»

KDE 3.2 izšel 3. 2

Slashdot - Končno je izšla nova in težko pričakovana različica namiznega okolja KDE 3.2. Besedilo uradne objave promovira predvsem novosti v izdani različici, ki jih je ogromno, vendar je zaradi preobremenjenosti strežnikov trenutno skoraj nedosegljivo. Poleg odpravljenih hroščev in novosti se KDE 3.2 lahko pohvali tudi z izboljšano odzivnostjo, saj je po prvih preskusih sodeč bistveno hitrejši od predhodnih različic. Na voljo so prvi namestitveni paketi za priljubljene distribucije in tudi izvorni paketki, seznam strežnikov pa se nahaja tukaj. Nova različica najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux in Unix je skoraj 90-odstotno poslovenjena in bo prisotna tudi v novi različici Slo-Tech GNU/Linuxa.

Na novico sta nas opozorila tudi gr3_g0r in gasperino.

19 komentarjev

KOffice 1.3

KDE - Izšla je nova različica lahke pisarniške zbirke KOffice za operacijske sisteme Linux in Unix. Pohvali se lahko z izboljšanimi filtri, saj tako uvaža kot izvaža datoteke, narejene z zbirko OpenOffice.org, uvoziti zna datoteke PDF, izboljšani pa so tudi filtri za dokumente Microsoft Offica. Pomembna pridobitev nove različice je tudi samodejno deljenje besed, seznam vseh ostalih sprememb, navodila za prenos in uradno objavo pa lahko preberete tukaj.

Kdaj bodo imele vse pisarniške zbirke skupne oblike datotek?

1 komentar

OpenOffice.org s podobo KDE

OOo + KDE

KDE - Na voljo je prva razvojna različica domačega ogrodja gradnikov (Native Widget Framework) KDE za OpenOffice.org. V slovenščini to pomeni, da OpenOffice.org lahko občutimo kot polnopravnega člana KDE, saj OOo uporablja gradnike iz okolja KDE. Zaenkrat to še ni popolnoma mogoče, saj gre šele za prvo razvojno različico za javnost, v prihodnosti pa naj bi integracija OOo v KDE bila na visokem nivoju, kar bo pripomoglo k prijaznosti Linuxa do uporabnikov.

Ostale slike: 1 | 2 | 3 | 4
Binarna datoteka (85 MB)

10 komentarjev

Prevajalci: zbor. Prihaja KDE 3.2!

Slo-Tech - Točno tako. Kmalu bo izšel KDE 3.2 in zadnji rok za oddajo prevodov je 17. januar 2004. Tako imamo manj kot 2 tedna časa, da silovito zavihamo rokave in se lotimo prevajanja.

Seveda je prvo vprašanje, kje in kako sploh začeti. Večino informacij dobite na wikiju slovenjenja odprte programske opreme. Preberite ga v celoti, skupaj z vsemi povezavami, še posebej preudarno pa razdelek "Za prostovoljce". Ko končate z branjem, nas zasujte z vprašanji, najlažje kar preko elektronske pošte ali v forumu na Slo-Techu. In ko bo vse jasno, boste prejeli datoteke za prevajanje, ki jih bomo ob koncu vašega dela še pregledali, vas opozorili na morebitne napake in vam dal naslednjo zadolžitev [:D].

5 komentarjev

Odprtokodno programje v farsiju

Slashdot - Farsi, iranski uradni jezik, ki ga govori okoli 100 milijonov ljudi, dobiva čedalje večjo podporo v odprtokodni programski opremi. Lep primer je namizno okolje KDE, ki je v farsi prevedeno od januarja 2003.

Iran je deležen ameriških sankcij in ni podpisal mednarodnega zakona o patentnih pravicah. To zmanjšuje pomembno tržišče vsem podjetjem, ki bi se odločila za prodajo izdelkov z odprto kodo. Države v razvoju se še kako soočajo s problemom cene programskih paketov, zato bi tu odprta koda verjetno zasijala še močneje.

Vendar pa podpora farsiju ne pomeni, da je uporaba odprtokodne programske opreme, ki je po večini zaščitena z licenco GPL, v Iranu legalna. GPL namreč zahteva, da mora...

11 komentarjev

KDE 3.2 Beta 2 pred drobnogledinjo

OSNews - Eugenia Loli-Queru, urednica strani OSNews, velja za eno izmed najbolj uglednih kritičark operacijskih sistemov in programja, povezanega z njimi. Nazadnje si je ogledala namizno okolje KDE 3.2 Beta 2 "Dobra Voda", ki je izšlo nedavno. Po njenem mnenju je KDE 3.2 bistveno hitrejši od prejšnjih različic in tudi od konkurenčnega okolja GNOME 2.4(!), kar je vsekakor pohvalno, saj smo hitrost pri KDE-ju precej pogrešali. Novih možnosti je preveč, da bi vse našteval, omenim pa naj še glavno črno piko, ki jo je Eugania dala KDE: okolje ostaja še vedno prenasičeno, torej novemu uporabniku ponuja toliko možnosti, da se le-ta prevečkrat izgubi. Meniji so še vedno preobsežni, da ne govorimo o nastavitvenih modulih v Nadzornem središču. Klik!

2 komentarja

Intervju na freedesktop.org

Slashdot - Linuxovo namizje je kakor ena velika kuhinja, kjer mnogo ljudi kuha, ne da bi točno vedeli drug za drugega. Tako so tekom časa nastali različni projekti z različno zgodovino in iz različnih razlogov. Ker je vsaka skupina strmela k svojim ciljem in je pogosto imela le ona edino pravo rešitev, se niti niso preveč ozirale ena na druge.

Nakar se je počasi med uporabniki začela širiti ideja, da mogoče ne bi bilo slabo, če bi se največji med seboj dogovorili za določene standarde, kar se tiče izgleda, zmožnosti in protokola, ki bo slonel za vsem skupaj. Tako se je rodil projekt freedesktop.org, katerega člani se trudijo doseči prav to. Želijo doseči večjo interopravilnost med projekti kot sta GNOME in KDE ter programerskimi vmesniki, ki stojijo za vsem tem (Qt, GTK+, XUL, VCL ...).

Danes je OSNews.com objavil obsežen intervju z razvijalci, ki bdijo za tem projektom in določajo standarde. Tako so se pogovarjali s Havocom Penningtonom (Debian, GNOME, Red Hat), Waldom Bastianom (SuSe,...

1 komentar

KDE 3.2 Beta 1: Rudi

PC Linux Online - Začelo se je obdobje velikega preskušanja beta različic nove izdaje KDE, saj je pred kratkim izšel "Rudi", strokovno imenovan KDE 3.2 Beta 1. Do izida končne različice ne bo dodane nobene nove možnosti, torej je zdaj idealna priložnost, da si ogledate, kako bo izgledala nova različica najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux. Glede na to, da se nova različica lahko pohvali s 25 strani dolgim načrtom razvoja, odpravljenimi 10 000 hrošči in z odobrenimi 2000 zahtevami uporabnikov, bi do konca predstavitve novosti v KDE 3.2 verjetno potrebovali več časa, kot ga je ostalo do izida končne različice. No ja, kljub temu pa ostaja nekaj pomembnih stvari, ki izstopajo, zato jih odkrijte!

3 komentarji

KDE je star 7 let

PC Linux Online - 14. oktobra je minilo 7 let odkar je Matthias Ettrich objavil članek, v katerem je predstavil projekt, ki naj bi se ukvarjal z razvojem grafičnega namiznega okolja za operacijski sistem Linux. Sprva se je projekt imenoval Kool Desktop Environment, a se je kmalu preimenoval v K Desktop Environmet (Namizno okolje K), ki mu po domače rečemo kar KDE. Projekt je hitro zorel in danes je KDE najbolj razširjeno namizno okolje za Linux, deluje pa tudi na drugih sistemih. Nekaj tednov pred izidom različice 3.2 KDE obsega že 4,5 milijona vrstic izvorne kode. Vse najboljše!

5 komentarjev

Odgovor na GNOME 2.4

Nekoč sem bil KDE :-)

vir: KDE
PC Linux Online - Danes je očitno pester dan kar zadeva namizna okolja. Izšel je KDE 3.2 Alpha 1, zgodnja razvojna različica okolja, ki predstavlja največjo konkurenco GNOME-u. Seveda je ta različica namenjena le preskušanju in ni primerna za vsakdanjo rabo na računalnikih s pomembnimi podatki, zato jo uporabljajte na lastno odgovornost. V novi različici je tudi razvojno okolje KDevelop 3.0 (Gideon) Alpha 6, kmalu pa bo izšel tudi KDE 3.1.4., ki bo pregnal nekatere preostale hrošče okolja KDE 3.1.


Sočasno z obema velikima namiznima okoljema pa je izšel tudi četrti kandidat za namizno okolje XFCE 4.0, ki slovi po hitrosti in skromnih sistemskih zahtevah. Najnovejša izdaja odpravlja...

9 komentarjev