»

Matične plošče s podporo za Kentsfield

AnandTech - Intel sedaj že nekaj časa uporablja podnožje Socket 775, kar bi naj v teoriji pomenilo, da je možno sisteme s tem podnožjem enostavno nadgrajevati z novimi čipi, žal pa se je to dejstvo izkazalo za neresnično, ob izidu Conroe-ja je bilo na nekaterih matičnih ploščah možno nadgraditi BIOS, na mnogih pa procesor enostavno ni deloval in so bile potrebne ponovne izdaje. Pri AnandTechu se zavedajo, da bi znalo do podobnega problema priti tudi s prihajajočimi štirijedrnimi Kentsfield procesorji, zato so se pozanimali pri najbolj znanih proizvajalcih matičnih plošč ter spisali članek s seznamom izdelkov, ki bodo z Intel-ovim novim paradnim konjem kompatibilni. Veselo branje.

5 komentarjev

Novičke

Digital Daily - Intelova čipovja Springdale in Canterwood za Pentiume 4 so se pojavila v številnih inkarnacijah in s to številko so narasle tudi količine različnih matičnih plošč in lahko verjamem, da se ljudje pri nakupu težko odločijo. Na Digital Daily so stestirali 13 čudes najbolj znanih proizvajalcev matičnih plošč, temelječih na čipovjih 865PE/875P/865P/865G. Abit, Asus, Epox, Gigabyte, MSI, Soltek ter DFI so bili podvrženi Sandri, PCMarku, Quaki 3, Serious Samu ter 3DMarku2001. Morda se bo zdela bera testov malce premajhna in predvsem malce "zastarela", a za osnovno predstavo, bi morlo biti dovolj. 13x klik!

1 komentar

Geforce FX 5600 Ultra vs Radeon 9600 Pro

Digital Daily - Zadnje čase vedno več ljudi sprašuje po kvaliteti in hitrosti dotičnih grafikulj in vsem, ki kolebajo, bom podal odgovor s to novico.

Na Digital Daily so primerjali grafikulji srednjega cenovnega razreda v nekaj grafično požrešnih programih. Čeprav je nVidiin adut na papirju za odtenek zmoglivejša zadeva, ji je tudi ATi-jev predstavnik predstavljal lepo konkurenco. V testih sta bila precej izanačena, a odločitev še vedno preostane kupcu. Klik!

0 komentarjev

"Na PAT spominjajoča tehnologija" nič več?

X-Bit Labs - Intel čedalje bolj viha nos nad poplavo "na PAT spominjajočih tehnologij," ki jih vključujejo različni proizvajalci v svoje plošče z i865 naborom. Ako ste morebiti preživeli počitnice v kakšnem zakotju, naj omenim, da ima Springdale vgrajene, a onemogočene določene mehanizme, ki pohitirjo dostop do pomnilnika, visokoleteče poimenovane PAT. Čemu, porečete. Iz preprostega razloga, da bi se bolje prodajal njegov močnejši bratec Canterwood. In kaj potem storijo zli proizvajalci matičnih plošč? Packi nemarni ubogemu Intelu prekrižajo načrte s tem, ko PAT hinavsko vklopijo tudi v Pomladnih dolih. Resda pod drugim imenom, saj se sme PAT uporabljati le v povezavi z i875, jalova uteha, mar ne? Skrajni čas torej, da bošček udari po mizi in naredi konec tej travestiji. Po poročanju X-Bit Labs je z novo revizijo i865P in PE storil prav to. Na srečo pa tudi skozi te nevihtne oblake pronica žarek sončne svetlobe. Šlo naj bi namreč za modifikacijo zasnove same, zato up na obraten postopek ni...

3 komentarji

Gigabyte bo izdeloval grafikulje z nVidia čipi?

X-Bit Labs - Gigabyte, eden izmed vodilnih proizvajalcev grafičnih kartic, matičnih plošč in ostale računalniške opreme, je naznanil, da bo začel s produkcijo grafičnih kartic, ki bodo vsebovale nVidiine procesorje. Za ta korak so se odločili zaradi njihove nedavno izdelane prve nForce 2 matične plošče. Prva taka kartica naj bi se imenovala kar Maya FX.

Kot pa vsi dobro vemo, je Gigabyte že dolgo poslovni partner kanadskega podjetja ATi. Zato so se odločili, da ne bodo prekinili sodelovanja s Kanadčani in še naprej delali tudi z ATi-jevimi čipi. Tukaj.

Preberete pa si lahko tudi poročilo promocijske konference nVidie in Gigabyta v Moskvi. ...

7 komentarjev

Novembra ...

Digital Daily - Se še spomnite vseh novotarij ter dogodkov meseca novembra? No, na Digital Daily so danes spisali članek, ki na kratko povzame vse bistvene IT dogodke ter stvaritve v prejšnjem mesecu ter prikaže njihov pogled nanje, za nameček pa še primerja cene ter nam svetuje, kaj kupiti. Ustavili so se pri procesorjih, matičnih ploščah, pomnilniku, videu ter napravah za masovno shranjevanje. Klik!

0 komentarjev

Navitje tu, navitje tam, navitje v trgovini?

DigiTimes - Intel je naznanil namero, da bodo njegovi prihajajoči nabori čipov vsebovali omejeno podporo navijanju.

V drugem četrtletju prihajajočega leta tako lahko pričakujemo plošči Canterwood in Springdale, ki nam bosta v navezi z 800 MHz vodilom ter podpori DDR400 dovoljevali nastavljanje napetosti ter hitrosti RAMa.

Vse lepo in prav -- za 'nas'. No, kolikšna bo dejanska uporabnost, bomo še uvideli; se pa postavlja vprašanje, kaj bo tovrstna pol-uradna odobritev navijanja pomenila za trg -- še posebej razna garažna podjetja, ki jih v Sloveniji mrgoli. Spomnim se dne, ko sem na nekem oglaševalskem letaku uvidel računalo s Celeronom 300, ki je deloval pri 450 MHz...

Kaj pa, če prospekti in morebiti tudi računi ne bodo tako -- dosledni?

4 komentarji