»

Nokia pripravlja Meltemi, operacijski sistem za cenovno ugodne mobilnike

Nasledniki Nokie C2 bi v nekaj letih lahko poganjali Linux

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs prek Wall Street Journala poroča, da v Nokii razvijajo popolnoma nov mobilni operacijski sistem. Po napovedani ukinitvi razvoja Symbiana in MeeGoja je ta poteza zelo presenetljiva, a je nekoliko razjasnjena, ko izvemo, da bo nov operacijski sistem uporabljen na ugodnejših mobilnih telefonih. Zaenkrat je poznan pod kodnim imenom Meltemi, kakor je v grščini sicer poimenovan suh severnik, ki piha čez Egejsko morje. Operacijski sistem bo osnovan na Linuxu, medtem ko razvojno ekipo vodi Mary McDowell, podpredsednica divizije mobilnih telefonov.

Pri X-Bit Labs so zapisali, da je podatkov o sistemu malo, torej je logično sklepati, da so z razvojem začeli nedavno. To podpirajo načrti, da bodo...

62 komentarjev

XGI bo poskusil sam

Neowin - XGI, ki se bojuje za svoj življenski prostor na trgu grafičnih kartic, se je odločil, da bo sam začel izdelovati in prodajal svoje grafične čipe na svojih karticah. Takšen korak, ki ga je do sedaj že storil ATI ter že nekaj časa preminuli 3Dfx, je dokaz, da sta počasna prodaja ter ne ravno priljubljenost med kupci naredila svojo škodo podjetju. Chaintech, ki je do sedaj edini izdeloval grafične kartice z XGIjevimi čipi, je namreč premalo za željen prodor ter obstanek na trg.

4 komentarji

Volari Duo V8 za 200$

Digit Life - Po tem ko je XGI predstavil svoj dolgoletni trud s serijo Volari, se je prav kmalu končalo upanje, da bi se na trgu grafičnih kartic pojavilo tretje podjetje, ki bi zagotavljalo še večjo konkurenco. Razlog za to so bili predvsem relativno slabi gonilniki, ki pa jih namerava podjetje v naslednjih tednih spremeniti v bisere. Da jim v tem času njihovi prihodki ne bodo preveč padli, so se odločili, da bodo začeli izdelovati in v trgovine pošiljati naslednje modele iz serije Volari:
  • Volari V8 Ultra 128MB DDR (čipi MBGA) za 97$
  • Volari V8 64MB DDR (čipi TSOP) za 80$
  • Volari Duo V8 Ultra 256MB DDR2 (čipi MBGA) za 193$
  • Volari V8 128MB DDR (čipi TSOP) za 89$ in
  • Volari V3 Ultra 128MB DDR (čipi TSOP) za 48$.
Sicer je res, da grafične kartice Volari (zaenkrat) še niso vrhunske, vendar je prav možno, da bodo z izbolšanjem gonilnikov in s to ceno postale najbolje prodajane grafične kartice za spodnji in srednji cenovni razred. Klik!

7 komentarjev

Nov igralec na trgu 3d grafičnih kartic

XGI Volari Duo V8

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Podjetje XGI, ustanovljeno maja 2003, se že pripravlja na splavitev svojega novega grafičnega procesorja in kot je je stric Tom ugotovil v svojih testih, se nam na trgu 3D grafičnih procesorjev obeta ponovna vojna (tokrat med tremi stranmi).

Kljub dejstvu, da so testirali prototip in so bili vsi gonilniki v testni fazi, se je v nekaterih kategorijah V8 Duo (najmočnejši med svojimi bratci) odnesel odlično, v nekaterih pa, milo rečeno, porazno. Ker sta do uradne splavitve še približno dva meseca, bi to verjetno lahko bilo dovolj, da XGI napiše dobre gonilnike. In če k vsemu temu dodamo še dobro ceno -- okrog 300 ameriških zelencev -- lahko pričakujemo tesno in napeto tekmo. Klik!...

23 komentarjev

Nov GPU - Volari

PC Stats - X: Volari?
Y: Da, novi grafični procesor tvrdke XGI.
X: XGI?
Y: Da, družba ustanovljena maja 2003. Morda vam več pove celo ime Xabre Graphics Inc.
X: Xabre ... da, da cenejši procesorji za nezahtevne uporabnike. Kaj niso bili ti od SiS-a?
Y: Da, res je. SiS Multimedia se je "odcepila" od SiS-a in postala XGI. Poleg tega pa je za seboj potegnil še Trident.

Sedaj, ko veste kakšno je ozadje, lahko govorimo naprej. Kot pravijo XGI, njihovi novi procesorji Volari ne bodo imeli nič skupnega s Xabri, saj ne bodo ciljali le na spodnji, cenejši del trga, temveč bodo izdelovali grafične kartice za vse sisteme in cenovne razrede (Trident XP5 procesor tudi za prenosnike). Na voljo bodo tri različice procesorja: V8, V5 (Ultra različici z višjo uro) in V3 - osnovna različica...

34 komentarjev

XGI z dobičkom v treh letih

X-Bit Labs - Kot se verjetno še spomnite, je SiS konec marca ustanovil novo podjetje, ki se bo ukvarjalo z razvojem Xabre grafičnih kartic -- poimenoval ga je Xabre Graphics Corporation. Sedaj so podrobneje prikazali svojo strategijo, v kateri poudarjajo, da XGI ne namerava konkurirati ATI-ju in nVidii, temveč se bodo usmerili v nove vode. Predsednik XGI, Chris Lin, je dejal, da upajo in načrtujejo, da bo v roku treh let podjetje postalo dobičkonosno. Poudaril je še, da je bil nakup Tridenta dobra poslovna poteza in da kanijo obdržati vse Tridentove blagovne znamke in izdelke. Kakorkoli že, strokovnjaki opozarjajo, da so te izjave hudo optimistične, saj je bil Xabre doslej slabo prodajan, imajo pa dobro podlago v Tridentovih produktih, ki so bili nekoč že slavni. Več o tem.

1 komentar

80% za manj kot $100

AnandTech - Trident XP4 bo grafična kartica, ki bo za zelo nizko ceno ponujala veliko, trdijo pri Tridentu - podjetju, ki pokriva 4% grafičnega trga. To podjetje nikoli ni bilo znano po zelo zmogljivih in dragih grafičnih karticah, temveč bolj po zelo poceni a za to ceno dokaj kvalitetnih umotvorih, ki so jih kupovali predvsem za v "tipkarske stroje za tajnice" in podobno.

Prav tako ne nameravajo izvesti kakšnega skoka v najvišji razred, saj vedo, da hude tekme med Nvidio in ATIjem ne bi preživeli. Zato zopet ciljajo na nižji, "value" trg. Pripravljajo kartico, ki bo za 99 ameriških dolarjev ponujala 80% moči GeForca4 Ti 4600. Več na AnandTechu.

3 komentarji

SiS gre na 0.13 mikronov

DigiTimes - Pri Silicon Integrated Systems (SiS) so najavili, da se bodo v tretji četrtini tega leta začeli postopoma preusmerjati na proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov. Postopoma zato, ker sprva še ne bodo uporabljali bakrenih povezav, ampak bodo le-te v proizvodnjo vključene šele leta 2003. Trenutno pri SiS proizvedejo kar 50 % čipov že z 0.15 mikronsko tehnologijo (novejši nabori, čipi Xabre), medtem ko se nabori SiS645 še vedno proizvajajo s staro 0.18 mikronsko tehnologijo. Pri SiS obenem še dodajajo, da bo tudi Xabre 600, ki ga trenutno še vneto pričakujemo, še vedno 0.15 mikronski, medtem ko bo Xabre II, ki naj bi na tržišče prišel nekje pred koncem tega leta, najverjetneje prvi SiS-ov čip, ki bo proizveden z novo 0.13 mikronsko tehnologijo.

0 komentarjev

Prihajajo nove grafike za množice

OC Workbench - Če se ravnokar odločate za nakup nove grafične kartice, bi bilo morda modro malce počakati, saj se je na obzorju pojavilo nekaj zelo zanimivega.

Najbrž vam je večini znano Sis-ovo čipovje Sis735, ki je nedolgo nazaj, predvsem v obliki Elit-ove plate K7S5A, dvignilo veliko prahu s svojo zelo nizko ceno in vrhunskimi rezultati (to lahko potrdim iz lastnih izkušenj). No, globoko vdihnite, kajti sedaj se nam obeta nekaj podobnega tudi na grafičnem področju. Prihaja namreč Sis-ov Xabre, ki naj bi bil direktna konkurenca NV17, NV25 in ATi RADEON-u.

Zadevica bo prva grafična kartica, ki bo podpirala AGP 8x, imela podporo za Direct X 8.01, pricinjen DDR RAM (v najboljšem primeru 3.3 ns), TV-Out in DVI. Kot je trenutno v modi bo navoljo več različic, ki bojo zapolnjevale...

5 komentarjev

Pogumne izjave

X-Bit Labs - Samuel Liu, predsednik SiS-a, je na investitorski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja SiS-a. Njegov načrt sestoji iz večih točk. Najpomembnejše bom opisal.
SiS bo začel za akresivno kampanijo oglaševanja svojega SiS635 čipovja za Pentium 3 procesorje in SiS735 čipovja za Athlon procesorje. Predvsem bo povdarjal, da so ta čipovja idealna za low-end sisteme in prodajalce že sestavljenih računalnikov (Compaq, IBM,...).
SiS veliko stavi na svoj SiS315 grafični čip. Stal bo pribljžno toliko kot Nvidia GeForce 2MX200, a njegove performanse bodo (tako vsaj načrtujejo) enake MX400. Torej idealna stvar za integrirano grafiko. (Mimogrede; SiS je očitno pozabil, da bo takrat izšel tudi Nvidiin Nforce).
Nekaj pozornosti gre tudi SiS645 čipovju za Pentium 4 procesorje s podporo DDR pomnilniku. Na (SiS-ovo) žalost pa je tukaj narobe načrtoval proizvodnjo. Sicer je masovno produkcijo čipa prestavil s novembra na september, a vseeno ne bo ujel Intela (Brookdale) in Vie (P4X266).
V tretji...

1 komentar

Dobre novice

X-Bit Labs - Še pred izidom je SiS-ovo DDR čipovje SiS735 postalo zanimivo za računalničarje. Kaj bo šele, ko izide?
No, ne bo nam treba čakati dolgo, da bi ugotovili. SiS je namreč danes oznanil, da bo začel z masovno proizvodnjo čipovja. Kar je še lepše, že v avgustu ga bo začel razpošiljati proizvajalcem matičnih plošč. Ker pa še to ni dovolj, bodo prve SiS735 matične plošče dobavljive že istega meseca! To je na Japonskem in v Ameriki, seveda. Do nas bodo prišle verjetno proti koncu septembra, oziroma v sredini oktobra. Prve matične plošče na SiS735 bodo prišle iz Elitegroup-a, ASUS-a in Gigabyta.
SiS je zelo optimističen pri napovedih za prihodnost. Načrtuje namreč, da bo do konca leta s SiS735 (DDR) in SiS733 (PC133) osvojil 25% trga čipovij za AMD procesorje. Trenutno 90% trga nadzoruje VIA.

1 komentar