»

IBM in Singapurci razvili nov način napadanja okuženih celic z nanodelci iz polimerov

vir: Nature
Nature - IBM in singapurski Inštitut za bioinženiring in nanotehnologijo sta razvila nov pristop za boj proti bakterijskim in glivičnim okužbam, ki uporablja znanje in tehnologijo iz proizvodnje čipov. O dosežku poročajo v članku Biodegradable nanostructures with selective lysis of microbial membranes v najnovejši številki ugledne revije Nature Chemistry. Če bo postopek uspešen v klinični rabi, predstavlja nov način spopadanja s trdovratnimi okužbami, kot so MRSA (na meticilin odporen stafilokok) in razne glive.

Pripravili so novo vrsto sintetičnih biorazgradljivih nanodelcev, ki se v delujoče oblike sestavijo šele v telesu. Oblika je odvisna od natančne proizvodnje nanodelcev, ki se proizvajajo v enaki čistoči kot material za čipe, in je prilagojena...

10 komentarjev

Slovenec med 50 najvplivnejšimi Zemljani

Finance - Revija Business 2.0, ki jo izdaja CNN, je v julijski številki objavila seznam 50 najvplivnejših ljudi, ki s svojimi dosežki vplivajo na poslovni svet. Na seznamu lahko ugledamo kar nekaj naših starih znancev, npr. Billa Gatesa (na 21. mestu, kjer je pristal zaradi svojih dobrodelnih prizadevanj), Steva Jobsa (5), Larryja Paga in Sergeya Brina (2), Jeffa Bezosa (42) in celo Oprah Winfrey (38).

Še posebej pa je za kraje južno od Alp zanimiv pogled na 41. mesto, kamor so skupaj s kolegom Stephenom Maurerjem uvrstili Slovenca Andreja Šalija. Omenjeni bioinformatik, ki sicer službuje kot profesor na Kalifornijski univerzi v San Franciscu, je namreč pobudnik gibanja, ki se zavzema za "odprtokodni" pristop k farmaciji. Rezultati farmacevtskih raziskav znanstvenikov, ki so pristopili k tej pobudi, naj bi bili javno dostopni in ne bi bili zaščiteni s patenti ali podobnimi mehanizmi. Idejo, ki naj bi pocenila zdravila, pohitrila razvoj in verjetno tudi zmanjšala davek v "porabi"...

13 komentarjev

IT se spet seli na Vzhod

CNN - Na Slo-techu smo že večkrat poročali o tem, da zahodna podjetja ugotavljajo finančne ugodnosti selitve dela ali kar celotnega podjetja v razvitejše države geografskega vzhoda. Zadnje čase je zelo popularna destinacijo Indija.

Tako CNN Money poroča, kako se čedalje več Američanov odloča, da se skupuj s podjetjem preselijo na novo lokacijo. S tem se počasi podira mit, da je prebivalcem tega kontitenta vse dostopno in da lahko samo izbirajo. Tako po podatkih trenutno v Indiji, ki je ena najbolj odprtih držav za prenos industrije, dela približno 30.000 tujcev, večinoma Američanov. To je sicer zamenarljiv delež celotne populacije države, ki ima nekaj čez milijardo prebivalcev, vendar pa se utegne v kratkem precej povečati.

Pogosto se tako komu zgodi, da se kratek delovni obisk v tej državi zavleče toliko časa, da ugotovijo prednosti bivanja v novem okolju, pravijo pri CNN.

Od kod boste pa Vi jutri brali Slo-tech?

5 komentarjev

Dell ni več glavni v Dellu

Slashdot - Michael Dell, ustanovitelj podjetja z največjim deležem na trgu osebnih računalnikov, je odstopil z mesta generalnega direktorja (CEO) in službo prepustil Kevinu Rollinsu. Dell bo kljub temu ostal prvi mož (chairman) istoimenskega podjetja, kar potrjuje dejstvo, da je tovrstno deljenje "oblasti" očitno nova moda v Ameriki. Podobno potezo sta namreč pred kratkim ubrala tudi Larry Ellison (Oracle) in Tom Engibous (Texas Instruments), že zdavnaj pa je vodilno vlogo Microsofta opustil njegov ustanovitelj, Bill Gates.

0 komentarjev

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev

IBM in nanotehnologija

Slo-Tech - IBM je baje uspešno začel z nanotehnologijo na področju izdelave procesorjev. Kar so doslej počeli z velikimi mašinami, po 10 milijonov in več dolarjev vrednimi stepperji, s katerimi so izklesovali struge za elektrone, bodo posihmal (no, postopoma, v nekaj letih) to počeli s pomočjo nekega polimera, ki se sam pravilno postavi. "Bottom up" (dno navzgor bi bil dobesedni prevod) postopek, ki "kontrolira" nano mašino tako, da je sploh ne, saj je sama dovolj "pametna", bo menda proizvodni proces tudi pocenil. Link.

5 komentarjev

Farmacija in računalništvo

Gambit - Ta novica je še en dokaz, da postaja naravoslovje vse bolj prepleteno. Tako so pri podjetju Microchips razvili mikročipe, ki rešujejo enega od večjih problemov, ki muči farmacevtske tehnologe. Njihovi čipi so namreč sposobni nadzorovanega odmerjanja zdravilnih učinkovin v telo. Implantati se vgradijo na določeno mestu v telesu (najbolje nekaj blizu venskega sistema) in ob točno določenem času ali po potrebi izpustijo odmerek.

Sicer se mi kot (bodočemu) farmacevtu tu postavlja nekaj vprašanj, kot je recimo biokompatibilnost, ampak to je dobra pot do nanotehnologije. Če pa vas o tem zanima še kaj več, si oglejte debato o nanotehnologiji na našem forumu.

4 komentarji