pa med prvimi zadetki razne študije in članki.

Na novico nas je opozoril tudi EssEncE.

9 komentarjev

Google in oglaševanje

Slashdot - Vsak dan in vse bolj pogosto se na forumih pojavljajo vprašanja, na katere so uporabniki že odgovorili ali pa so njihove rešitve tako zelo preproste, ko bi se isti uporabniki poslužili Googla. Da pa je slednji iz navadnega iskalnika različnih vsebin že zdavnaj prerasel v večnamensko "orodje", ste verjetno ugotovili že sami.

In ker se v množici 200 milijonov uporabnikov dnevno, ki iščejo podatke prek Googla, pojavi tudi precejšnje število, ki so pripravljeni klikniti na t.i. Google AdWord, postaja vedno bolj očitno, da bodo podjetja morala svoje oglaševalske kampanje osredotočiti tudi na spletne iskalnike, če bodo želela poslovati pozitivno in z dobičkom. Če vas zanima celotna zgodba - klik!

0 komentarjev

Google Mail že v štartnih blokih?

Slashdot - Google se od ostalih iskalnikov razlikuje tudi po tem, da se uvodna stran naloži hitro, kar je posledica njene preprostosti. A kaj kmalu se utegne ta priljubljena dobrota posloviti od nas. Google se že precej časa potiho razvija v portal, zdaj pa se preskusnima storitvama Froogle in Google News utegne približati še ena -- elektronska pošta. O tem priča predvsem serija Googlovih nakupov: kupili so podjetje, ki je razvilo tehnologijo za oglaševanje preko e-pošte (ne spam :-), podjetje, ki razvija programsko opremo za upravljanje z e-pošto, lastijo pa si tudi domeno googlemail.com. Klik!

7 komentarjev

Google bo iskal tudi po knjigah

Slashdot - Očitno pri Googlu mislijo resno s svojimi nakanami zbrati na enem mestu vse informacije sveta in jih prosto ponuditi javnosti. Tako so sedaj začeli s preskusno fazo nove storitve, poimenovane Google Print (BETA). Za kaj pri vsej stvari gre?

Ker vse informacije vendarle še niso dostopne na internetu, temveč jih je nekaj še vedno v starih dobrih knjigah, je dostop do njih nekoliko otežkočen. Knjige so resda razvrščene po računalniških katalogih (naprimer COBISS) s ključnimi besedami, a preiskati celotne knjige po vseh besedah, besednih zvezah in podobno vendarle še ne moremo. Google bo tako ponudil možnost iskanja po velikem številu knjig (ki se bo še povečevalo) v elektronski obliki kar prek svojih spletnih strani. Vse knjige bodo dostopne na naslovu print.google.com, tako da bo iskanje samo po knjigh izgledalo takole. Slashdot.

4 komentarji

Tudi v Sloveniji e-knjige

Jaz - Za vse zanesnjake, ki radi preberete kakšno knjigo, je tukaj naslov strani, kjer si lahko v elektronski obliki vunpotegnete knijgo, ki jo želite prebrati. Stran Knjiga-On.net je, kot pravijo na njihovi strani, še na začetku svoje poti, prav tako naj bi bila ponudba e-knjig v Sloveniji še v povojih in zato je njihovo število v elektronski obliki zaenkrat še omejeno. Trenutno ponujajo v branje štiri knjižne uspešnice. Pred dolvleko pa si lahko za vsako knjigo, ki je na voljo, preberete nekaj koristnih informacij. In kakšne prednosti naj bi imela e-knjiga? Zadeva je kar cenejša od tiskane inačice, prejmete jo takoj, plačilo pa je možno preko mobilnega telefona z Mobitelovo Moneto ali pa preko položnice. O uporabnosti dotične ponudbe pa presodite sami.

0 komentarjev