»

Nemčija bi poostrila nadzor nad neželeno pošto

The Register - Včeraj smo poročali, kaj se dogaja z zaseženo lastnino velikih spammerjev, danajšnja novica pa kaže, da je vsaj del Evrope, vsaj kar je tiče pravnega pogleda na neželeno pošto, še precej za Združenimi državami.

Tako lahko na Registru preberemo, da se je šele sedaj v nemškem parlamentu pojavil predlog ostrejše zakonodaje, ki obravnava pošiljatelje neželene pošte kot tudi podjetja, ki bi se le-teh storitev posluževala. Kazni naj bi se tako delile na nižje in višje, kjer bi slednje imele kot posledico visoke kazni, v skrajnem primeru pa tudi možnost odvzema prostosti.

Glede na to, da so sedaj v tej državi zakoni o neželeni pošti precej mili, se ta poteza kaže kot precej racionalna na poti omejevanja velikih količin spama.

13 komentarjev

Microsoftov nov način boja proti nezaželjeni elektronski pošti

Slashdot - Dandanes si večina uporabnikov elektronske pošte in interneta v boju proti nezaželjeni elektronski pošti pomaga z različnimi orodji filtriranja, ki so vgrajeni v same poštne odjemalce, z zaščito na strežnikih samih in ostalimi bolj ali manj učinkovitimi metodami. Da pa je nezaželjena elektronska pošta postala problem, ki zadeva tako države kot tudi velika podjetja, se je verjetno pokazalo ravno z Microsoftovim poskusom vstopa v boj proti njej.

Tako slednji predlaga, da bi, po zgledu poštnih znamk, za vsako elektronsko sporočilo ali plačali cent (ali dolar, odvisno od vašega statusa - študentje, poslovneži) ali pa rešiti neko preprosto matematično uganko. Vse skupaj je še precej v povojih, saj še nič ni zagotovo zaradi številnih predsodkov proti plačevanju, zato Microsoftov predlog še vsekakor ni zadnja beseda računalniške industrije. Klik!

25 komentarjev

Policijska ura za spam?

The Register - Četrta največja "dobaviteljica" spama na svetu, Južna Koreja, se je odločila za nekoliko nenavaden korak v boju proti tej nadlogi sodobnega časa. Namerava namreč uvesti nekakšno "policijsko uro" za pošiljanje neželene pošte. Kot poroča The Register, naj bi prepoved veljala med 21. in 9. uro po korejskem času (ki je, če se še prav spominjamo s svetovnega prvenstva, 7 ur pred našim). Kazen za kršitelje naj bi potrojili na 30 milijonov wonov, kar znese približno 13650 britanskih funtov. Sicer so pristojni organi že pred tem 25 spamerskih podjetij oglobili za skupno 64 milijonov wonov.

Sicer mi ni čisto jasno, zakaj te nadloge kratkomalo ne prepovejo, ampak če jo zmanjšajo vsaj za kakšen odstotek, bo še vedno bolje kot nič.

1 komentar

Ne grozite spamerjem!

Slashdot - Na oni strani luže, natančneje v San Franciscu, je 44-letni programer Charles Booker dobil mali živčni izpad zaradi vsakodnevnega spama, ki mu je kar naprej ponujal večanje spolnega uda. Po neštetih milostnih prošnjah naslovljenih na podjetje (za katero podjetje gre, ni znano), naj ga dokončno odstranijo z njihovih "poštarskih" seznamov, mu je nekega dne prekipelo in je uslužbencem podjetja zagrozil, da jih bo mučil in zastrupil z antraksom.

In kaj je sledilo? V torek so ga aretirali zaradi groženj med majem in julijem, naslovljenih na prej omenjeno podjetje. Sedaj mu grozi 5-letna zaporna kazen in 250.000 ameriških zelencev globe. Klik!

8 komentarjev

Senator Dayton bi obdavčil spam

Slashdot - Ker postaja nezaželena elektronska pošta (po domače spam) vedno večji problem interneta, se s tem problemom ubada celó ameriški Kongres.

Senator Mark Dayton je tako predlagal zanimivo rešitev. Po njegovem mnenju bi morali uvesti simbolično majhen davek na vsak poslan e-mail, ki ga navadni uporabniki skoraj ne bi opazili, dočim bi spamerjem povzročil velike stroške. Ameriški ponudniki svarijo pred naglimi odločitvami Kongresa in pravijo, da bodo s spamom opravili sami in da bi vmešavanje države in regulativa vplivala na internet izrazito negativno. Več o tem.

11 komentarjev