»

Programi z Download.com oviti v dve plasti namestitve

Extremetech - Nadvse priljubljena spletna stran z brezplačnimi in preizkusnimi programi Download.com, ki je nekdaj veljala za enega redkih zaupanja vrednih skladišč programov, uvaja za uporabnike sila neprijetno spremembo. Vse nove verzije programov bodo odslej oblečene v poseben Cnetov (lastnik Download.com) namestitveni program.

To pomeni, da bo uporabnik s spleta vsakokrat prenesel namestitveni program (wrapping installer), ki bo šele nato z interneta potegnil želeni program. To uporabniku nalaga dodatno delo in nepotreben ovinek, a sploh ni najslabša stvar. Bolj problematično je, da želi omenjeni generični namestitveni program na vsak način uporabnika prepričati, da namesti tudi nepotrebno orodno vrstico Babylon....

63 komentarjev

Debian 4.0 (Etch) končno izdan

več strani - Pekel je zmrznil in pujsi so vzleteli, izšel je namreč Debian 4.0, znan tudi pod kodnim imenom Etch. Res je, po večkratnih zamikih, uporu razvijalcev, vdoru v strežnik in nekaterih manjših težavah, je ekipi Debiana končno le uspelo izdati novo stabilno (stable) različico operacijskega sistema. Dosedanjo stabilno različico s kodnim imenom Sarge so pred prehodom v oldstable še enkrat posodobili ter odpravili nekaj napak.

ISO slike za Debian 4.0 so že na voljo, za nadgradnjo z zrcalnih strežnikov pa bo potrebno počakati, da se le-ti posodobijo. Velja tudi omeniti, da je bil izglasovan novi projektni vodja Debiana -- naš v Franciji živeč rojak, Sam Hocevar. Mimogrede, celotni namestitveni program in večina ostalih uradnih paketov namestitve Debiana je prevedena tudi v slovenščino..

Dodatni viri:
- Slashdot: Two Major Debian Releases In One Day
- Debian 3.1r6 Update
- Sam Hocevar: Osebna stran
- Sam Hocevar: Vizija za Debian

40 komentarjev

Debian, -a m.: konzervativen, počasen, preudaren

Slashdot - Razvijalci Debian GNU/Linuxa so sprejeli sklep o dopolnitvi svoje "Družbene pogodbe", ki je nekakšna definicija projekta Debian, tako da bo še bolj prost, kot je bil do zdaj. Anthony Towns, vodja izdaj najbolj proste izmed velikih distribucij, je tako sporočil, da bodo nekateri pomembni deli dokumentacije in programske opreme pred izdajo naslednje različice odstranjeni iz Debiana. Poleg tega bo sprememb deležen tudi namestitveni program in kot vse kaže bomo na naslednjo stabilno različico (Sarge) čakali do leta 2005. Klik!

1 komentar

Debian bo obdržal "non-free"

Slo-Tech - Kot smo že poročali, se je nekaj razvijalcev Debiana, priljubljene distribucije Linuxa, odločilo predložiti opustitev skupine programskih paketov "non-free", ki ji pripadajo paketi z neustrezno licenco, ki ni v skladu z načeli Debiana. Slab mesec po predlogu so na voljo rezultati volitev.

Kljub "prostosti" in "odprtosti" omenjene distribucije Linuxa, predlog ni dobil zadostne podpore. Potreboval je kar tričetrtinsko večino, dobil pa ni niti navadne. Seznam glasovalcev in rezultati glasovanja.

1 komentar

Debian še bolj prost?

Slashdot - Debian GNU/Linux je znan predvsem po tem, da je najbolj zvest načelom in filozofiji odprte kode. Je nekomercialen, povsem brezplačen, razvija ga izključno skupnost prostovoljcev, pohvali pa se lahko tudi s tem, da vsebuje samo prosto programje.

A kljub temu obstaja kar precej uporabnikov, ki potrebujejo programe, ki niso prosti, oz. ni ustreznih prostih zamenjav zanje. Tako v Debianu obstaja posebna skupina programov z imenom "non-free", ki jo moramo med namestitvijo posebej odobriti. Ker to nekaterim skrajnim zagovornikom prostega programja ni čisto všeč, so predložili spremembo Debianove Družbene pogodbe, ki skupino "non-free" odpravlja. Predlog mora na glasovanju dobiti večino 3:1. Klik!

4 komentarji

Debian bo dobil nov namestitveni program

Slashdot -

Kot danes pravi Slashdot, bomo v kratkem deležni novega namestitvenega programa za eno izmed najbolj razširjenih GNU/Linux distribucij -- Debian. Namestitveni program, ki je bil dolgo časa neke vrste Debianova Ahilova peta, so namreč končno začeli posodabljati.

Na žalost nekaterih novincev bo ta še vedno na voljo samo kot tekstovna verzija, saj naj bi bil prenos grafičnega namestitvenega programa na enajst različnih platform zankrat še pretežak podvig. Poleg tega pa z grafičnim instalacijskim programom pride še vrsta drugih težav. Z najnovejšo verzijo pridejo naslednji fićrji?: avtodetekcija strojne opreme, >nov način "vkompilacije" modulov, nov izgled in še nekaj drugih bonbončkov.

Celoten in zelo obsežnejši članek najdete na linmahau.org, če pa se vam je morda utrinila želja po namestitvi novega sistema, pa hitro skočite sem.

6 komentarjev