»

Naslednji DirectX ne bo 9.1

The inquirer - Vsi, ki so kadarkoli delali z računalniško grafiko ali igrami na win32 platformi, poznajo DirectX, saj je nenazadnje to najbolj razširjena tovrstna knjižnica med izdelovalci iger. Tokrat sicer še ne poročamo o najavi novega DirectXa, ampak le o spremembi načina poimenovanja verzij. Kot kaže, 9.1 (kot je večina ljudi v stroki pričakovala) še ni na vidiku, naslednja verzija se bo tako imenovala DirectX 9.0c. Treba je poudariti, da ne gre za ravno izdaten korak naprej, kar je morda tudi razlog za spremembo imena. Obeta se nam le že dolgo pričakovana popolna podpora osenčevalnikov 3.0 vključno s HLSL (higher lever shading language) in vedno prisotno odstranjevanje hroščev.

2 komentarja

Bo Amerika motila Galilea?

Slashdot -

Trenutno najbolj znan in uporabljan sistem za satelitsko določanje natančnega položaja v vertikalni in horizontalni smeri na Zemlji je ameriški GPS (Global Positioning System), a evropske države intenzivno gradijo konkurenčni projekt Galileo, h kateremu sta pristopili tudi Indija in Kitajska. Glavna prednost Galilea naj bi bila njegova neodvisnost od ameriške vojske, ki si je GPS podredila.

Če se spomnimo, je ameriška vojska do 1. maja 2000 namerno motila GPS signal, tako da ta ni dopuščal natančnejše določitve položaja kot na nekaj sto metrov zaradi t.i. varnostnih razlogov. Po tem datumu so signal sicer...

35 komentarjev

DirectX 9.1 bo pisan na kožo nVidii?

Guru 3D - Kakor veste, so imeli (in še vedno imajo) GeForci FX velike probleme s strojnim pospeševanjem DirectX 9 ukazov. Predvsem celotna serija FX poklekne pred Radeoni na področju senčilnikov pik 2.0. A glej ga zlomka, nVidia ne sedi pri miru in gleda, kako ljudje kupujejo ATI, temveč naheca Microsoft, da izda nov DirectX, ki jih bo spet postavil ob bok konkurenci.

"Zanesljivi" viri (Francoska stran Pc Inpact) poročajo, da MaliMehki že packa DX 9.1, ki naj bi FX-om pospešil izvajanje Pixel Shader 2.0 operacij za 60%. Da, prav ste slišali, šestdeset (60) odstotkov. Več informacij pa poiščite na Guru 3D.

19 komentarjev

OpenSSH hrošč

OpenSSH - Kot je razvidno iz tega sporočila in novice, obstaja možnost zlorabe/vdora v sisteme z nameščenim OpenSSH (vse verzije pod 3.7).

Zato hitro "patchat" ali pa nadgraditi na verzijo 3.7. Lastniki Debian distribucije že imajo popravek na voljo na stran na security.debian.org.

Priporočam, da ostali do izida popravka za vam omiljeno distribucijo, blokirate vrata 22 na požarnem zidu in še v "tcpwrappers".

6 komentarjev

DirectX 9 zamuja

The inquirer - Kot kaže Microsoft še nekaj časa ne bo lansiral težko pričakovanega DirectX 9. Kot poroča The Inquirer, je trenutno že na voljo različica Beta 2, ki pa ima kar precej "pravnih" omejitev, zato mnogi z njo ne morejo početi ravno kar jim srce poželi, ATi pa prav tako ne more ponuditi DX 9 gonilnikov za svoje Radeone 9700. In kdaj naj bi bila končna različica nared? Po predvidevanjih najbrž novembra, vendar pa to ne pomeni, da bodo lahko izbranci že v naslednjih mesecih lahko uživali v vseh dobrotah, ki jih prinaša dolgo pričakovani API. Ker se mora igričarska industrija privaditi na nove funkcije, lahko naslove, ki bodo izkoriščali funkcije prej omenjenega API-ja, pričakujemo šele okrog božiča leta 2003. Sicer pa naj bi Microsoft že spomladi izdal DirectX 9.1.

1 komentar