»

Dell kaže ultratanek prenosnik

Adamo XPS

vir: Dell
Dell - Dell je na spletnih straneh že napovedal nov ultratanek prenosnik, ki bo meril le 9,99 milimetra. Slab centimeter debel prenosnik Adamo XPS je za zdaj zavit še v tančico skrivnosti, saj kaj dosti podatkov o njem še ni pricurljalo na plano. Originalni Adamo (torej brez XPS) je na voljo od marca in stane 2000 dolarjev, meri pa malenkost več - 16 mm v debelino. Ima 1,2 GHz ali 1,4 GHz Intelov Core 2 Duo, 2 GB DDR3-pomnilnika in 128 GB velik SSD. Reklama je Dellu vsekakor uspela, saj se cel svet sprašuje, kaj so uspeli spraviti v borni centimeter in kdaj bomo to izvedeli tudi mi, medtem ko se inženirji le zadovoljno nasmihajo.

21 komentarjev

Prenosniki s Pentiumom 4 Extreme Edition

X-Bit Labs - Sicer zna zveneti že klišejsko, vendar dejstvo je, da prenosniki namizne računalnike prehitevajo že na področjih, ki so bili prej domena le-teh. Verjetno je odveč omenjati serijo Centrino kot primer slednjega.

Kot poročajo na X-bit labs, je podjetje Liebermann, ki se ukvarja z izdelavo dragih in zmogljiviih prenosnikov objavilo, da bo v serije Studio, Producer in Hollywood začelo vgrajavati še Pentuime 4 Extreme Edition. To samo po sebi niti ne bi bilo presenetljivo, vsekakor pa so navdušujoče ostale lastnosti. Te obsegajo podporo dvema diskoma, dvema optičnima enotama, 17" zaslon, mrežne vmesnike in še precej ostalih malenkosti. Seznam je obsežen, zato si ga oglejte tukaj, kakor si lahko ogledate tudi ostale podrobnosti serije.

Prenosnikov v Sloveniki verjetno niti ne bo, saj je meja cene še vedno nebo. Na srečo je Avstrija na dosegu roke...

6 komentarjev

Sony predstavil dva posebneža

vir: Sony
The Register - Kot kaže, razvoj prenosnih računalnikov zadnje čase vse bolj dohaja, če ne kar prehiteva razvoj klasičnih modelov. In, kakor nam nakazuje tudi sledeča novica, tudi kaže na brisanje mej med obema skupinama.

Tako je Sony ta teden predstavil dva modela, polprenosnik in ultratanek prenosnik. Prvi sliši na kodno ime PCV-P101 in vsebuje 17" zaslon, mobilni procesor pri 1,66 GHz, 40 GB disk, kombinirano DVD/CD-RW enoto in spodvito tipkovnico.

Druga novost je ultratanek prenosnik PCG-X505, ki se ponaša z debelino enega centrimetra in težo 825 gramov, sicer pa po specifikacijah ne sodi v vrh ponudbe. Cena vseeno ne odraža tega dejstva, saj znaša krepkih 3235 dolarjev. Ameriških,...

7 komentarjev

Zadnji NetBurst Celeroni za prenosnike

X-Bit Labs - Intel je danes uradno predstavil zadnji Mobile Celeron procesor za prenosnike, ki temelji na arhitekturi NetBurst (nima zveze z internetom) in jo najdemo tudi v namiznih Pentiumih 4 in Celeronih.

Novi procesor, ki ne bo imel svojega naslednika, tiktaka pri 2,5 GHz, v velikih količinah pa je na voljo za 149 dolarjev. Spomnimo še, da ima procesor 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, 400 MHz FSB; zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, porabi pa največ 35 W energije. Več o tem.

1 komentar

Toshiba predstavlja nove "nadomestne" prenosnike

X-Bit Labs - Sicer tvegam, da me bo nekaj zagrizenih uporabnikov grdo gledalo, samo ugotovitev, da so prenosniki kljub vsem pomanjkljivostim postali ugodna alternativa namiznim modelom, je v zadnjem času precej na mestu. Tega se očitno zavedajo tudi proizvajalci, ki ponujajo vedno več modelov domačih prenosnikov. Nova predstavnika serije je sedaj predstavila Toshiba.

Modela Satellite A15-S129 in A25-S279 se tako ponašata s funckionalnostjo "sedečih" bratov, saj A15-S129 skriva kombinirano DVD/CD-RW enoto, 40 GB diska ter 15" XGA zaslon, A25-S279 pa 256 MB pomnilnika in 20 GB diska več, poleg tega pa še integriran WLAN vmesnik. Prvi za ceno nekaj več kot tisoč dolarjev, drugi pa še pol toliko. Primerjelno tabelo in ostale podatke si oglejte na X-Bit Labs.

4 komentarji

Moj prenosnik je lahko tudi namiznik

Computator convertibus

Slashdot - Že dalj časa opažamo, da namizni računalniki vse bolj posnemajo prenosnike. Pa ne samo v barvi, ki že zdavnaj ni več izključno bela, pač pa tudi v nekaterih manj opaznih podrobnostih, npr. v naslonjalih za roke na tipkovnici. Po besedah Davida Hilla, IBM-ovega glavnega oblikovalca, se je oblika prenosnikov v zadnjih desetih letih neprestano izboljševala, zdaj pa je že povsem blizu zgornje kakovostne meje. K temu je veliko pripomogla tudi usmeritev VelikegaModrega™, ki zunanjosti prenosnikov daje prednost pred notranjostjo [:D]. Oblikovalci ameriškega giganta pa so nas kljub temu spet presenetili. Predstavili so prototip prenosnika, ki se ga da enostavno pretvoriti v namizni računalnik in narobe.

6 komentarjev

Sony PCG-U101

Sony PCG-U101

vir: Sony
Tech Seekers - Nov Sonyjev mini prenosnik bo na japonsko tržišče prišel 3. maja. Vanj bo vgrajen Intel Celeron 600 Mhz procesor in do 512 MB pomnilnika. Temeljil bo na čipovju Intel855PM ter na 16 MB Radeon grafiki. Njegov 7.1" zaslon bo zmožen prikazati največjo možno ločljivost 1024 x 768. Prenosnik tehta borih 880 gramov skupaj z baterijo, ki naj bi zdržala do pet ur dela na prenosniku. Če se ga boste odločili kupiti, boste zraven dobili tudi operacijski sistem Windows XP Home Edition. Znano je že, da se bo PCG-U101 prodajal za približno 160.000 japonskih jenov (okoli 290 tolarskih tisočakov). Več o tem.

1 komentar