»

Tyanova nova plošča za 4/8 Opteronov s PCIe 16x...

Tyan - Pri Tyanu imajo v zadnji fazi priprave novo osnovno ploščo imenovano K8QW-S4881, ki je namenjena tako strežnikom kot delovnim postajam in sprejme do 4 Opterone in 16 DDR RAM ploščkov, ob posebni razširitveni plošči, ki jo nasadimo na osnovno, pa lahko sistem razširimo za nadaljnje 4 Opterone in 16 DDR RAM rež. Seveda sprejme plošča tudi dvoglave Opterone.

Tako si v maksimalni konfiguraciji lahko omislimo delovno postajo z 8 dvojedrnimi procesorji na 2.2 GHz in do 128 GB RAMa, če uporabimo noro drage 4 GB ploščke, ob 1 GB RAM modulih pa pristanemo na bolj dosegljivih 32 GB.

Sedaj potrebujemo samo še poceni dvoglave Opterone in prijateljsko ceno elektrike...

9 komentarjev

8-procesorski AMD Opteron sistemi

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili novico o tem, da bo vsaj en proizvajalec izdal svoj strežniški sistem z osmimi AMD Opteron procesorji. Do sedaj so tako zasnovani sistemi vsebovali dva ali pa štiri Opterone.
AMD izdeluje tri serije Opteronov: 100, 200 in 800. Slednji vsebujejo 1 MB L2-predpomnlnika, 128 KB L1 ter uporabljajo tehnologijo Hyper-Transport. Prav tako bodo znali sodelovati v navezi z največ 64 GB pomnilnika. Seveda pa se nam obeta tudi tehnologija PCI-X, ki je nadgradnja standardnega PCI in SCSI Ultra 320. AMD novice še ni komentiral, tako da lahko več informacij pričakujemo, ko bodo ti sistemi poslani v javnost. Klik!

9 komentarjev

Strežniki: AMD proti Intelu

AnandTech - Če ste se odločili za nakup strežnika, vam utegne koristiti preskus z zbirkami podatkov, ki so ga opravili na AnandTech. Primerjali so siteme zgrajene na Intelovih jedrih Prestonia in Gallatin ter AMD-jevih Opteron. Ogledali so si omejitve, ki jih prinašajo Intelove kratkoročne rešitve, kar se zelo jasno kaže na rezultatih testov.

Zanimivo branje, ki pokaže samo en izhod. Če kupujete strežnik za resnejše namene, posezite po Opteronu. Cenovno ugoden in največkrat hitrejši od Intelov se ponuja kot odlična izbira, vse dokler Intel ne izda novih različic procesorjev, ki bodo podpirale hitrejša vodila FSB. Prijetno branje.

3 komentarji

Tyanova nova plošča za štiri Opterone

AMD Power

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tyan je včeraj predstavil svoje nove večprocesorske plošče, namenjene AMD-jevemu Opteronu.

Tako bo na prvi Tyanovi plošči za štiri Opterone prostora še za do 20 GB RAMa, dve 64 bitni/66 MHz PCI - x, dve 64bitni/133MHz PCI - x ter ena navadna PCI reža, za grafiko skrbi integrirana ATI Rage XL grafična kartica, za diskovje pa bodo skrbeli dvokanalni ATA krmilnik, štirje Serial ATA porti z možnostjo RAIDa ter dvokanalni Ultra320 SCSI kontroler, za povezavo v svet pa je dodana še gigabitna mrežna kartica.

Kot lahko vidite s spodnje slike, je stvar videti že narejena za proizvodnjo, kar nam da slutiti, da se bo kmalu znašla na prodajnih policah. Tako bo na voljo še ena osnova za zelo močan strežnik ter voda...

5 komentarjev

Štiri-procesorski sistemi z Opteronom na voljo

X-Bit Labs - Kalifornijski podjetji QSOL in Colfax International sta začeli ponujati sisteme, v katerih se nahajajo kar štirje AMD-jevi Opteroni. To so prvi sistemi, ki ponujajo take zmogljivosti. Srce računalnika bodo predstavljali štirje Opteroni s frekvenco 1,8 GHz, medtem ko bodo imele aplikacije na voljo kar 32 gigabajtov DDR333 sistemskega pomnilnika, čeprav ga konec koncev lahko vgradimo kar 64 GB. Diskovja je na voljo kar slabih 600 GB preko vodila SCSI. Nadvse pametna odločitev proizvajalca je tudi izbira matične plošče, ki ponuja pet PCI-X rež in gigabitni mrežni vmesnik ter vgraditev kar treh 500 W napajalnikov, ki poskrbijo, da ne bo nikoli zmanjkalo elektrike [:D]. O ceni zaenkrat zanesljivi viri še nič ne vedo, vendar po specifikacijah sodeč ne bo poceni. Več o tem.

24 komentarjev

Test dveh Dual-Opteron plošč

Amdmb.com - AmdMB je pod drobnogled vzel dve osnovni plošči, na katere lahko navesimo dva AMDjeva 64-bitna Opterona -- Tyan Thunder K8S in MSI K8D Master. Plošči (kot lahko sklepate po novici spodaj) nista namenjeni končnim uporabnikom, marveč ciljata na trg strežniških sistemov. Na Tyanovo ploščo lahko poleg obeh procesorjev damo še 12 GB DDR pomnilnika, v PCI-X reže pa lahko zadegate kartice, ki potrebujejo malo več prenosa od navadnega vodila PCI. Poleg SATA RAID krmilnika na plošči najdemo še dvokanalni Ultra-320 SCSI kontroler, ki se s sistemom sporazumeva preko PCI-X. Ne manjkata tudi dve gigabitni mrežni kartici. Tudi MSIjeva plošča ne odstopa po specifikacijah, le da na njej ne boste našli krmilnika SCSI.

Test je bil zamišljen v redu, a izveden malo površno, saj lahko na grafih primerjamo le oba sistema medsebojno. Primerjavo s konkurenčnim dvoprocesorskim Itanium sistemom boste iskali zaman. Sistema so AMDMBjevci popeljali čez kopico testov, na koncu pa potegnili zaključek, do...

0 komentarjev

Opteroni tudi v Sunovih računalnikih?

The inquirer - AMD-jevi Opteroni so trenutno zares vroči procesorji, saj se je o njih spletlo že kar nekaj govoric, ki samo potrjujejo zanimivost teh skupkov silicija, ki naj bi končno pokazali iz kakšnega testa so že konec tega leta. Po napovedih, da se za Opterone zanima celo Dell so The Inquirerjevci sporočili, da bo mogoče te procesorje uporabil tudi Sun, ki je znan po svojih UltraSparcih, spletnih strežnikih in zmogljivih delovnih postajah. The Inquirerjeva razmišljanja si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Abit gre v Dual-MP vodé

ABIT - Abit bo, vsaj tako piše na njihovi strani, izdal strežniško usmerjeno dvoprocesorsko osnovno ploščo za AMDjeve Athlone MP, čeprav lahko v paru na plošči delujejo tudi Duron MP ter Athlon XP procesorji. Temelji na AMD-760 MPX čipovju ter je po specifikacijah sumljivo podobna Tyanovi Tiger MPX. Nanjo lahko damo 4 GB registriranega pomnilnika, ima vgrajen omrežni vmesnik, dve 64-bitni PCI reži ter AGP-PRO vmesnik. Če to sparimo še z kvalitetnim modulom za nadzorovanje temperature ter napak, se zna zgoditi, da bo Abit dobil prvo pravo naslednico BP6 plošče :D. No, malo pretiravam.

1 komentar

EPoX in SMP

X-Bit Labs - Vse kaže na to, da bo EPoX izdal svojo rešitev za dvoprocesorske, na Palominu temelječe, sisteme. EPoX M762A naj ne bi bila prav naphana z bonbončki, saj naj bi od dodatnih funkcij imela "samo" integrirano 10/100 Mbit mrežno kartico. Vanjo bomo lahko zadegali štiri pomnilniške module. Sicer bo pa plošča podpirala AGP 4x, imela bo (opa) dve 64-bitni 66-megaherčni ter tri ortodoksne 33 MHz PCI reže. Kaj več o plošči ni znanega, kolikor pa poznamo EPoX, lahko predvidevamo, da bo cena nižja od konkurence v Asusovi inkarnaciji.

1 komentar

Dvoprocesorske plošče za Tualatine

X-Bit Labs - O Tualatinskih matičnih ploščah, ki jih samo za nas pripravlja Tyan smo že govorili, vendar pa to ni končni seznam, saj nam to podjetje pripravlja še nekaj zanimivih rešitev, ki jih bodo veseli predvsem tisti, ki v svojem računalniku na vsak način hočejo imeti dva procesorja. Plošči bosta namenjena procesorjem Tualatin:
  • Thunder LE-T (S2518) bo narejena v formatu ATX, za procesor pa bo skrbel nabor ServerWorks ServerSet III LE3. S pomočjo slednjega bomo lahko v 4 nagnjene DIMM reže stlačili kar 4 GB registriranega PC133 SDRAM pomnilnika. Za bolj zahtevne bosta poskrbela 2 64 bitna PCI slota, prav tako pa ne bodo odveč ATI-jeva grafična kartica ATI Rage XL, dvokanalni Adaptecov Ultra160 SCSI krmilnik in Promisov IDE RAID krmilnik.

  • Thunder HEsl-T (S2688) bo osnovana na naboru ServerWorks ServerSet III HE-SL, in s kar 6 DIMM režami v katere bo šlo kar 6 GB PC133 SDRAM pomnilnika. Za zahtevne bodo poskrbeli 4 64 bitni PCI in dva običajna PCI slota. Tu pa bo še dvojna Intelova LAN...

0 komentarjev

Maxtor objame Ultra320 kontroler

Tom's Hardware - Maxtor se s pomočjo svojega sodelovnja z LSI Logicom sedaj baha s skupnimi zmogljivostmi njihovega Atlas 10K III HDDja in LSIjevega Ultra320 SCSI kontrolerja. Atlas 10K III pogoni ponujajo prenose podatkov s hitrostjo 320MB/s (z ustreznim Ultra320 kontrolerjem) in do 73GB skladiščne velikosti. Ultra320 SCSI vmesnik je kompatibilen s prejšnjimi verzijami SCSI vmesnikov, čeprav bodo nprave delovale s hitrostjo, ki jo ima starejša oprema (npr. 160MB/s če je vazan na Ultra160 vmesnik). Atlas 10K III se vrti s hitrostjo 10,000 RPM in iskoristi vse mandatske in dodatne možnosti Ultra320 SCSI kontrolerja. Manjše kvantitete Maxtorjevega Atlas 10K III Ultra320 bo na razpolago že novembra 2001 in večje pošiljke naj bi se začele v Q1 2002. Več o tem si preberite na Tom's Hardware.

0 komentarjev