»

Dell preiskuje. Apple bo menjal?

Reuters - Pri Dellu nameravajo podrobneje raziskati, kaj se je zgodilo njihovemu prenosniku, ki ga je razneslo na konferenci v Osaki. O tem se je pisalo po internetnih straneh, kot tudi v Slo-Techu: Ko Dellov notebook eksplodira...

Pridobili so si tudi ostanke prenosnika, ki ob eksploziji ni pustil konkretnih posledic na ljudeh. Morda gre za napako v baterijah, za katere je imel Dell akcijo zamenjav decembra lani.

Podobna raziskava poteka tudi pri Applu. Prenosniki nekaterih kupcev so dobili neestetske pege, o katerih so pisali prizadeti tudi na Appledefects. Lastniki zapacanih Macbookov sedaj javljajo, da jih je Apple zamenjal za nove. Uradne Applove najave menjav zaenkrat ni.

3 komentarji

Apple izgubil tožbo proti spletnemu dnevniku

Yahoo News - Pri Jablani* so se določili, da jim ni všeč, da jim kvarijo presenečenja z novimi sadeži. Do izdajalskega črva so se hoteli prebiti preko tožbe spletnih blogov - dnevnikov, ki so objavila dotične podatke. Govora je bilo o nedozorelem sadežu, pod kodnim imenom Asteroids.

V ZDA novinarjem ni potrebno razkriti vira informacij. Zato so jabolčni odvetniki spletni dnevnik tožil pod pojasnilom, da pisci spletnih, blogovskih novic niso novinarji in niso upravičeni do te zaščite.

Kalifornijsko višje sodišče se je odločilo drugače. Nižje sodišče je pred tem že razsodilo v prid Jablani. Združenje Electronic Frontier Foundation je tako s pritožbo, skupaj s toženimi AppleInsider.com, PowerPage.org in MacNN.com, izborilo pomembno zmago.

Špeckahle lahko špecajo naprej, ne vedno uspešno. Zadnja takšna pobegla novica izpod krošnje Jablane, je prihod prenovljenega eMaca, v septembru letošnjega leta.

* Jablana - Apple Computer Inc

9 komentarjev

Apple tožen

AppleInsider - Kot poroča AppleInsider, je podjetje Contois Music Technology vložilo tožbo proti Applu zaradi kršenja šest let starega patenta ( številka 5.864.868). Podjetje zahteva prepoved trženja servisa iTunes v trenutni obliki in finančno povračilo za škodo, ki naj bi jo povzročil Apple z namernim kršenjem patenta. Contois še trdi, da so Apple na patent opozorili že lanskega septembra, čeprav je po njihovem mnenju Apple zanj vedel vse od januarja 2003. Uradnih izjav obe strani ne dajeta, vas pa seveda bomo o dogodkih obveščali.

Novico je prvi opazil Road Runner.

30 komentarjev

Novi G5 procesorji

Slashdot - IBM namerava do konca leta Applu dobaviti prve izboljšane G5 procesorje PPC 970FX, ki bodo po novem izdelani v 130 do 90nm veliki tehnologiji. Pričakovano, a ne uradno potrjeno je, da bi naj januarja na trg prišli prvi modeli, ki bodo tiktakali pri 2.6GHz, Applov CEO Steve Jobs, pa pričakuje, da bi naj modeli z 3GHz prišli na trg do poletja 2004.

PPC 970FX je s svojim zmanjšanjem prinesel predvsem manjšo porabo energije, kar zmanjša segrevanje že tako prevročih procesorjev. Prenosniki, temelječi na G5 tehnologiji, pa bi naj prodajne police zagledali prav tako nekje v poletju 2004. Klik!

1 komentar

Še nekaj o PowerPC

G5 arhitektura

vir: Apple
AppleInsider - AppleInsider je dobil podatke o tem, da imata IBM in Apple v svoji 5-letni pogodbi zastavljene vsaj štiri generacije različnih procesorjev. Prva generacija je sedanji PowerPC 970, marca 2004 pa mu bo sledil model 980. 970-ke bodo dosegle hitrosti do 2,6 GHz, medtem ko bo PowerPC 980 že 90-nanometrski in ga bodo morda poimenovali kar G6. Ti procesorji bodo izšli pri frekvencah okoli treh in dosegli lepih pet gigahertzev, a to že pri 65-nanometrski tehnologiji. 980 oziroma "Power Mac 8,2" bo poseben še v nekaterih drugih pogledih, saj bo pri enaki frekvenci baje kar za 40 % hitrejši od G5, hkrati pa bodo zvišali zunanjo frekvecno (FSB) na ogromna dva GHz. Prvič in drugič.

9 komentarjev

Novi iMac in G5

Slo-Tech - Apple je danes svetu predstavil svoje najnovejše 'igračke' tako za domače kot tudi za bolj zahtevne uporabnike.

Prva novost je 20" iMac, ki se je pridružil obstoječima 15" in 17" modeloma. Kakor že ime pove je njegova poglavitna lasnost widescreen LCD zaslon, ki se lahko pohvali z optimalno ločljivostjo 1680x1050. Za grafiko skrbi GeForce 5200 Ultra. Seveda niso pozabili niti na firewire, usb 2.0 in 54Mbps AirPort Extreme 802.11g wireless. Cena računalnika skupaj z operacijskim sistemom je približno 2200 dolarjev, kar je tisoč dolarjev več od najšibkejšega modela. Uradna stran. Prikupna igračka za popolno Ameriško družino.

Medtem, ko iMaci več kot zadostujejo za povprečno domače delo, pa imamo na drugi strani računalnike, ki imajo poleg elegantnega ohišja v sebi še pravi 64-bitni procesor G5. Tako so opustili prodajo enoprocesorskih Power Mac G5 1.8Ghz...

27 komentarjev

1.6GHz PowerPC G5 pred vrati

The Register - Motorolini PowerPC procesorji so že od nekdaj samo nemo pogledovali proti hitrostim, ki so jih dosegali sorodniki na platformi PC. Do nedavnega, saj so se inženirji pri Motoroli odločili, da naredijo stari tradiciji konec in poizkušajo konkurirati procesorjem za PC. Tako bodo v bližnji prihodnosti predstavili novo družino procesorjev G5, ki bodo namenjeni za računalnike Mac in bodo na voljo v 800MHz, 1GHz, 1.2GHz, 1.4GHz in 1.6GHz izvedenki. Pot do višjih hitrosti pa je zahtevala majhno spremembo v arhitekturi procesorja, saj so bili Motorolini inženirji prisiljeni podaljšati procesorski cevovod, ki bo odslej namesto 7. stopenj vsebovali 10 stopenj. Nekateri viri navajajo, da naj bi na novo zasnovani procesorji zmogli tudi hitrosti 2 GHz, vendar teh najverjetneje ne bomo ugledali zaradi premajhne stabilnosti. Visoke hitrosti pa so nemalokrat tudi povod za večjo porabo energije, zato bodo izdelani na podlagi silicon-on-insulator tehnologije, ki bo omogočala manjšo porabo (1.4 GHz...

0 komentarjev