»

Zaradi prestopnega dne računalniški hrošč ohromil bencinske črpalke na Novi Zelandiji

Slo-Tech - O računalniških zmedi zaradi datuma smo nazadnje resneje pisali pred četrt stoletja, ko je strah pred hroščem tisočletja domala ohromil svet, na koncu pa se na silvestrovo konec leta 1999 ni zgodilo nič. Precej manj radikalen datum je 29. februar, ki napoči vsako četrto leto, a tudi ta se računalnikom lahko zatakne. Na Novi Zelandiji danes skoraj pol dneva niso mogli točiti goriva na samopostrežnih bencinskih črpalkah, ker so odpovedali plačilni terminali. Razlog je bil - datum.

Ni še povsem jasno, kaj se je zgodilo, poznamo pa anamnezo. Vsi bencinski servisi, ki so uporabljali plačilne terminale podjetja Invenco, so obstali. Plačevati je bilo možno zgolj na servisih, kjer so imeli tudi človeškega trgovca ali kjer so uporabljali opremo drugega proizvajalca. Izvršni direktor Invenca John Scott je potrdil, da so imeli težave z delovanjem in da so morali urgentno izdati popravek programske opreme, o podrobnostih pa ni povedal nič.

Težave so trajale približno 10 ur, začele pa so se...

13 komentarjev

Mobilni telefoni (verjetno) ne povzročajo raka

Število uporabnikov mobilnih telefonov po državah, rdeče je več

Reuters - Te dni se je končala desetletna študija Mednarodne zdravstvene organizacije (WHO), ki je skušala dognati, ali intenzivna uporaba mobilnega telefona resnično poveča tveganje za nastanek raka, kakor so nas želeli prepričati nasprotniki rabe mobilnikov. Raziskovalci so spremljali skoraj 13.000 uporabnikov v obdobju desetih let in ugotovili, da so izsledki študije neodločilni. Christopher Wild, direktor Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki je del WHO, povzema: Iz rezultatov ne moremo zaključiti, da uporaba mobilnih telefonov predstavlja dejavnik tveganja ... a je tudi prezgodaj, da bi ga izključili.

Študija je stala 19,2 milijona evrov, od katerih so 5,5 milijona evrov primaknili proizvajalci mobilnih telefonov. Analizirali so podatke 2708 ljudi z gliomom, 2409 z meningiomom in okrog 7500 zdravih posameznikov iz...

52 komentarjev

Razvit laser za prestrezanje raket

Los Angeles Times - Pentagon je ta teden izvedel preizkus tehnologije, ki se zdi kakor iz Vojne zvezd. Na predelani Boeing 747 so namestili ogromen laser, ki je prestregel in uničil balistično raketo Scud med letom. Letalo je raketi sledilo s toplotnimi senzorji in nato s kemičnim laserjem, ki je preluknjal ohišje rakete, ki je zaradi tega razpadla na dva dela in padla v ocean. Po neuradnih informacijah naj bi bilo letalo med poizkusom od rakete oddaljeno 100 do 200 kilometrov. Uro pozneje so uspeli na enak način uničiti še drugi tesni izstrelek, ne da bi boeing moral pristati in dotočiti gorivo. V Pentagonu so sicer dejali, da so prvi tovrstni test izpeljali že 3. februarja, a javnosti niso obvestili.

Drugi del preizkusa, kjer so poizkušali sestreliti...

73 komentarjev

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

vir: Delo
Delo - Revija Occupational Environmental Medicine je objavila novo študijo švedskih znanstvenikov, Lennarta Hardella, Kjella Hanssona Milda ter ostalih sodelavcev, ki kaže, da več kot desetletna uporaba mobilnega telefona poveča tveganje za nastanek tumorjev.

Gre za več analizo dosedanjih študij, ki kaže, da daljša uporaba mobilnega telefona za 20 odstotkov poveča možnost obolelosti za akustičnim nevrinomom, benigno tvorbo, ki prizadene ušesni živec, za 30 odstotkov pa se poveča možnost za pojav malignega tumorja - glioma.


Vir slike:

70 komentarjev

Odslej mobilniki na letalih dovoljeni

The Register - Po poročanju The Registerja bo Air France naslednji letalskih ponudnikov, ki bo umaknil prepoved uporabe mobilnih telefonov med letom. Trenutno nas namreč stevardese in stevardi prijazno opozorijo, da lahko uporaba tovrstnih pripomočkov zmede letalske instrumente in ogrozi let, zato da naj jih izklopimo. Od marca 2007 bo na novih Airbusih A318 dovoljeno in možno uporabljati mobilnike za pošiljanje SMS-ov in uporabo podatkovnih aplikacij; klicanje ostaja prepovedano. Poskusna doba bo trajala do septembra, ko bodo zbrali uporabniške izkušnje in ocenili, ali se servis izplača. Koliko in če boste za ta luksuz odšteli, še ni znano.

15 komentarjev

Nič več policijskega alkotesta, TODA ...

Slashdot - V obljubljeni deželi čezoceanski se obeta še ena zanimiva dogodivščina. Zaenkrat samo v državi New Mexico, a utegne kmalu zajeti cele ZDA. Za kaj gre? Do leta 2008 naj bi vsi novi, do leta 2009 pa sploh vsi avtomobili imeli vgrajeno napravo, ki bo ugotavljala, ali je voznik zaužil prekomerno količino alkohola ali ne. Naprava bo analizirala voznikovo sapo, za kar bo potrebnih 30 sekund čakanja pred začetkom vožnje, in če bo preskus pozitiven, bo vžig avtomobila nemogoč.

A glej ga zlomka, zakaj pa ne bi na test poslali vaše punce ali žene (ali obratno, cenjene obiskovalke), ki bi test prestala, potem pa bi za volan sedli vi. Žal tudi to ne bo mogoče, ker se bo preskus v naključnih intervalih izvajal tudi med vožnjo. Če bo v tem primeru pozitiven, se bo sprožila hupa in utripanje luči, dokler se avto ne bo ustavil.

New Mexico slovi po težavah s pijanimi vozniki, zato si imenitni gospodje že precej časa prizadevajo, da bi jih odpravili. Nasprotniki zakona pa poudarjajo, da bodo...

60 komentarjev

Mobilni telefoni niso nevarni bencinskim črpalkam

The inquirer - Če ste se le poglobili v navodila za uporabo mobilnega telefona (včasih imam sicer močan občutek, da se marsikdo ni), ste gotovo prebrali opozorilo, da je uporaba mobilnega telefona prepovedana v medicinskih ustanovah, na letalih in bencinskih črpalkah. Seveda, iskre, ki množično švigajo iz telefona, bi lahko pognale črpalko v zrak. Vsaj takšno je bilo prepričanje, podkrepljeno z videoposnetkom ene od nesreč na črpalki nekje v Angliji.

Da je nevednosti dovolj in da je potrebno poiskati odgovor dilemi, ali mobilniki res lahko povzročijo vžig gorivo, so si rekli pri britanski oddaji Brainiacs. Star dostavni avto so napolnili z gorivom in hlapi, vanj vstavili šest delujočih mobilnikov in vse hkrati poklicali. Zgodilo se, po pričakovanjih, ni seveda nič.

Zanimivo je, da je bilo za vžig dovolj, če se je bakrene žice, ki je segala v notranjost vozila, dotaknil prostovoljec, oblečen v nylonska oblačila. Še klik.

Se bo ekipa na podoben način lotila tudi uporabe mobilnikov v letalih?

18 komentarjev

Šc, komar, šc!

CNN.com - Vas med telefoniranjem pikajo komarji? Če ste odgovorili pritrdilno, ima največji južnokorejski mobilni operater pravo stvar za vas. Svojim naročnikom namreč omogoča dolpoteg zvoka za telefon, ki odganja komarje. Zadeva menda deluje v radiju enega metra, mobilnik pa porabi za 30% več energije kot brez odganjalca, saj deluje vedno, ko je mobilnik vključen. Seveda je zvok neslišen za človeško uho. Povezava do izvorne novice.

8 komentarjev

Mobilci na udaru!

The Register - Problem današnje dobe je, da je nasičena z različnimi virusi. Tukaj ne mislim na viruse kot živa bitja, ampak na zoprne skupke kode, ki lahko uporabniku povzročijo kar precej nevšečnosti. Do nedavnega so bili virusi samo v domeni računalnikov, kasneje pa so se začeli pojavljati tudi na ročnih računalnikih, npr. Palmih. No, vse bolj se zdi, da se bodo virusi s predstavitvijo novih sistemov, ki bodo mobilnim telefonom omogočali hiter pretok podatkov, razširili tudi na to področje. Zaenkrat na srečo še ni čutiti bistvenega vpliva, vendar pa uporabnikom že dalj časa "morijo" hekerji, ki pošiljajo SMS-e, ki vključujejo nestandarden nabor znakov in utegnejo začasno onesposobiti vaš mobilni telefon. Taki SMS-si so bili pred kratkim usodni za Nokie, zdaj pa se je na udaru znašel tudi Simensov mobilnik s številko 3568i. Problem nastane, ko vam heker pošlje SMS v kitajščini, ki izkoristi hrošča v programski opremi. SMS vam lahko začasno onesposobi telefon, saj ni mogoče izbrisati nadležnega...

0 komentarjev