»

AMD Sempron 3100+ se odlično navija!!!

X-Bit Labs - Natanko dva meseca in pol po prvih opisih Sempronov, smo le dočakali tudi članek o navijanju najhitrejšega in seveda najzanimivejšega med njimi, modela 3100+. Če na hitro ponovimo gre za 1,8 GHz, Socket 754 Newcastle s polovico od 512 kB L2 predpomnilnika izklopljenega, kar mu omogča stabilno delovanje že pri samo 1,4 V napetosti.

Na X-Bit Labs se zavedajo, da gre za najcenejšega predstavnika K8 arhitekture, zato so ga pretestirali na dveh matičnih ploščah. Prva je bila cenejša na VIA K8T800 veznem čipovju temelječa ABIT KV8-MAX3, druga pa nekoliko dražja na nForce 3 250 veznem čipovju temelječa EPoX EP-8KDA3+. Zaradi omejitve viinega K8T800 čipovja (nima PCI/AGP zaklopa) se je Sempronu 3100+ na ABIT-ki zataknilo že pri 9x230 MHz, tako da je bila končna stabilna frekvenca, res da pri privzeti napetosti, 9x229 MHz oz. 2,06 GHz. Pri tem moram omeniti, da je bil pri navijanju uporabljen navaden (P)ATA trdi disk, saj SATA diski pri poviševanju HTT frekvence na tem čipovju odpovedo...

12 komentarjev

Matičnim ploščam nikoli konca

več strani - Tako, za konec tehle popoldanskih novic vas razveselim še z ... uganili ste, testoma dveh matičnih plošč [:D].

Na IzgubljenihVezjih™ so si ogledali Soyovo umetnijo na KT400 čipovju, namenjeno Athlonom ter novim serijam grafičnih kartic s podporo AGP 8x. No, na Overclocker's Club pa so pod drobnogled vzeli ploščo na istem čipovju konkurenčnega proizvajalca, to je Asus A7V8X, o kateri so že bile novice. V kolikor vas torej mika nova plošča za vašega Athlončka ter se ne morete odločiti, odklikajte na teste.

0 komentarjev

KT 400 prihaja @ polna hitrost?

The inquirer - Že zdavnaj napovedani KT 400 čipset očitno končno prihaja. Via ga sicer uradno še ni predstavila, vendar pa bi lahko na njegov izid sklepali iz današnje izjave znanega proizvajalca matičnih plošč DFI-ja, ki je napovedal prihod dveh matičnih plošč, ki bosta vsebovali to čipovje in sicer bosta modela nosila oznaki AD77 Infinity in AD77 Pro.
Obe plošči bosta podpirali Serial ATA, AGP 8X, DDR 400 pa uradno ne bo podprt, vendar bodo plošče v navezi z njim menda vseeno delovale. Prav tako pa je prvo KT 400 ploščo pred časom predstavil tudi Gigabyte. Več o tem si preberite tu

0 komentarjev

Abit MAX AT7 RAID

hardCOREware - HardCOREwareovci so dobili priložnost stestirati novo Abitovo matično ploščo, prvo iz nove serije matičnih plošč MAX. Značilnost vseh teh novih platk je, da so opustili vse stare priključke za periferne enote, kot so zaporedni in vzporedni vmesniki ter PS/2 vmesnik. Namesto teh vmesnikov plošča podpira kar 4 USB 1.1 pirključke, 2 USB 2.0 in par Firewire (IEEE1394) priključkov. Poleg tega ima plošča še 3 analogne izhode, ki podpirajo Dolby Digital, podpora digitalnemu AC3 izhodu ter vgrajeno 10/100 mrežno kartico.

AT7 RAID temelji na Viinem KT333 čipovju, ki podpira AMDjeve Athlon procesorje. Na njej sta nameščena dva Highpointova HPT374 kontrolerja, ki skupaj podpirata štiri ATA133 kanale, 2 ATA133 kanala pa podpira KT333 čipovje samo. Plošča tako skupno podpira priklop kar 12 različnih IDE naprav.

Če vas o tej novi plošči zanima še več, si preberite celoten test....

28 komentarjev

RAIDizacija matičnih plošč

več strani - Od prvih RAID hackov pred kar nekja časa (Promise ATA66 hack, ABIT KA7-100 hack, ...) je dotično početje precej popularna zadeva. Kako tudi ne, saj na ta način dobite dodatno, zelo uporabno funkcijo, za katero niste plačali. Zastonj darila pa so najlepša, kajne ? Kakorkoli, danes bomo razveselili lastnike dveh matičnih plošč. Prva je ABIT BE6-II v1.2 (s HPT370 kontrolerjem). Postopek za RAIDizacijo te plošče je zelo preprost (če je flashanje BIOSa za vas preprosto), najdete pa ga tukaj.

Druga primerna plošča je ASUS A7V s Promisovim ATA100 kontrolerjem, ki se je tudi da prepričati v RAID delovanje z le malce truda. Postopek za to pa najdete tukaj. Na splošno boste na Tweak Hardware strani našli veliko večino možnih RAID hackov za matične plošče, tako da se ogled izplača.

0 komentarjev

Hack HPT366 krmilnikov

TweakHardware - Pred nekaj časa je ravno hack HPT370 čipa sprožil dokončno popularizacijo RAIDa (ki jo je začel že hack Promisovega ATA66 krmilnika), sedaj pa se je izkazalo tudi, da je možno hackati tudi stari, HPT366 čip. Na Tweak Hardware lahko preberete natančna navodila za spreminjanje katere izmed zunanjih krmilniških kartic s tem čipom v polnokrvni HPT368 RAID krmilnik. Sedaj le še moramo počakati, da bo na voljo hack integriranih HPT366 krmilnikov, in potem se vsi lastniki ABIT BE6/BP6/BE6-II... platk lahko začnete veseliti .

2 komentarja

Hackanje integriranega Promise kontrolerja

TweakHardware - Hackanje Promisovih ATA66/100 kontrolerjev v RAID je že skoraj ponarodela tema v svet računalništva. Čeprav se dotično podjetje še tako trudi, da bi nekako utišalo vso zadevo jim to vsekakor ne uspeva. Dokaz za to je tudi zadnji članek s TweakHardwara, ki govori ravno o hackanju integriranih Promisovih kontrolerjev. Torej, če imate matično ploščo z integrirano Promisovo rešitvijo, lahko z malo truda dobite precej več vreden RAID kontroler. Se splača pogledati...

0 komentarjev

Še ena ABITova i815E plata

OC Workbench - Po neuspešni SE6 plošči je ABIT najavil pravo poplavo i815E matičnih plošč. Prvi stabili SA6R in SH6, sedaj pa so najavili še ABIT SV6 platko. Zaenkrat ni znanega veliko, le to, da bo opremljena z IEEE1394 ( FireWire ) in HPT370 krmilniki, ter da bo vsebovala 6-kanalski AC97 zvočni kodek ( sploh prva i815E plošča, ki ga uporablja ). Čudno pa je to, da so se pri ABITu raje odločili za 3 dvo-kanalske kodeke namesto enega štiri-kanalskega in enega dvo-kanalskega. To pomeni, da bo upočasnitev v igrah pri uporabi zvoka visoke kvalitete že kar precej opazna. Bomo videli...

0 komentarjev