»

ATI prevzema PCI-Express

HardOCP - Grafični gigant ATI, je pred dnevi najavil PCI-Express vodilo za svoje najnovejše grafične čipe serije X. Tako naj bi modeli X800, X600 in X300 dobili novo vodilo, ki ima kontroler vgrajen v sam VPU, za razliko od NVidie, ki je zadevo rešila z mostičem med AGP GPUjem in PCI-Express vodilom. Razlik v samih specifikacijah čipa ni ( še vedno bo vseboval 160 milijonov tranzistorjev, frekvenco procesorja 500Mhz in rama GDDR3 1GHz, vse skupaj pa je narejeno v 0.13 mikronski tehnologiji) , razen samega imena čipa, ki pa ne pomeni ničesar drugega, kakor podpora novemu vodilu.


Tudi na mobilnem trgu ATI ni počival in je predstavil mobilno različico PCI-Express vodila za Radeon X600 mobile, ter...

5 komentarjev

PCI Express kmalu masovno

X-Bit Labs - PCI Express kot tehnologija nove generacije in znanilec večjih sprememb na področju osebnih računalnikov je pripravljena za masovno preplavitev trga. Začne se z velikimi proizvajalci, ki v svoje umotvore zmečejo najnovejšo tehnologijo in jo pošljejo po svetu, sledijo pa jim manjša podjetja in tako se v kratkem času zgodi obrat.

Kaže, da bo Dell sprožil PCI Express, vodilo prihodnosti, če malce pretiravam. Dell je namreč pri svojemu dobavitelju grafičnih kartic MSI-ju že naročil kartice s tem vodilom. Junija letos Dell namreč namerava te računalnike poslati na trg, ne ve pa se še s čim bo MSI začel proizvodnjo - nVidio ali ATIjem. Pripravljena sta baje oba. X-bit labs.

1 komentar

Prihodnost PCI Express vodila pri grafičnih karticah

Tom's Hardware - Vodila so v računalnikih vedno predstavljala ozka grla za pretok podatkov. Vse se je začelo s splovitvijo vodila ISA, nadaljevalo z vodilom PCI (ki je še danes prisoten v vseh računalnikih), ter vodilom AGP, ki je narejen izključno za grafične kartice. Vendar pa bo tudi AGP počasi postal prepočasen in nadomestiti ga bo potrebno z novim. V ta namen so na Intel developer forumu predstavili vodilo PCI Express. To naj bi imelo enkrat večjo prepustnost, kot jo ima danes AGP 8x.

Pri stricu Tomu so spisali članek na temo prihodnosti PCI Express vodila v grafičnih karticah. Prikazali so delovanje PCI Express ter rešitve za grafične kartice pri obeh gigantih (ATi in Nvidia). Primerjali so AGP4x in AGP8x med sabo, s čimer so ugotovili, da so razlike zelo majhne, ter da ima AGP vodilo še dovolj moči za nekaj časa, zaradi česar novega vodila, ki naj bi nadomestilo vodilo AGP, še ne potrebujemo tako krvavo.

18 komentarjev

PCI Express

Intelforums - PCI Express in s tem precejšen korak v evoluciji tehnologije razširitvenih naprav počasi postaja resničnost. Približno pred ducatom let je Intel predstavil "Peripheral Component Interconnect" vodilo oziroma PCI, ki je pohitril takrat že precej počasno ISA vodilo in dodal precej novih možnosti in delovnega prostora novejšim razširitvenim napravam. Ker pa za vedno zmogljivejše grafične kartice tudi to ni bilo dovolj, se je leta 1997 pojavilo takrat zelo hitro AGP vodilo, ki je bilo v primerjavi s PCI vodilom kar še enkrat hitrejše (66 proti 33 MHz).

PCI Express oziroma "tretja generacija...

11 komentarjev

Intel Developer Forum 2003

X-Bit Labs - Taipei te dni gosti zelo znan Intelov Developer Forum 2003, kar ste v naših novicah seveda že lahko zasledili. Na X-Bit Labs so se podali na nekaj teh konferenc in spisal štiri zelo zanimive članke. Podrobno so predstavili Intelove načrte za prihodnost, ki so, sodeč po člankih, zelo visoki.

Kar se tiče brezžičnih omrežij, si je podjetje zadalo nekaj ciljev. Tako bodo podprli standarde, kot so 802.11g, 802.11e in 802.11i -- prvega že do konec tega leta, drugega enkrat v začetku naslednjega leta, zadnjega pa, ko bo potrjen. O Intelovem četvornem 'T' smo že poročali, zato vsem nevednežem priporočam, da vržejo oko™ sem.

Tehnologija izdelave bo po napovedih Intela vedno manjša, kar je tudi logično. Procesorje lahko tako pričakujemo v vedno manjši obliki, prav tako lahko kmalu pričakujemo 0,09- in 0,065-mikronsko tehnologijo. V pričakovanju leta 2009, za katerega Intel napoveduje mikroprocesorje v velikosti 32 nanometrov (0,032 mikronov) in 15-nanometrske prototipe primerkov lahko...

0 komentarjev

Vodila prihodnosti

G3D - Gotovo ni treba poudarjati, da je računalništvo ena izmed najhitreje razvijajočih se panog, v kateri velja načelo, da je danes kupljen računalnik lahko že "jutri" zastarel. Poleg izjemno hitrega razvoja grafičnih kartic in procesorjev pa se proizvajalci po malem pripravljajo tudi na prihod posebnih vodil, ki bodo v prihodnosti nadomestili že malce ostareli PCI in AGP 4x. Med najresnejšimi kandidati so zaenkrat 3GIO, ki je mišljen kot zamenjava za PCI in AGP 8x, ki bo v bližnji prihodnosti zamenjal AGP 4x. O novem AGP-ju samo toliko, da ne bo popolnoma združljiv s prejšnjimi različicami. To pomeni, da v novi AGP ne bomo morali tlačiti kartic, ki so namenjene AGP 1x/2x. To pomeni, da bodo navdušenci nad grafičnimi karticami Voodoo 3 spet potegnili "ta kratko" ;). Seveda je kandidatov za vodila prihodnosti več, vendar pa bo najverjetneje obveljal samo en standard. Nekateri so to ugotovili in se pravočasno umaknili iz tekme - primer: AMD s HyperTransportom, ki ga podjetje sedaj...

0 komentarjev

Naslednik PCI vodila

Slo-Tech - PCI vodilo je že dolga leta standard v računalniški industriji, toda počasi je potrebno narediti prostor za novo tehnologijo. Zadnje čase smo lahko opazili najave nekaterih novih vodil, ki naj bi nasledila PCI vodilo in če vas zanima, kaj nam vsaka posebej obljubja, je ta članek na PC Questu prava stvar. Sicer je zadeva visoko špekulativna, ker nihče ne more predvideti kaj in kako bo nasledilo PCI, toda vseeno gre za zanimivo in informativno branje. Še nekaj let... in imeli bomo praktično uporabna vodila s prepustnostjo, ki se bo merila v Gigabitih na sekundo. Juhej in hvala Vomu.

2 komentarja