»

Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review

vir: Silent PC Review

vir: Silent PC Review
Silent PC Review - Pisci spletne strani Silent PC Review, ki je osredotočena na tišanje računalnikov, so po dolgem času spet objavili samostojni test ventilatorjev. Od prejšnjega testa so minila štiri leta, kar je za spletno stran, ki se ukvarja s takšno tematiko, malce presenetljivo. Sicer so ves ta čas (poleg ostalih komponent) testirali ventilatorje hladilnikov, a je bralstvo že precej pogrešalo teste ventilatorjev, ki so naprodaj le samostojno. Tokrat so pod drobnogled vzeli Thermalrightov TR-TY170, tri predstavnike Noiseblockerjeve serije M12, dva predstavnika Scythove serije Gentle Typhoon in dva predstavnika Antecove serije TrueQuiet ter jih primerjali z referenčnim Nexusom D12SL-12. Kako so se odrezali in kaj je bil razlog za tako dolg premor, preberite v

60 komentarjev

Procesor, ohladi se!

RegHardware - MSI pripravlja zanimiv koncept hladilnika za procesor, ki kljub temu, da vključuje ventilator, ne potrebuje napajanja. Poganja ga namreč sama toplota, ki jo procesor proizvede. Le-ta namreč segreje zrak v valju hladilnika, pri čemer razširjen zrak potisne bat navzgor, kar spravi v gibanje gred, ki vrti ventilator.

Sama zasnova tovrstnega mehanizma sicer ni nova, saj jo je leta 1816 izumil Robert Stirling, vendar kljub temu zaenkrat ni bila uporabljena v tovrstne namene. MSI-jeva naprava naj bi za vrtenje ventilatorja pretvorila kar 70% proizvedene toplote procesorja v kinetično energijo. Širši javnosti bo...

61 komentarjev

Zalman CNPS9500 Cu LED

vir: Hexus
Zalman - Na sejmu Computex v Tajpeju je Zalman predstavil nov hladilnik za procesorje. Kaj je tako posebnega na njem? Zalman trdi da Pentium 4 670 (3,8 GHz) ohladi bolje, kot vodno hlajenje z 120 mm ventilatorjem.

Haldilnik je sestavljen iz treh vročih cevk, 'heatpipe-ov', ki pa po besedah Zalmanovih predstavnikov delujejo enako učinkovito kot bi sicer 6 cevk, saj so razporejene v obliko številke 8. Ventilator z LED diodami je 92 milimetrski. Za razliko od 7x00Cu...

34 komentarjev

rm -r v Windows?

Microsoft - Microsoft že dalj časa brez pretiranega reklamiranja razvija tudi Microsoft Command Shell (kodno ime Monad), novo ukazno konzolo, ki jo bomo videli zraven prihajajočega operacijskega sistema Longhorn. Od zadnje novice pred skoraj enim letom je vanjo vključenih tudi že nekaj novih stvari. MSH, kot je njeno skrajšano ime, vključuje nekaj zelo pomembnih novosti kot so:
  • pipelining objektov (namesto samo stringov)
  • skriptni jezik
  • uporaba vseh .NET assemblijev in APIjev kar iz ukazne vrstice, kar omogoce prakticno neomejeno uporabo
  • Cmdlets (razred v dinamičnih knjižnicah, ki jih MSH lahko neposredno poganja)
Zanimivo je še to, da so med ukaze in sintakso le-teh vključili tudi nekaj ukazov, ki smo jih do sedaj srečali le v Unix/Linux konzolah, kot sta na primer "ls" ali pa "rm -r" (brez f [:D]), ki rekurzivno pobriše mapo.

Trenutna preview različica MSHja deluje na Windows XP in 2003.

Še nekaj povezav do funkcij in primero uporabe le-teh: tukaj, tukaj in tukaj

77 komentarjev

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

Zalman "brezventilatorsko" ohišje

Nordic Hardware - Pridem domov, se stegnem pod mizo in preklopim stikalo na električnem razdelilcu. Prižge se računalo in kmalu zavihra še mojih šest ventilatorjev. Hrup, ki se pri tem sprošča, se lahko kosa z večjim sobnim ventilatorjem pri višjih hitrostih. Ugasnem tiste na ohišju, saj jih za deskanje po internetu ne potrebujem in kmalu slišim samo še glasbo iz radia, brez nadležnega vrtinčenja zraka. Navijanje ima svojo ceno. [:(] A obstajo tudi drugačne rešitve. Pred skoraj enim letom smo objavili slike doma narejenega ohišja brez vsakega ventilatorja (glejte povezani novici), tokrat pa vam predstavljam še industrijsko rešitev.

Zalman - sveti križar v vojni proti hrupu - nas zopet preseneča. Veliko je bilo špekulacij okoli tega čudeža moderne tehnike hlajenje, a izgleda, da se sanje uresničujejo. Popolnoma tiho delovanje omogoča njihovo 25 kg težko aluminijasto ohišje, ki je polno toplotnih cevi oz "Heatpipeov". Zadeva je sicer še prototip, a izgleda pripravljen na izdelavo. Za ceno €700 - €1000...

26 komentarjev

Neslišno računalo - drugič

Slo-Tech - Se še spomnite tistega neslišnega računala o katerem sem objavil novico v nedeljo? Saj veste, tisto računalo, ki je brez ventilatorjev in z vodno hlajenim napajalnikom. No, tipo, ki je to zadevico izpeljal nas je po e-mailu kontaktiral in se nam "zahvalil" za omembo njegove strani na Slo-Tech-u. (Tukaj si oglejte, koliko ljudi si je ogledalo najegovo stran v primerjavi z drugimi stranmi. )
Ker je videl, da je bilo na novico kar nekaj komentarjev in je rekel, da bi rad pomagal, sam mu novico in vse vaše komentarje prevedel v angleščino in poslal. Kmalu mi je odpisal, zelo vesel prevoda. Njegov e-mail pa se je glasil nekako takole:
Pozdravljen Janez,
hvala za take dobre komentarje. Moram...

11 komentarjev

Računalo brez ventilatorjev

Overclockers Australia - Tole je pa ena izmed najbolj impresivnih stvari, kar sem jih do sedaj videl! Tako lepega vodnega hlajenja nisem videl že dolgo. Model, ki je stran pomenljivo poimenoval kar Zero Fan Zone si je sestavil računalo brez ventilatorjev. Tako vodno hladi northbridge, napajalnik, disk, grafično kartico in procesor. Najbolj všeč mi je to, kako je izpeljal vodno hlajenje svojega 550W napajalnika. Glejte in se čudite! Še slika vodno hlajenega diska (za slinjenje):

12 komentarjev