»

E-volitve v Estoniji

Slashdot - V prejšnjem tednu je Estonija postala prva država na svetu, ki je na nacionalnih volitvah uporabila tudi možnost elektronskega glasovanja preko interneta.

Sicer je bila "elektronska" udeležba nizka, takšno možnost glasovanja je namreč izkoristilo manj kot 10.000 volilcev, oziroma 1 % volilnega telesa, vendar je glasovanje po besedah volilnih uradnikov potekalo brez napak ali poskusov vdora v sistem. Za glasovanje so volilci potrebovali posebno kartico, s katero so potrdili svojo indentiteto in čitalec za to kartico, ki stane 24 dolarjev. Okoli 80 % volilcev si lasti te kartice, saj se jih uporablja tudi za internetni dotop do e-bančništva in davčnih podatkov. Sistem, ki temelji na Linuxu, so testirali v januarju, nameravajo pa ga uporabiti tudi na parlamentarnih volitvah leta 2007.

35 komentarjev

Izumitelja dial-upa

Slashdot -

Danes v času ADSL-ja in kabelskih modemov razvajeno negodujete in godrnjate nad dial-up načinom dostopa do interneta, a če pomislite, je bil to pravzaprav revolucionaren način, ki je omogočil razvoj interneta in njegovo široko dostopnost pred leti. Vas zanima, kdo je dial-up izumil?

Dial-up sta pri podjetju Hayes Micromodem izumila njegova ustanovitelja, Dennis Hayes in Dale Heatherington. Hayes je še danes široko poznan med ljudstom, Heatheringtona ne pozna skorajda nihče več. Možakarja sta si po karakterju pač različna kot dan in noč in medtem ko Hayes ugaja pozornost javnosti, Heatheringtona le-ta moti. Podobna sta si le v eni točki -- bogastvu. Več o njiju in dial-upu pa si preberite v članku, ki so ga napisali pri Ajc.com.

6 komentarjev

Izšel MBM 5.2.0.0

MBM - Sicer tole ni ravno najbolj sveža novica, ampak kot so že rekli "stari", bolje pozno, kot nikoli [:D]. Khm, no, kakorkoli že, kot ste lahko izbrali iz novice, je na voljo nova različica priljubljenega programa za nadziranje temperature procesorja. Kot vedno, pa je v novo različico vključenih nekaj novosti, od katerih najbolj izstopa možnost nadzorovanja temperature diskov. Kako se stvar obnese v praksi, nisem preizkusil, saj sem na dial-upu in mi ne diši ravno preveč vlečenje poldrugega megabajta ničel in enic iz interneta. Novo različico dobite tukaj, lahko pa si tudi preberete odzive uporabnikov na novost na njihovem forumu.

2 komentarja

Mobilna konkurenca ADSL/KABEL ponudnikom?

S!Mobil - Sicer ne dobesedno, vseeno pa je omembe vredno. Vsi vemo, da lahko do interneta dostopamo na več načinov. Preko dial-up povezave, kjer plačamo toliko kolikor smo pač na internetu, ADSL/kabel dostop, kjer za fiksno ceno na mesec dostopamo do interneta neomejeno. Najslabša možnost pa je dostop do interneta preko mobilnih ponudnikov, kjer pa vemo, je prenos komaj 9600kb/s, cena pa, kot da bi bila povezava vsaj 96.000kb/s.

Sedaj pa je mobilni operater Si.mobil ponudil nov paket. Vsi ki posedujete mobilne aparate, ki podpirajo GPRS (General Packet Radio Service - večkanalni paketni prenos podatkov in stalna povezava) se lahko pri omenjenem operaterju naročite na storitev "GPRS Unlimited". Kot že ime pove, ponujajo neomejeni GPRS dostop do interneta, mesečni stroški pa vam bodo stanjšali denarnico po temle receptu:
- Priključnina (plača se samo prvič!): 3000 SIT
- Naročnina (vsak mesec!): 8000 SIT
- Cena za Kb (vsak mesec!): manj kot 0,001 SIT

Glede na to, da je GPRS v večini primerov...

14 komentarjev

Prihaja strašni 1. junij

Jaz - Do napovedane podražitve telefonskih impulzov in naročnin nas loči samo še en dan... Mnogi so od oznanitve podražitve, ki nas je zadela marca že kar pozabili, da se strašni dogodek ima za zgoditi ravno na jutrišnji dan. Od jutri naprej bodo tako dial-up uporabniki interneta še bolj trpeli, saj se bo telefonski impulz podražil za 9.5% in sicer na 5.22 SIT. Podražila se bo tudi osnovna telefonska naročnina, in sicer za 7.3% na 1497.83 SIT.
Domnevni razlog za podražitve naj bi bil precej manjši dobiček Telekoma lansko leto. Očitno mu razmah mobilne telefonije res gre v nos, toda vprašanje je, ali so ti ukrepi pravi. Uporabniki bodo namreč še naprej (oziroma še bolj) telefonirali po GSMjih, bolj bomo trpeli le dial-up uporabniki. Skrajnji čas je, da si omislim kabel ali ADSL in se neham ubadati z glupim Telekomom ...

14 komentarjev

Zanimiv gadget

Slo-Tech - Slovensko podjetje Avel Elektronik je pred kratkim začelo tržiti zanimivo napravico z imenom Internet pozivnik. Dotični gadget je namenjen uporabnikom dial-up interneta, ki vseeno potrebujejo prost telefon za sprejemanje kakšnih pomembnih telefonskih klicev. Zadevica namreč deluje tako, da vas ob primeru zasedene telefonske liije (recimo surfanje po internetu) opozori na prihajajoči klic in vam omogoči sprejemanje tega klica. Torej, če spadate med dial-up nesrečnike in vas ta zadevca zanima, kliknite sem.

5 komentarjev