»

Microsoft ponuja četrt milijona za avtorja Confickerja

Microsoft - Conficker je računalniški črv, ki se je pojavil lanskega oktobra in hitro okužil računalnike s sistemom Windows 2000 ali novejšim. Različni proizvajalci antivirusnih programov so podali različne ocene o kužnosti, najvišje ocene pa pravijo, da se je naselil na več kot 15 milijonih računalnikov. Težave so imeli tudi računalniki različnih vlad, saj je virus okužil veliko računalnikov na britanskem obrambnem ministrstvu, v bolnišnicah, v nemški vojski itn.

Microsoft se je odločil, da ima tega dovolj, saj se virus kljub hitri izdaji popravkov za vse sisteme naglo širi. Tako so se odločili za zanimivo taktiko in v sklopu starega programa Anti-virus Reward Program ponujajo četrt milijona dolarjev za informacije, ki bi odkrile, kdo stoji za Confickerjem. To ni prvi tak primer, saj je Microsoft že leta 2003 ponudil enako visoko nagrado za pisce črvov SoBig in Blaster, za informacije o piscih Sasserja pa je takšno nagrado tudi dejansko izplačal.

50 komentarjev

Google Instant Messenger?

Slashdot - Silicon.com poroča, da bi naj Google razmišljal o izdaji svojega Instant Messenger programa.

Čeravno se špekulacije o tem pojavljajo že en čas, pa so sedaj doživele majhno potrditev in to pri izdaji Google Desktop Toola, o katerem je bilo že precej napisanega.

Namreč v tem programčeku je bilo opaziti vdelana podpora za google_im:// protokol kar je precej vzpodbudilo špekulacije, drugi "dokaz" pa je Googlov odkup podjetja Picasa ter njihovega IM programčka.

35 komentarjev

Microsoft lovi pisca virusov

Silicon - Gotovo se še spomnite virusne mrzlice, ko sta Blaster v večji in SoBig v manjši meri pustošila po širnem spletu. No, kasneje se je pojavilo nekaj izpeljank oz. predelav virusov, katerih avtorje so večinoma polovili, a še vedno ostaja uganka, kdo je prvotna virusa napisal in spustil v svet. Microsoft je tako danes razpisal 250.000 dolarjev nagrade za vsako informacijo, ki bo vodila do prijetja avtorja bodisi Blasterja ali SoBiga. Če nemara veste, kje se skrivata oba, pa boste dobili kar pol milijona, če boste seveda to informaciji delili z redmondskim velikanom. Več o tem.

21 komentarjev

Nov Microsoftov črv

BBC - Microsoft je pred dnevi objavil novico o novi razpoki v Remote Procedure Call. Po svoji naravi je izredno podobna luknji, ki je služila kot osnova za črva MS Blaster. Črv je povzročil veliko paniko v svetu, saj je bil kriv za veliko ponovnih zagonov računalnikov, poleg tega je tudi pokazal, kako "vestno" skrbimo za varnost naših računalnikov.

Varnostni strokovnjaki sedaj tako na eni strani svarijo pred novo eksplozijo črvov, saj je menda v divjini že mogoče najti primerke kode, ki izkoristijo razpoko. Vendar si niso vsi enotni, saj so nekateri mnenja, da je strah neupravičen, saj naj ne bi bilo tako lahko razviti novega črva. Prav tako se zanašajo na to, da mnogi internetni ponudniki še vedno omejujejo promet na RPC vrata in bodo lahko izredno hitro ukrepali ob novi nevarnosti.

15 komentarjev

Sojenje avtorju Blasterja B

The Register - Po poročanju Registra se bo 17. novembra začelo sojenje osemnajstletniku, ki naj bi bil priredil izvirni Blaster v inačico B. Jeffrey Lee Parson se bo po besedah njegovega odvetnika zagovarjal kot nedolžen, saj naj bi bil virus izpustil v svet po naključju. Sojenje bo navkljub dejstvu, da je Parson državljan Minnesote, potekalo v Seattlu, saj je bil ena izmed večjih žrtev pohoda Blasterja B tudi Microsoft, točneje njihova storitev Windows Update, ki jo je črv poskušal onemogočiti. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zaporne kazni. Več o tem.

Zanimivo je, da so doslej prijeli le avtorja različic B in F Blasterja, ki so povzročile sorazmerno malo škode, dočim avtor prvotnega črva, ki je povzročil mnogo večjo škodo, ostaja neznan.

Kdor zna, pač zna.

15 komentarjev

Avtor Blasterja F priznal krivdo

The Register - Pred natanko tednom dni smo poročali, da je romunska policija priprla domnevnega avtorja inačice F črva Blaster, ki je nedavno ugašal računalnike po svetu. The Register danes poroča, da je romunska policija proti Ciobanuju že vložila obtožnico. Ciobanu je priznal, da je virus spustil v svet, a obenem še trdi, da je bilo to nenamenoma in da njegov črv ni niti slučajno tako nevaren kot prvotna različica. Po njegovih besedah se je namreč virus sam prekopiral na splet, ker je bil med preizkušanjem slučajno povezan z internetom. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zaporne kazni.

Avtor izvirnega črva še vedno ostaja neznan. Klik!

7 komentarjev

Aretacija domnevnega avtorja Blasterja-F

The Register - Včeraj smo poročali o znanih in neznanih piscih virusov, v skupino slednjih pa se je uvrstil tudi avtor virusa Blaster, ki je nedavno ugašal nezaščitene računalnike. The Register danes poroča, da je romunska policija aretirala Dana Dumitruja Ciobanuja, 24-letnega romunskega državljana iz Iasija, ki je osumljen, da je v svet poslal F-modifikacijo prvotnega črva Blasterja.

Inačica F se je od originalnega virusa le malo razlikovala; imela je le spremenjeno ime izvršilne datoteke, spremenjen cilj napada DDoS (Iasijska univerza) in dodatno sporočilo, ki kritizira univerzo in profesorje. Če bo Ciobanu obtožen, mu grozi do 15 let zapora. Avtor prvotnega Blasterja ostaja neznan. Več o tem.

15 komentarjev

Dobri stari časi interneta

Slo-Tech v Netscape

DejaVu -

Dandanes nam novi, hitri, varni in še kakšni spletni brskljalniki prikažejo vse čare in multimedijske zanimivosti, ki jih je moč videti na širnem spletu. Glasba, slike, animacije so postale tako rekoč že standard. A vendar, ste se morda kdaj vprašali, kako je izgledal internet skoz oči pionirskih brskalnikov? Mnogo izmed vas je sicer še premladih, da bi se tega sploh lahko spomnili. [:))]

A če vas zanima ...
Kakorkoli že, teh prvotnih brskljalnikov vam ni treba iskati in nameščati, če vas zanima pogled na splet skoznje, saj lahko enostavno odklikate na stran dejavu.org, kjer so zbrani emulatorji večine prvotnih spletnih brskljalnikov, ki vam pričarajo stare čase.

Le oglejte si, kako v njih izgleda...

6 komentarjev